Ефекти от практикуването на йога


Диляна Калинова 12.04.2022

Защо да практикувате йога системно ли? Причините наистина са много! Според вида йога може да постигнете различни резултати. Важно е да си изясните какво точно искате да получите чрез практикуването и да се обърнете към специалистите, които предлагат такива посещения. Има различни курсове по йога, но независимо какъв точно ще изберете, сме сигурни , че само след няколко седмици ще почувствате промяната – както във физическата си форма, така и в спокойствието на ума и емоциите.  Какви са ефектите от йогата ли? Даваме ви 10 от най- важните от тях. Да, ако се отдадете на редовни тренировки определено ще достигнете балансирано ежедневие и повече тонус в него. Йога има още редица други преимущества, които си заслужава да бъдат посочени. Ето какво друго  се променя, ако практикуваме йога редовно.  


1. Йога повишава твоята гъвкавост

Да, това е всеизвестно, но за това трябва да практикуваш йога регулярно. Чрез йогата създаваш мускулна памет, която задържа ефекта. Съветватме те да си дадеш време и не след дълго резултатите ще бъдат на лице. 

2. Йога увеличава издържливостта

Грешно е да се мисли, че йога е само за разтягане, или раздвижване! Тя има силата да ви направи по- издържливи физически и да подсили мускулатурата ви!  Специалистите я препоръчват за постигане на добър имунитет и метаболизъм. 

3. Йога укрепва имунитета ти

Имуностимуланти ли? По- добре йога! Тя наистина може да поддържа имунната система. Благодарение на усукванията, раздвижването във всички посоки, релаксацията, тялото прекарва повече време в парасимпатиков режим на нервната система – режим, който отговаря за почивката и възстановяването. 

4. Йога може да ти помогне да се фокусираш по- лесно

Да, може и това! Чрез серия от различни упражнение за медитация и релакс, вие може да настроите тялото и мозъка си в позиция, чрез която да освободите напрежението, което ще ви помогне да се концентрирате по –лесно. 

5. Йога действа тонизиращо върху тялото и ума

Какво ще кажете да старитирате деня си с йога? Ако имаш затруднения с разсънването сутрин, заложи на йога упражнения, които действат абсолютно зареждащо!  Чрез йогата ще можеш да стимулираш нервната си система. 

6. Йога може да елиминира мускулните схващания

Ако прекарвате по – голямата част от деня си на бюро, пред компютър, то сис сигурност сте изпитвали дискофорт, породен от обездвижването. Седящата поза често натоварва гърба и кръста,което води до схващания. Раздвижването на торса и разгръщането на гръдния кош  носи моментално облекчение.

7. Йога освобождава от стреса и напрежението

Стресът – бичът на 21 век! Напрегнатото ежедневие и задачи могат да доведат до безсъние, депресивни състояния, загуба на апетит, или прокомерен такъв. За да противодействаме на напрегнатото ежедневие трябва да намерим своя одушник, за да изпускаме парата. Чудесна идея е тренировките по йога, защото чрез различни техники лесно и с удоволствие ще премахнете цялото напрежение, натрупано през деня – за ума и тялото си. Ще достигнеш до вътрешен баланс, нужен, за да се чувстваш и изглеждаш чудесно! 

8. Йога подобрява метаболизма

Усукващите пози, усилието за коремните мускули и някои дихателни упражнения имат страхотен ефект върху добрата работа не само на мускулатурата, но и върху работата на храносмилателния ти тракт. Практикувайки йога ще помогнеш на организма си да усвоява и разпределя правилно хранителните вещества много по-пълноценно.   

9. Йога може да те освободи от натрупаните токсини в организма

Знаете ли, че практикуването на йога може да стимулира лимфната течност да циркулира по-добре, изхвърляйки токсините от тялото ви? Да, това е така! Йогата подобрява цялостното кръвообръщение, активира работата на храносмилателния тракт и въздейства върху акупресурни точки в съединителната тъкан, който стимулират черния дроб и жлъчката.

10. Йога има противовъзпалително действие

Намалените нива на стрес, по-доброто кръвообръщение, снабдяването с повече кислород и освобождаването на хормони на щастието са все фактори, които допринасят за елиминирането на възпалителни процеси в организма. Релаксиращите и успокояващи дихателни практики, които удължават времетраенето на вдишването и издишването също имат своя важен принос. Важно е обаче да ги изпълнявате правилно! Определено е чудесно решение при хронични болки! Редица здравословни проблеми могат да бъдат елиминирани  - трябва само да изберете подходящия вид йога. 


Има още много причини да практикувате йога редовно! Чрез нея може да подобрите състоянието на кожата си, да направите деня си по – ведър и смислен, по – жизнерадостен. Чрез йогата можете да опознаете себе си по- добре, да намерите баланса в ежеднеивето и мира в себе си, да бъдете по- концентрирани в работата и в личния си живот и да изживеете всеки свой ден по-пълноценно и щастливо! 


Ако искате да живеете пълноценно и балансирано, вижте здравословните рецепти в нашия блог

Ако се интересувате от теми за здравословен начин на живот, тук ще намерите разнообразие от полезни материали.

Ако искате да се мотивирате и да видите трансформацията на наши клиенти, очакват ви тук.

Ако искате да подобрите вашата активност, тук ще намерите селекция от тренировки, които може да практикувате у дома.

А ако искате да промените изцяло своето ежедневие и сте готови за промяна в него, за да се запознаете с вашето по-добро АЗ, разгледайте нашите пакети с индивидуални програми, които включват тренировъчен и хранителен режим, изготвени специалнос според твоите предпочитания.

Нашият екип е на среща, за да ви помогне да влезете във форма, за да се чувствате и изглеждате страхотно! 



Остави коментар