Най-добрите храни за бууст на имунитета


Диляна Калинова 23.08.2021

Имунитетът е удивителната сила на организма да се противопоставя, бори и да елиминира последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за редица здравословни неразположения и болести. Най - честите сигнали, че имунитетът е отслабен и има нужда от подхранване са: чувство на умора, тревожност, хронични нощни изпотявания, суха носна лигавица, косопад и чупливи нокти, студени крайници. А факторите за тези състояния са различни: мръсен въздух, околна среда, вирусни инфекции, стрес и др. Ако имате нужда да подсилите организма си, вижте този списък с ценни, натурални стимуланти за силен имунитет!

Има редица витамини, които ще ви помогнат да се преборите с неблагоприятните външни фактори и предизвикателства, които ви заобикалят. 

Витамините от групата B например стимулират функциите на организма при стрес, или травма. Ще ги откриете в следните продукти: ядки, пшенично брашно, елда, боб, гъби, сирене. А витамин Е е антиоксидант, защитаващ клетките от стареенето и може да го намерите в нерафинирано растително масло. Витамин Д помага за модулирането на вродената и придобитата имунна система и без него тя няма как да се справи. Освен слънцето, което зарежда организма ни с този ценен витамин, храните, богати на витамин Д, които да включим в менюто си, особено през зимните месеци са: пълномаслените млека, яйца, риби като сьомга, скумрия, херинга, сардини и риба тон, а също и гъби. 

От минералите най- важните за имунитета са селен, цинк, магнезий, калций, йод, желязо, йод. Те се съдържат в: бобовите растения, спирулината, черен шоколад, какао, пълнозърнести храни. 

Продуктите, съдържащи калий също са безценен източник на полезни вещества, важни за силен имунитет - картофи печени с кората, сушени кайсии, ядки, елда. 

Ето и списък на най – полезните храни, които действат на организма като естествени имуностимуланти

1. Люти чушки

Те не само придават на едно ястие пикантност и щипка екзотика, но са и много полезни за човешкия организъм, защото съдържат изключително високо съдържание на витамин Ц – близо 240% от препоръчителната дневна доза в 100 грама! 

2. Цитрусови плодове

Най- добрата превенция за здравето е доставянето на ежедневна доза витамин Ц. А цитрусите са тези, които съдържат ценни витамини през месеците, когато най-много имаме нужда от пресни плодове. Количеството витамин Ц в тях е с много високи стойности. Портокали, мандарини, грейпфрут, лимон, лайм - наблегнете на тях, но не ги консумирайте на сок, защото по този начин пропускате фибрите, които се съдържат тях.

3. Чесън 

Имуностимулиращият му ефект се дължи на неговото високо съдържание на селен, който има силно благоприятно въздействие върху организма! Други продукти, богати на селен са бразилски ядки и джинджифил. 

4. Бульон/ пилешка супа

Повечето хора се сещат за пилешкия бульон най - вече, когато са болни. Един домашно приготвен бульон всъщност има чудодейни свойства да подсили организма. Тайната е бульонът да бъде приготвен не само от месото, но да бъде варен по - дълго време, на бавен огън, заедно с кокалите. Класическата пилешка супа например може да съдържа почти всичко, от което организмът ни има нужда в по - студените месеци: топла течност, пилешко месо, зеленчуци, чудесна идея е да добавите малко количество чесън! 

5. Арония

Когато си говорим за антиоксиданти - аронията е първенец, благодарение на високото си съдържание на флавоноиди. Аронията повишава защитните сили на организма, елиминира токсичните вещества в организма и е известен плод със свойствата си да намалява нивото на вредния холестерол и да понижава кръвното налягане. 

6. Джинджифил

Определено е един от най- силните природни имуностимуланти, който забързва метаболизма! Той е мощен антиоксидант за пречистване на тялото, като заедно с това има  загряващо действие, подпомагащо храносмилането. Един чай с джинджифил, мед и лимон е една от най- ценните напитки, които може да подарите на своя организъм и да го защитите! Той помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица, настинки, умора. Стимулира отделянето на слузта от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грипни състояния може да заложите на инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил! 

7. Броколи

Любопитно е, че в половин чаша (78 грама) варени броколи се съдържа 84% от дневната доза витамин Ц, която е нужна на организма, за да работи на пълни обороти. Освен това, тези зеленчуци са богати на витамини, минерали и биоактивни съединения и са пълни с витамини А, С и Е, минерали, антиоксиданти и фибри, които подпомагат контрола на кръвната захар. Броколите подобряват функциите на червата и храносмилателната система и поддържат здрава умствена дейност. 

8. Спанак

Той се отличава с високо съдържание на витамин Ц, антиоксиданти и бета каротин, които помагат в борбата с инфекциите на имунната ни система. При приготвянето на спанак се стремете топлинната обработка да бъде възможно най - малко, за да запази той своите полезни свойства.

9. Папая 

Освен високо съдържание на витамин Ц, папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Освен това, в него има калий, витамини В и фолиева киселина. 

10. Зеленолистни зеленчуци

Общото между зеленолистните зеленчуци, ядките, семената и бобовите храни като боб, леща, нахут, освен, че са част от всяко здравословно меню, е че са и богати източници на магнезий. А магнезият е ключов фактор в това как организмът се справя с всяко възпаление. Дефицитът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото който и да е друг хранителен недостиг. Тиквените семки са един от най-добрите източници на магнезий. Знаете ли, че само 100 грама тиквени семки съдържат 530 мг магнезий или 100% от препоръчителната дневна доза? 

Какви храни да избягваме? 

Опитайте се да изхвърлите от ежедневното си меню такава храна, която е: изкуствена, замърсена, маринована, съдържаща консерванти, стабилизатори, оцветители и т.н. Също така е установено, че продуктите с високо съдържание на захар, както и киселите и газирани напитки отслабват защитните сили на имунитета. 

Да, разбира се, никоя храна не може да ни излекува, или да ни предпази на 100% от вируси и неразположения, но именно благодарение на балансираното хранене, позволяваме на имунната си система тя да работи безпогрешно. Достатъчно е да се храним правилно, да се движим повече, да се смеем повече и да сме спокойни. Ако имате нужда от доза вдъхновение за приготвянето на здравословна и вкусна храна, надникнете в нашия архив с рецепти



Остави коментар