Как да отслабнем само чрез хранене


Диляна Калинова 05.06.2019

Лишения, диети и уж успяваш да балансираш храненето си, но кантарът упорито показва едно и също. Надничайки в огледалото цъкаш недоволно с език, защото отново не виждаш промяната, която ти се иска. Припозна ли се? Къде бъркаш и как да постигнеш искания резултат? Отговорът е прост: време е да смениш подхода. Забрави за гладуването и за изтощителните ограничения – хапвай и отслабвай, здравословно! Само с няколко прости правила ще успееш да свалиш излишните килограми и да поддържаш топ форма в дългосрочен план. Нека започнем с основните принципи:

Редовно и често хранене на малки порции

Много хора се заблуждават, че гладуването е добър помощник за регулиране на телесното тегло, но всъщност е точно обратното! Гладът води до раздразнение, умора и незадоволителни резултати. Той може да ти помогне да се сбогуваш с някой друг нежелан килограм, но в краткосрочен план. След като спреш да гладуваш, килограмите неизбежно ще се върнат като бумеранг и отново ще се окажеш в същата изходна позиция. Затова специалистите съветват да се храним редовно, често и с малки порции. Дори три хранения дневно се оказват недостатъчни, за да задоволим хранителните си потребности.

Често пъти преяждаме неволно, за да се заситим и да издържим до следващото ядене, което води до забавяне на метаболизма, надхвърляне на калорийния дневен максимум и увеличаване на вероятността за складиране на мазнини. Най-добрият вариант е храненето през 3-4 часа, като по този начин се повишава енергията и тонусът, а метаболизмът ускорява своите функции. Освен това, няма да изпитваш неистов глад и рискът от преяждане ще бъде сведен до минимум.

Правилно комбиниране на храните

Ключът към това да бъдеш здрав и да поддържаш страхотно тяло се крие в правилното съчетаване на продуктите. Как да съчетаваме храната си, за да работи тя в наша полза?

Белтъчини (месо, яйца и млечни продукти)

Първото и най- главно правило при комбинирането на тази група храни е, че не трябва да се смесват при едно ядене животински белтъчини и скорбялни въглехидрати (ориз, хляб, картофи, спагети). Комбинацията от тези две групи води до допълнително затормозяване на храносмилането и поява на киселини. Второ, не по - маловажно правило при консумацията на животински продукти гласи следното: Не съчетавай два различни вида животински протеини! Например, абсолютно неуместно е съчетанието на месо с мляко, сирене, яйца.

Въглехидрати (ориз, хляб, картофи, спагети)

Пълнозърнестите храни се усвояват много по - лесно от организма, но не трябва да се коснумират с животински белтъчини (месо, яйца, сирене, мляко).

Мазнини

Правилото тук гласи, че мазнините (масло и олио) не трябва да се комбинират с никакви животински белтъчини. Подходящо е съчетанието им с въглехидрати и зеленчуци, но що се отнася до протеините, те трябва да се приемат или самостоятелно едни от други, или поне в минимални количества, за да не пречат на по - бързото усвояване от организма.

Захар

Един от най-големите врагове на всеки хранителен режим, независимо какъв е той, това е бялата рафинирана захар. Присъствието й в менюто възпрепятства обработването на почти всички видове храни. Ако искате да поддържате отлична форма, забравете за консумацията на захарни изделия и безалкохолни напитки. Много хора считат десерта след ядене за задължителен, което е голяма грешка, защото той възпрепятства бързото усвояване на хранителните вещества. Ако не може да се лишите от някой сладкиш, опитайте се поне да сведете минимум това изкушение и го похапвайте самостоятелно, а не непосредствено след хранене.

Плодове

Когато си говорим за правилно съчетаване на храни, е важно да се знае, че плодовете трябва винаги да се ядат самостоятелно, при това минимум 30 минути преди и/ или след хранене. Причината затова е, че точно толкова време отнема на организма ни да преработи основната храна. Плодовете са богати източници на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и се усвояват от организма изключително бързо, но в съчетание с други храни има опасност захарите да ферментират, да забавят процеса на храносмолане и поява на киселини.
Всеизвестен факт е, че плодовете са мощен антиоксидант и несъмнено имат редица ползи за здравето, но наистина трябва да се внимава със съчетаването по между им. Най-добре е да ядете само от един вид, но ако все пак ви се похвапват различни плодове, избягвайте комбинацията на сладки и кисели плодове при едно хранене, защото ще предизвикат чувство на подуване и образуване на стомашни киселини.

Зеленчуци

Те подпомагат по - бързото преработване на всички останали храни и може да се комбинират с белтъчини, въглехидрати, мазнини. Тук не е препоръчително да се смесват единствено с плодовете.

Вода, вода и пак вода

Водата също има основна роля за постигането на здраво и красиво тяло. Тя спомага за детоксикация на организма и за по-добро храносмилане. Любопитно е, че само една чаша вода рано сутрин е способна да активизира метаболизма и да пречисти тялото от всички натрупани токсини. Препоръчително е да се пие вода 30 минути преди всяко ядене, или 1 час след него, за да подпомогнем по - бързата обмяна на вещества.

Специалистите препоръчват прием на вода 1 час преди сън, защото през нощта организмът губи количество течности и по този начин му помагаме да предотврати тази загуба. Единственото неподходящо време да пием вода е по време на хранене, защото тя се отразява неблагоприятно на естествените нива на киселините и жлъчните сокове, необходими на стомаха, за да смели правилно храната. Дори е възможно при хора с по – чувствителен стомах консумацията на студена вода по време на хапване не просто да забави храносмилателния процес, но и да причини спазми.

Препоръчителният дневен прием е от 2 до 4 литра, затова нека бутилката с вода да бъде на една ръка разстояние от теб. Освен това, като чудесно средство за изгаряне на мазнини, специалистите съветват да пием вода с резенчета лимон в нея. Резултатът: понижаване нивата на апетит, ефикасна детоксикация и зареждане на тялото с енергия.

Да обобщим

Безразборната комбинация на храни е не само наказание за стомаха, но води до повишаване на телесното тегло и до сериозни здравословни последици. За да постигнеш желаната фигура не е нужно да се подлагаш на изтощителни диети, а трябва да си изградиш един разнообразен, балансиран хранителен режим, който работи в твоя полза. Съчетавай продуктите правилно и след като един път си създал хранителни навици ще се убедиш, че пътят към мечтаната фигура е лесно и бързо постижим.

Всеки човек има различна потребност от дневен калориен запас, за да се чувства и изглежда добре, затова най- добрият избор е индивидуална схема на хранене. Направи си списък с всички любими храни и ги комбинирай правилно, разнообразно и балансирано. Ако все пак имаш нужда от напътствие, нашите специалисти са насреща, за да ти предложат хранителен план, съобразен изцяло с твоите вкусови предпочитания, навици и начин на живот. Повече информация може да намериш тук: https://healthy-lifestylefit.com/services



Остави коментар