Силата на домашно приготвената храна


Диляна 11.10.2022

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна. Вярваме, че всяко ястие, приготвено у дома с внимание към продуктите и грижа би било в пъти по-полезно и вкусно от храната, консумирана навън.

Защо няма нищо по – хубаво от домашно приготвената храна? Ето 10 причини, поради които да я предпочетеш:

  1. Можеш лично да следиш за качеството на продуктите и да си сигурен, че се храниш здравословно! Проучванията показват, че ястието, приготвено в заведение може да съдържа повече количество захар, натрий и калории спрямо домашния му вариант!
  2. Можеш да контролираш количеството на всеки от продуктите, както и на порциите, които си предвидил за ядене. В някои заведения порциите с храна могат да бъдат по-големи от това, което можем да изядем вкъщи, но въпреки това, според множество психолози, сме по-склонни да се насилим и да изядем докрай цялата храна в чинията, знаейки, че сме платили за нея в ресторанта.
  3. Можеш да контролираш и калорийния си прием, като знаеш колко и какви продукти използваш!
  4. По-лесно можеш да спазваш хранителен режим и диета. В ресторант изкушенията са много, а вкъщи можеш да контролираш изкушенията!
  5. Можеш да експериментираш с комбинацията от продукти, аромати, съставки. В повечето заведения залагат на готови заготовки, а в къщи можеш да дадеш воля на кулинарните си желания и да съчетаваш различни продукти.
  6. Имаш възможността да контролираш количеството използвана мазнина, както и начинът на приготвяне на самите продукти
  7. Приготвяйки домашна храна винаги ядеш точно това, което ти се хапва, по начина, както го ти искаш!
  8. Можеш да контролираш подправките, които са част от ястието. Ако предпочиташ по- безсолно ядене или имаш алергия към някои определени съставки, то определено домашно приготвената храна е тази, която е за предпочитане.
  9. Домашната храна може да бъде приготвена за повече от едно ядене, което спестява усилия, време и финанси!
  10. По-евтино е да сготвиш домашно приготвена храна – често пъти цената, на която ще вечеряте цялото семейство в заведение се равнява на поне още две хранения у дома.

Това са причините, но на какво се дължи силата на домашната храна?

Определено едно от нейните качества се дължи на това, че избирайки подбрани храни с грижа, ние знаем какво ядем, което в днешно време е особено важно!

Здравословното хранене е именно това – да отделим внимание, да направим информиран избор и да се придържаме към здравословно меню. А такова определено би могло да бъде спазвано не в ресторантите, а у дома! Когато знаем съставките, с които приготвяме нашата храна точно колко мазнини, захар и сол съдържат. По този начин можем да контролираме нашето тегло и да спазваме разумен и здравословен начин на живот! А, знаете, здравословното, балансирано хранене е първата, основна крачка към по-добра физическа форма, а също и психическа! Добра храна = добър живот и това определено не е клише! Е, именно с домашно приготвената храна у дома имате възможност да се храните здравословно и диетично! В интернет ще намерите множество рецепти за здравословни рецепти, с които ще може да регулирате вашето тегло, за да се чувствате и изглеждате в отлична форма!

Заложете на пресни зеленчуци и храни, които не са полуфабрикати, или не са замразени. Опитайте се да избягвате храни, които се транспортират по въздух, както и такива, които са силно нетрайни плодове и зеленчуци, като ягоди, боровинки, аспержи, зелен фасул и билки в различни саксии.

Домашно приготвената храна определено е за предпочитане пред купената, или консумираната в ресторант, защото колкото и вкусно да е едно ястие навън, никога няма как да бъдеш сигурен за това, което ядеш - как и къде е отглеждано, как е транспортирано, какви термични преработки е преминало, как е било съхранявано и т.н.

Когато предпочиташ домашно приготвената храна можеш сам да избереш продуктите си, при това с внимание. Заложете на местни производители, които предлагат доказано добри продукти! Не разчитайте на етикетите по магазините „Еко“ и „Био“, защото често това е маркетингов трик. Има редица малки семейни фирми (месарници, млекарници), които правят продуктите си със 100 % качество и грижа.

И още нещо важно за домашно приготвената храна: тя обединява хората, а готвенето у дома е чудесен начин да съберете семейството си около масата. Всеизвестен факт е, че готвенето на храна заедно у дома укрепва семейните отношения! Идея за това: съберете членовете на семейството си за съвместно похапване през уикенда. Разберете се всеки да приготви по едно ядене и след това споделете вашите специални ястия на обща трапеза. Почти сигурно е, че ще размените рецепти, опит, усмивки и настроение. Според последни проучвания, когато членовете на семейството работят заедно, за да сготвят яденето и сядането на масата всички заедно се е превърнал в ритуал, така се развива специална връзка. Отделеното време за приготвянето на храната е време подарено на семейството и е грижа за себе си и най-близките ни.

Завършваме с това, че готвенето у дома е удоволствие! То определено е творческа дейност и като такава зарежда, релаксира и успокоява. Ако обичате да се развихряте в кухнята, то определено може би сте от хората, които след тежък работен ден може да си отпочинете ....в кухнята! На пръв поглед изглежда странно, но не е така. За много от жените приготвянето на домашна храна е удоволствие и развиването на кулинраните умения, или експериментиране на различни вкусове определено е нещото, което може да ги разведри.
С две думи: домашно приготвената храна може да има различни измерения и всеки да преоткрие нещо за себе си в нея –грижа за себе си и семейството, информиран и здравословен избор, контролиране на хранителните приеми, забавление, удоволствие и т.н.

В какво се крие силата на домашно приготвената храна за вас?



Остави коментар