5 начина да се възстановите след Коледа и Нова година


Диляна Калинова 05.01.2022

Времето на празничните наздравици и на отрупаните маси с изкушения отмина и сега е моментът да помислите как да си върнете баланса в ежедневието, за да се чувствате и изглеждате добре! Струва си да опитате! Ето как да се върнете към нормалния си график и как да премахнете изтощението!

1. Премахнете от менюто си мазната храна и захарта

Обикновено по празниците рискът от консумацията на прекомерно количество мазни и сладки храни е голям. Следователно, първото действие, което трябва да предприемете след празниците е да елиминирате такива храни от менюто, които са с високо съдържание на калории и трудно смилаема. Твърде много захар може да повиши кръвното налягане и може да накара човек да се чувства тревожен или да има повишен сърдечен ритъм. Затова добра идея е да забравите за храните, съдържащи захар и да помислите за детокс режим, с който ще елиминирате ненужните, празни калории.  

2. Наблегнете на фибрите

Ако има едно ключово хранително вещество, което може да върне хранителния баланс, това са фибрите. Това често забравяно хранително вещество е абсолютно ключово, за да сте сигурни, че храносмилателната ви система работи наистина добре. Наблегнете на пресни зеленчуци като броколи, тиква, тиквички, картофи, моркови, спанак, царевица, карфиол, зелен боб и на плодове като ябълки, банани, боровинки, манго, авокадо, круша, портокал. Възползвайте се и от здравословните ползи на ядките и семена,  които също са богати на фибри: бадеми, семена чия, киноа, тиквени семки, орехови ядки. Включете в менюто си боб, леща, грах, които са друг източник на фибри!

3. Набавете си допълнителен прием от Калий

Ако искате да се справите с чувството на тежест в корема набавяйте си калий, защото той елиминира излишната течност в стомаха. Храни като банани, манго, спанак и домати съдържат високи нива на калий и именно чрез честата им консумация може да избегнете страшното подуване, характерно след празничния сезон. 

4. Пийте вода, повече вода, колкото се може повече вода

Има само една област, в която не трябва да чакате първите предупредителни знаци да реагират, и това е хидратацията. Консумацията на алкохол дехидратира много, но рядко го осъзнаваме навреме. За да се насладите на спокоен сън след празнична трапеза, е необходимо да пиете много вода преди лягане, за да спрете да ставате посред нощ за неотложни желания! Освен това, яденето на храни, богати на вода (супи и бульони, пресни плодове и зеленчуци) е отлично за бързото възстановяване на организма. Ако обичате зелен чай или билкови запарки, не се колебайте да ги консумирате колкото искате! Друга идея за течности, които спомагат връщането на баланса е газираната вода – тя е придобила репутация за улесняване на храносмилането. Освен това, ако не може да се отървете от чувството на подутост и тежест и имате стомашни болки или киселини, можете да приемате по една чаена лъжичка натриев бикарбонат, разтворена в чаша студена вода. 

5. Движете се! 

Хранителното меню, колкото и да е здравословно и да носи ползи за тялото, не може да постигне чудеса без физическата активност. Ако сте твърдо решени да влезете в топ форма, раздвижете се! Домашни тренировки, спортуване навън, или във фитнес – изборът е твой! Организирайте си разходка, за да си поемете въздух и да изгорите малко калории. Възстановяването ще бъде още по-ефективно, както и сънят ви.

Още няколко бонус съвета:

  • Не яжте късно вечер, защото храненето преди сън е наистина лошо за храносмилателната ви система. 
  • При подут корем и чувство за тежест страхотно въздействие има релаксиращ масаж. Пробвайте! 
  • Избягвайте консумацията на газирани напитки! 
  • Избягвай пържени, преработени храни и полуфабрикати. Заложи на сезонни плодове и зеленчуци и много течности, които ще бъдат твоят съюзник за детокс на организма. 
  • Яжте по една ябълка на ден! Този хрупкав, освежаващ плод е сред суперхраните, които се гордеят с мощния антиоксидант кверцетин и витамините C и B-6, поддържащи нивата на холестерола ниски и намаляващи риска от сърдечни заболявания. 
  • Пийте чай от ройбос! Чаят Ройбос се приготвя от листата на растението "червен храст", отглеждано в малкия регион Седерберг в Южна Африка, близо до Кейптаун. Това, с което този чай е особено добър за вашия корем, е уникален и мощен флавоноид, наречен Aspalathin. Той помага за подобряването на метаболизма. Освен това, ройбосът е естествено сладък, така че няма да е необходимо да добавяте захар. 
  • Ако искате да бъдете във форма занапред, използвайте дневник/ планер за 2022, включващ планирани активности, средносрочни и дългосрочни цели, мотивиращи мисли за здравословното хранене, за спорта. В него може да записвате вашия напредък, това е пътят към това да останете фокусирани! 
  • Подобрете храносмилателния си режим като помислите как да го разнообразие и да добавите здравословни ползи за себе си. Ако имате затруднения, нашият квалифициран специалист по здравословно хранене Мая Петрова може да ви помогне за изготвянето на вкусен и здравословен хранителен план, който да следвате. 
  • Започнете да тренирате качествено! Да, време е! Колко пъти си каза сега е моментът и някак си все го изпускаш? Ако имаш нужда от професионалист, който да подготви индивидуална тренировъчна програма за теб, съобразени с твоите лични предпочитания Денис Атанасов те очаква да започнете заедно твоята трансформация!


Остави коментар