Как да живеем здравословно и да сведем отпадъците си до нула?


Хелти Лайфстайл 02.10.2019

През последните няколко години идеята за живот с нулеви отпадъци набира все повече поддръжници по света. Заобиколени от толкова много вещи, продукти и опаковки наистина не е лесна задача да генерираме половин буркан с боклук, както популярната френска блогърка Беа Джонсън, която изцяло се е посветила на приородосъобразния начин на живот. Но промяната се състои в малки стъпки, които могат коренно да променят ежедневието ни, стига да го решим.  

Имаме няколко идеи за това как да сведем отпадъците в ежедневието си до нулата. Те могат да окажат значително влияние върху нашето здраве, добро благосъстояние и начина ни на живот като цяло.

Да се откажем от ненужните вещи

Живеем в свят на  свръхконсумация, където главно е набавянето на възможно най-много материални придобивки. Често дори нещата, които купуваме не ни трябват и се затрупваме с ненужни вещи и отпадъци. Не става дума да се откажем от всички любими вещи, а само оте тези, които наистина не са ни необходими,защото в основата на щастливия, хармоничен живот стои именно това – минимализмът.

Да редуцираме вещите си

Ако не искаме да се откажем от вещите, които ползваме, може да направим усилие поне да ги редуцираме. Наистина не се нуждаем от много вещи около себе си, за да се чувстваме щастливи. Може да си направим списък с ненужните вещи, козметика, препарати и т.н., да ги заделим настрана и ако през следващите 2-3 месеца не сме ги използвали може да се освободим от тях, защото възможността да ни потрябват по- натам наистина е минимална. Може дори да заменим своите шампоани, сапуни, балсами, кремове, дори парфюми с алтернативни такива, които да си направим сами в домашни условия. Благодарение на своите чисти съставки те ще са в пъти по- здравословни за използване.

Да заменим еднократните продукти с многократни

Една от най- важните стъпки е да рециклираме материалите, които използваме отново и отново. Като е важно уточнението, че то не включва само това да изхвърляме боклука си в подходящия контейнер за целта.  Има редица други много по-важни дейности, които могат да ни помогнат да ограничим отпадъците, които генерираме в ежедневието си. Особено важно е да изберем такива опаковки за съхранение, които могат да бъдат използвани многократно – това са стъклени буркани, контейнери от различни материали, хартиени торбички. Ако все пак се наложи да прибегнем до използването на пластмаса и/или найлон, просто може да ги употребяваме по- дълго – пример: след като веднъж сме ползвали кухненско фолио или найлонова торбичка за фризера, може да ги почистим и да ни свършат работа повторно. При пазаруването в супермаркета пък може да изберем такива продукти, опаковани с възможно най- малко пластмаса, а защо не и да си носим платнена торбичка, която да замести найлоновата? Чудесна идея е на касата в магазина да вземем и хартиена, която също ще може да използваме няколко пъти. Също страхотно предложение е да пазаруваме насипно. Вече има редица магазини, където можем да си набавим храни в насипно състояние.

За да живеем природосъобразно трябва да помислим за всички ресурси, с оито разполагаме и да ги използваме разумно. Може да заменим: бебешките еднократни памперси с такива за многократна употреба, мокрите кърпички с многократни, пластмасовите сламки с хартиени или дървени, хартиената кухненска ролка с кърпа от плат с добри попивателни свойства;  пластмасовите и картонените чаши в офиса със стъклени.

