Храни, от които не ви се доспива след обедната почивка


Диляна Калинова 15.11.2021

Според някои учени, причината хората да се чувстват сънливи след хранене, се дължи на промените в кръвообращението. След хранене, притокът на кръв към червата се увеличава драстично, което води до спад в притока на кръв към мозъка и предизвика чувство на сънливост.  

Според други учени, чувството на умора след прием на храна се дължи на храносмилателния процес, свързан с факта, че тялото използва много голямо количество енергия, за да преработи и усвои консумираната храна. 

Диетолози са на мнението, че количеството въглехидрати, което приемаме на обяд може да повлияе на това колко уморени се чувстваме след приема им. Храните, които съдържат въглехидрати като хляб, макаронени изделия, ориз и картофи, засилват производството на серотонин (синдромът на щастието), който може да повиши нашето настроение, но има голяма вероятност и да ни накара да се чувстваме по - сънливи. 

Въпреки че тялото ни усвоява храните по еднакъв начин, консумацията на не всички храни му влияят еднакво. Например, ако сте избрали за обяд пуешко месо, то този избор може да ви направи по - сънливи, отколкото други храни. Пуешкото и други продукти с високо съдържание на протеин като спанак, соя, яйца, сирене, тофу и риба съдържат по - високи нива от аминокиселината триптофан. 

За да останете фокусирани и тонизирани избягвате захар и брашно! Премахнете от менюто си кифли, кроасани, сладкиши, банички и всякакви тестени изделия, които ще намалят вашите енергийни нива. Изберете непреработени храни, защото така си гарантирате по-здрав по-активен следобед, независимо дали той е в офиса, или не. 

Наблегнете на храни, които се отличават с ниско съдържание на въглехидрати и високопротеинова храна, за да се чувствате по-бодри и концентрирани. Следобедната сънливост е обвързана с високото ниво на инсулин с цел обработване на въглехидрати от тялото. Именно затова е добра идея да се лишите от такива! Може да ги замените със следните храни: 

Нисковъглехидратни храни от растителен произход: тиква, тиквички, чушки, зеле, зелен фасул, маруля, целина, репички, авокадо, краставици, гъби, броколи, карфиол, бамбук, лук, домати, ябълки, моркови.
Храни, които имат ниско съдържание на мазнини: бобови растения, ядки, соя и пълнозърнести храни.
За да не ви се доспи след обяда, избягвайте тежки, богати на мазнини. Насладете се на по-лек, по-балансиран обяд. Стремете се към 1/2 чиния зеленчуци, 1/4 чиния протеин, 1/4 чиния (или дори по-малко) богати на хранителни вещества въглехидрати и малко здравословни мазнини!

Протеин от пилешко, телешко, свинско, риба, гръцко кисело мляко, яйца, тофу, темпе, боб, леща са добър избор за обяд! Заложете на здравословни мазнини от ядки/семена, авокадо, зехтин, маслини и др.

Ако в следобедните часове почувствате глад, може да заложите на здравословна следобедна закуска, която ще ви засити до времето за вечеря. Изберете лека закуска, която съчетава богати на хранителни вещества въглехидрати с постни протеини или здравословни мазнини:

Хранителни въглехидрати от цели плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб
Постни протеини/здравословни мазнини от сирене, хумус, ядково масло, гръцко кисело мляко, ядки/семена, гуакамоле, твърдо сварено яйце и др. 
Чудесна идея е да подготвите храната си за офиса предварително. Предварителното приготвяне на храна ще ви помогне да се чувствате по-организирани и готови да се справите с хранителните изкушения около вас. Така няма да ви се налага да се двоуми дали да не похапнете от онези примамливи, но по-малко здравословни храни. Тук може да се вдъхновите от нашите здравословни рецепти

И не забравяйте, че когато хапнете по - голямо количество храна, това може да ви накара да се почувствате ндискомфортно и дори мудно, така че винаги е добра идея да слушате сигналите на вашето тяло и в момента, в който се почувствате сити да приключите с храненето. 



Остави коментар