Методът Пилатес - какви ползи ни носи?


Диляна Калинова 15.11.2022

Пилатес е тренировка с нисък интензитет, ефективна за укрепване на вашите мускули чрез контролирани, повтарящи се движения, изграждане на мускулна издръжливост и стабилност. Има много предимства от включването на пилатес във вашата рутинна тренировка от повишаване на издържливостта до подобрена стойка.

Методът Пилатес използва комбинация от приблизително 50 прости, повтарящи се упражнения за създаване на мускулно натоварване. Привържениците на тази система от упражнения твърдят, че упражненията могат да бъдат адаптирани, за да осигурят или не толкова силова тренировка за рехабилитация, или напрегната такава, достатъчно енергична, за да предизвика опитни спортисти.

Методът Пилатес успява да промени тялото, ума и начина ви на отношение към света. За да се постигне това, той се основава на дълбок контрол на тялото и ума, за да се активират кръвоносните и лимфните системи, разтягайки всеки мускул и сухожилие за смазване на тялото. Всичко се извършва под строг контрол на мозъчната система. По този начин се постига извайването на тялото, като се работи едновременно върху физическото, умственото и душевното развитие. 

Пилатес тренировката е подходяща за всички възрасти и способности. Какви са ползите от пилатес?

  • Фитнес за цялото тяло
  • Укрепва мускулите
  • Увеличава гъвкавостта
  • Развива основната сила
  • Подобрява стойката
  • Повишава енергията
  • Поддържа здравословно тегло
  • Стимулира връзката / хармонията между ума и тялото

Ключът на Пилатес е да се упражнява тялото от центъра до крайниците, заемайки практически всички възможни пози. За да увеличи максимално ползите от него, практикуващият трябва постепенно да преодолее различни фази и упражнения, тъй като контролът на дишането е незаменим за активиране на всеки мускул с конкретна, точна цел. 

Пилатес работи внимателно с всяко тяло, за да върне функционалността му и да извлече максимума от него, постигайки наистина впечатляващи резултати. Освен това, за „практикуването на пилатес“ е много приятно изживяване, тъй като движенията са бавни и меки и изискват много концентрация, което отпуска и освобождава напрежението от тялото и стреса от напрегнатия ден. 

Някои от основните предимства на пилатес са:

  • Получавате добър мускулен тонус, укрепвайки и тонизирайки тялото, без да увеличавате обема на физическата натовареност.
  • Чрез упражненията може да повишите гъвкавостта, пъргавината, чувството за баланс и да подобрите координацията на движенията си.
  • Може да подобрите стойката си и да коригира грешните навици и положения на стойка.
  • Позволява предотвратяване и рехабилитация на наранявания на опорно-двигателния апарат.
  • Именно чрез дишане и концентрация се постига състояние на глобална релаксация, което позволява премахване на стреса и мускулните напрежения и скованост.
  • Чрез интегрирането на тялото и ума можете да повишите самочувствието си и познаването на тялото си, като постигнете не само физическо, но цялостно благополучие и може да успеете да промените начина, по който се отнасяте към тялото си и към живота като цяло.
  • Подобрява баланса - важен на всяка възраст и е необходим за ежедневните дейности
  • Повишава имунитета - изследванията показват, че пилатесът помага за засилване на функционирането на имунната система, особено при възрастни хора. Заедно с подобреното кръвообращение идва и подобрената функция на имунната система. Добрата имунна система е функция на правилното протичане на кръвта и лимфата – и двете се подсилват от пилатес
  • Подобрява когнитивното функциониране - проучванията показват подобрено когнитивно функциониране след тренировка по пилатес.
  • Пилатес може да ускори загубата на тегло - ако практикувате пилатес редовно, това със сигурност ще промени тялото ви. Известен със създаването на силни и стабилни мускули, Пилатес подобрява мускулния ви тонус, балансира мускулатурата, поддържа красива стойка и ви учи да се движите с лекота и грациозност. ​​Всички тези фактори могат да ви накарат да изглеждате и да се чувствате в страхотна форма. Формулата за отслабване изисква изгаряне на повече калории, отколкото приемате. Като метод за фитнес на цялото тяло, Пилатес може да ви помогне да направите това. В комбинация с аеробна активност и план за здравословно хранене, Пилатес се превръща в основен инструмент за отслабване и тонизиране на тялото.
  • Не на последно място - осигурява голяма жизненост и сила, което прави възможно минимизиране на усилията за изпълнение на най-тежките ежедневни задачи или друг вид спорт. 

За кого е подходящ методът Пилатес?

Методът Пилатес е подходящ за всички възрасти и физическа подготовка, както за тези, които за първи път се запознават с физическа активност, така и за тези, които се стремят да подобрят движението , независимо дали са млади, възрастни хора, които се занимават с друг спорт. или такива, които водят по-заседнал живот.

Методът пилатес се препоръчва силно за хора, които са в процес на рехабилитация или са претърпели нараняване/ травма , както и за всички, които имат проблеми с гърба и търсят превантивна дейност.

Въпреки това, за да бъде практиката на този метод валидна и ефективна, от съществено значение е тя да се извършва под наблюдението на квалифициран специалист, тъй като това е единственият начин да се гарантира, че упражненията се изпълняват по правилен начин, избягвайки ненужни наранявания и за постигане на оптимални резултати.

За да се възползвате от ефектите на метода, се препоръчва провеждането на поне две сесии седмично, индивидуално или групово. А всяка сесия продължава приблизително един час. Кога започват да се усещат резултатите от метода Пилатес ли? Отговорът е веднага! Още след първата сесия ще усетите, че мускулите ви са работили активно.

Пилатес обобщава ефективността на своя метод със следното заключение: „След десет сесии ще усетите разликата, след двадесет сесии ще видите разликата и след тридесет сесии тялото ще се промени“.

Опитайте!



Остави коментар