Друга голяма стъпка към намаляването на отпадъците е да използваме само естествени почистващи препарати в нашето ежедневие. Да, точно така – естествени! Приемът на качествена храна, която не съдържа химикали и оцветители е от ключов фактор за нашето добро здраве, но препаратите, които използваме за ежедневното почистване в дома си също оказват влияние за нашето благосъстояние като цяло. Представете си само какво е качеството на въздуха, който дишаме в помещенията у дома след употребата на агресивни почистващи препарати... Има редица естествени продукти за хигиенизиране, които имат със същия ефект, но се отличават с чисти съставки, несъдържащи токсини. Пример за почистващо средство за канал, мивка, вана е комбинирането на сода бикарбонат и оцет. За почистването на стъклени и огледални повърхности оцетът отново върши чудесна работа. За почистване на всякакъв вид повърхност може лесно и бързо да си направим мултифункционален препарат като смесим 3 чаени чаши вода с 1 чаена чаша оцет, като към тях добавим 2 чаени лъжички лимонов сок и 3-4 капки масло от чаено дърво.

При консумацията на вода пък може да използваме кана с филтър, или да монтираме система на самата кухненска чешма, пречистваща флуора, хлора и тежките метали. По този начин няма да купуваме огромни количества пластмасови бутилки вода. Нека си дадем сметка колко изхвърляме на месец? А сега нека умножим цифрата по 12! След като теглим чертата пластмасовите цифри за годишно потребление определено пораждат тема за размисъл. Затова, добър вариант е да инвестираме в качествени бутилки, които са годни за многократна употреба и може да ги зареждаме с филтрирана вода. Същото важи и за закупуването на различни напитки – най- добрият вариант е да си купуваме такива в стъклени бутилки за многократна употреба, защото те не губят своите свойства, а и се почивстват лесно.

Да рециклираме

Днес сме изправени пред сериозния проблем, свързан със замърсяването на околната среда-заринати сме с пластмасовите отпадъци, а разграждането им може да отнеме до 500 г. Разделното изхвърляне на боклука е от важно значение, но още по - приоритетно е намаляването на обема отпадъци. За жалост, въпреки, че те могат да се рециклират, едва една четвърт от тях се преработват в Европа. Всъщност след претопяване на пластмасата тя отново може да се използва като от нея се правят  химикалки, градински мебели или контейнери за вода, дори текстилни облекла. Знаехте ли например, че за изработката на връхна поларена дреха са необходими 25 двулитрови пластмасови бутилки? За жалост, въпреки, че пластмасата може да се рециклира, почти половината от този вид отпадък в Европа се изхвърля в депа, където не се преработва.

Да компостираме

Добре е да започнем да компостираме вкъщи като превърнем биологичния отпадък в почва, т.нар. хумус. В интернет има изобилна информация за това как да го направим сами в домашни условия като по този начин ефективно ще ограничим изхвърлянето на хранителните боклуци. Често срещаме коментари от сорта:  „Това е биологичен боклук и лесно се разгражда“. Да, за разлика от пластмасата, той се разгражда без да вреди на околната среда, но само ако се изхвърля правилно и то не в големи количества. Любопитно е, че почти две трети от боклука, който генерира едно домакинство се състои именно от органични компоненти (цветя, развалени плодове и зеленчуци, утайки от кафе, черпупки от яйца и т.н.), които се разграждат по естествен път. Тоест, ако решим да компостираме нашите отпадъци със сигурност ще елиминираме голяма част от целия процент.

Проблемът с изхвърлянето на храната може да бъде решен чрез няколко малки промени в ежедневието ни:

  • Да се научим да съхраняваме продуктите си правилно. Голяма част от храната се изхвърля, защото не сме я използвали и не сме съумяли да я складираме. Съществуват редица ефективни съвети за това как да задържим свежи хранителните продукти за максимално дълго време. Знаехте ли например, че картофи, домати и лук се развалят в пъти по- бързо, ако се съхраняват в хладилник? 
  • Трябва да се научим да пазаруваме само това, от което имаме реална нужда.
  • Хубаво е да пазаруваме само чрез предварително изготвен списък с продукти и въпреки изкушенията да се придържаме към него в супермаркета. Така освен голямо количество хранителен отпадък ще спестим време и финанси.
  • Не трябва да пазаруваме на гладен стомах, защото възможността да награбим всичко, което ни попадне пред очите е голяма.


Остави коментар