Храни подобряване на храносмилането?


Диляна Калинова 04.10.2021

Храносмилателният тракт играе жизненоважна роля за вашето здраве, тъй като е отговорен за усвояването на хранителните вещества и премахването на токсините от организма. 

За съжаление, много хора страдат от храносмилателни проблеми като подуване на корема, спазми, газове, коремни болки и други неразположения поради различни причини. Една от основните е липсата на фибри или богати на пробиотици храни в хранителния режим.  Ето и най -добрите храни за подобряване на храносмилането.

КИСЕЛО МЛЯКО

Киселото мляко съдържа в състава си добри бактерии, известни като пробиотици, които живеят в храносмилателния тракт и могат да помогнат за подобряване на храносмилането, поддържайки червата здрави. Хубаво е при избора на кисело мляко да четем етикета на продуктите, тъй като някои не съдържат живи бактерии, а други пък съдържат значителни количества добавена захар. 

ЯБЪЛКИ

Те са богат източник на пектин и разтворими фибри. Обикновено се използва при стомашни неразположения, при запек и диария. Доказано е и, че намалява риска от чревни инфекции, както и възпаление в дебелото черво. 

КОПЪР

Въпреки, че копърът се използва като подправка за придаване на вкус на храната, той действа и благоприятно върху храносмилателния тракт. Копърът съдържа и спазмолитично средство, което отпуска мускулите в храносмилателния тракт. Това действие може да намали негативните храносмилателни симптоми като подуване на корема и спазми. 

КЕФИР

Кефирът е култивиран млечен продукт, получен чрез добавяне на „зърна“ на кефир към млякото. Тези „зърна“ имат храносмилателни ползи за организма. Подобно на пробиотиците в киселото мляко, културите на кефира подпомагат усвояването на лактозата, намалявайки някои от негативните странични ефекти, свързани с непоносимост към лактоза, като подуване на корема, спазми и газове. Консумацията на кефир също е свързана с намалено възпаление в червата, което допълнително подобрява процеса на храносмилане. 

ЧИА

Чиа семената са отличен източник на фибри, което ги кара да образуват подобно на желатин вещество в стомаха ви, след консумация. Те действат като пребиотик, подпомагайки растежа на добри бактерии в червата и допринасят за здравословното храносмилане. 

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ

Пълнозърнестите култури съдържа 100% от ядката, включително триците и зародиша. Популярните пълнозърнести храни, пълни с фибри, включват овес, киноа, елда, ръж, ечемик и други продукти от пълнозърнеста пшеница. Фибрите, открити в тези зърна, могат да помогнат за подобряване на храносмилането по два начина: 

Намаляват запека и спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система;
Действат като пребиотици и помагат за храненето на здрави бактерии в червата. 

ЦВЕКЛО

Той е отличен източник на фибри. Една чаша (136 грама) цвекло съдържа 3,4 грама фибри. Има различни рецепти за варианти с цвекло-  салата от цвекло, печено на фурна, или смесено в смути. Добавете го към хранителния си план!  

КИСЕЛО ЗЕЛЕ

То има пробиотични качества, киселото зеле е с богато съдържание на фибри, витамините C, B и K. Освен това, киселото зеле има високо съдържание на натрий, съдържа още магнезий и манган. Препоръчително е да избираме от непастьоризираните версии на този продукт, тъй като по време на пастьоризацията се унищожават живите и активни бактерии, ценни за организма. 

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът е традиционна съставка в източната медицина, която помага за подобряване на храносмилането и предотвратява гаденето. Много бременни жени го използват за лечение на сутрешно гадене. От гледна точка на храносмилането, този жълтеникав корен ускорява изпразването на стомаха. Чрез преместване на храната от стомаха към тънките черва по - бързо джинджифилът намалява риска от киселини, гадене и стомашен дискомфорт.

ТЪМНОЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 

Зелените зеленчуци са отличен източник на неразтворими фибри. Този тип влакна ускоряват темпото на храносмилателния процес. Някои от най -често срещаните тъмнозелени зеленчуци, които осигуряват тази полза, са спанакът, брюкселското зеле, броколи и други листни зеленчуци. Проучване разкри необичайна захар, открита в зеленолистни зеленчуци, която подхранва добрите бактерии в червата. Смята се, че тази захар подпомага храносмилането, като същевременно елиминира някои от лошите бактерии, които могат да причинят заболявания и възпаления. 

КОСТЕН БУЛЬОН

Костният бульон - питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции в здравословното хранене. Желатинът, открит в костния бульон, се получава от аминокиселините глутамин и глицин. Тези аминокиселини могат да се свържат с течността в храносмилателния тракт и да помогнат на храната да преминава по – лесно и бързо. Глутаминът защитава функционирането на чревната стена. Доказано е също, че подобрява храносмилателното състояние и предотвратява възпалителни заболявания на червата. 

МЕНТА

Маслото от мента се произвежда от етеричните масла, намиращи се в листата на мента и е доказано, че подобрява храносмилателните проблеми. Маслото съдържа съединение, наречено ментол, което може да облекчи различни симптоми, включително подуване на корема, стомашен дискомфорт и др. То има релаксиращ ефект върху мускулите на храносмилателния тракт, което може да подобри храносмилането като ускорява движението на храната през храносмилателната система.



Остави коментар