Добра храна при ограничен бюджет – как и каква?


Диляна Калинова 15.06.2021

Схващането, че здравословната храна задължително излиза скъпо не винаги е вярно! Да, наистина съществуват доста скъпи продукти, обаче повечето от тях имат своя по-евтин вариант. И да, продуктите, на които пише "био" не са бюджетни, но здравословното хранене в никакъв случай не може да се ограничава с консумацията само и единствено на тези продукти.

Възможността да се храните здравословно и  същевременно с това да се придържате към определен бюджет, преди всичко е основана на информиран избор и разумно пазаруване. Даваме ви списък със здравословна, добра храна, която всъщност е много бюджетна! 


Първо нека започнем от там, че не е нужно всичко да бъде „био“, за да се храните пълноценно! 

Ако искате да консумирате повече храни, незасегнати от индустриално замърсяване, то заложете на следните: 

  • Грейпфрут
  • Гъби
  • Сладка царевица
  • Лук
  • Зеле
  • Патладжан

Чудесна идея за бюджетна и здравословна храна също са бобовите изделия - леща, боб, нахут – те са чудесна основа за редица кулинарни ястия. Може да ги използвате както за разядки, така и за основно ястие. 

Друга група хранителни продукти, които също се отличават с редица здравословни ползи за организма са броколите. Направете ги готвени на пара, добавете за овкусяването им дресинг от лимон и зехтин и имате една диетична, здравословна гарнитура. 

Изварата е друг добър и много бюджетен вариант за храна. С нея може да си направите различни разядки. Страхотно се получава, когато към нея добавите зехтин, червен пипер, копър и чесън. 

Друг прекрасен и евтин източник на белтъчини и витамини са яйцата. Похапвайте ги на закуска, добавяйте ги към обедната салата или ги сервирайте за вечеря, овкусени с подправки като предястие. Има много рецепти в интернет, от които да се вдъхновите. 

В списъка включваме и кафяв ориз – евтин и засищащ. С подходящите подправки и в комбинация със сезонни зеленчуци, може да си направите разнообразни ястия.

Чудесна идея, която ви подсказваме е и направата на маслинова паста. С малко количество чесън и лимон ще получите апетитна и здравословна разядка. 

Забравете за съмнителните колбаси и полуфабрикати, заменете ги с евтини сезонни зеленчуци като цвекло, ряпа, маруля, зеле, айсбер, моркови, лук, карфиол, спанак, лапад, краставици, тиквички, патладжан, зелен боб и други. Всички тези зеленчуци може да използвате за приготвянето, както на витаминозни салати, така и на вкусни ястия.

Кажете  „НЕ“ и на майонезените салати, пълни със съмнителни съставки. На тяхно място може да използвате собственоръчно приготвени заготовки – лютеница, кисело зеле, мариновани краставички, сирене, мариновани с билки, овкусена извара, цедено кисело мляко и т.н. Освен, че са нискокалорични, те са богати на витамини и млечна киселина, поддържаща полезната микрофлората в стомашно-чревния тракт. 

Бананите също са евтина и здравословна храна,  която може да използвате за междинни похапвания. Те са богати на калий, който е важен за здравата сърдечна функция. Освен  това са чудесен източник на фибри - средно три грама на порция, поради което е известно, че помагат при отслабване. 

Когато сте на пазар, имайте предвид, че най-засегнатите от химикали плодове и зеленчуци са:

  • зелената салата
  • ябълки
  • картофи
  • праскови и нектарини
  • груши
  • грозде
  • животински продукти

Когато пазарувате от тях, обърнете внимание на произхода им, проучете малки магазинчета или пазари, където зареждат от местни производители. Също така, добра идея е да киснете плодовете и зеленчуците в смес от вода и оцет (съотношение 1:1), защото така ще премахнете част от токсините.

Няколко хитрини за здравословно и бюджетно хранене:

  1. За да оптимизирате харченето и закупуването на ненужни хранителни продукти, направете си месечен бюджет за храна заедно със седмично и дори месечно меню. Да, изисква време да го съставите и да свикнете с идеята, но това ще се отрази благоприятно на вашия бюджет! Планирането ще ви помогне да оптимизирате разходите си и да се съсредоточите върху нужните продукти за седмицата. 
  2. Консумирайте сезонни храни – наблегнете на сезонните зеленчуци и плодове, те са по-богати на хранителни вещества, освен това се намират лесно и са на достъпна цена.
  3. Търсете заместители - да, бадемите и кашуто са доста скъпи за ежедневно похашпване, но определено може да ги заместите с орехи, слънчогледови и тиквени семки, които също имат отлични здравословни ползи за организма. 
  4. Купувайте зърнените и бобови храни в насипно състояние, защото обикновено цената на килограм при тях е доста по-ниска в сравнение с тази на пакетираните. Ядки, семена, кафяв ориз, просо, боб, леща, сушени плодове – всички тях може да ги намерите в насипно състояние в специализирани магазини, или по зеленчуковите пазари. 
  5. Наблегнете на подправките - Здравословното хранене е свързано и с използването на много зелени подправки: копър, магданоз, риган, розмарин, мащерка, босилек и т.н. Въпреки, че се развалят бързо, ги нарежете на ситно и ги замразете. Най-здравословният и икономичен вариант е да си отглеждате в саксии у дома, като по този начин винаги ще имате под ръка пресни подправки. 
  6. През лятото замразявайте и сушете на слънце сезонни плодове, зеленчуци, билки, подправки – пипер, ягоди, малини, кайсии, череши, сливи. 
  7. Използвайте планината, за да се снабдите с дарове от природата. През лятото си направете почивка в планината и съберете къпини, боровинки, шипки и други дребни горски плодове. Може да ги замразите за зимата, да ги използвате за направата на различни здравословни десерти,  а защо не и за разхлаждащи летни напитки. 

Здравословният и балансиран хранителен режим неименуемо ще се отрази положително върху бюджета ви не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план! Как ли? Хранейки се здравословно, вие започвате да инвестирате в своето здраве, като по този начин, в семейния бюджет за в бъдеще няма да има графа "лекарства".

Истина е, че макар да е евтина, вредната храна нанася сериозни поражения на организма – уврежда сърдечната дейност, води до депресивни състояния, непрестанен глад, хронична умора, покачва нивата на лошия холестерол и до затлъстяване.Именно затова е важно да инвестираме в добра храна. Съставете си седмично меню със здравословни рецепти и ги следвайте с постоянство. 

А ако имате нужда от консултация, съвет и напътствия със специалисти, които ще бъдат до вас по пътя на здравословната ви трансформация, прочетете повече за нашите програми тук 



Остави коментар