Кога е добре да включите и хранителни добавки към хранителния си режим?


Диляна Калинова 28.09.2021

На пазара има много хранителни добавки, но за кого са и кога са полезни, неефективни или дори вредни? В тази статия представяме общите препоръки за приемане на хранителни добавки. 

Какво са хранителните добавки?

Идеята зад хранителните добавки е да доставят хранителни вещества, от които организмът има нужда и които може да не се консумират в достатъчни количества. Хранителните добавки могат да бъдат витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини и други вещества, доставяни под формата на хапчета, таблетки, капсули, течност и др. Добавките се предлагат в различни дози и в различни комбинации. Важно е да се отбележи, че при прием на по- високи дози някои вещества могат да имат неблагоприятни ефекти и да станат вредни. Именно за това е важно приемът на хранителни добавки да става с подходяща препоръка за дневна доза и предупреждение, че тази доза не трябва да се превишава!

Кога е нужен прием на хранителни добавки?

Нужен е тогава, когато организмът не си набавя ценни на нормалното му функциониране вещества. Напимер последни изследвания показват, че между 50-70% от европейците имат лош статус на витамин D, който не зависи само от приема на храна, но и от излагането на ултравиолетова светлина. Като резултат от това, в някои страни вече има препоръки за определени групи от населението да приемат добавка с витамин D.

Нужен е също така тогава, когато движението на човек е ограничено. С годините активността на човек намалява, ставите се износват и организмът има нужда от помощ. Колаген, комплекс витамини, магнезии, витамин Д  - все ценни източници за поддържане на добра костна система.  Хранителните добавки в този случай оказват благоприятно действие, насочено към запазване еластичността на костната структура, подобряване връзките на ставите и дори намаляване на болките.

Освен това, въпреки усилията ви да се храните балансирано, може да се окажете пред недостиг на препоръчителното дневно количество на определени хранителни вещества. Много хора се обръщат към хранителни добавки, за да получат препоръчителния прием на тези липсващи хранителни вещества. Добавките могат да се използват за запълване на хранителните пропуски във вашата диета и могат да бъдат особено полезни за определени групи хора (включително бременни жени, жени в менопауза, вегани, вегетарианци и хора с хранителни алергии), които може да се нуждаят от по -високи нива на определени хранителни вещества или чиито диети може да ограничи приема на определени хранителни вещества. 

Кога трябва да бъдете по – внимателни с хранителните добавки?

Много добавки имат леки странични ефекти с малък риск, затова бъдете внимателни. Витамин К например намля способността на разредителите за кръв да работят. Гинко билоба пък може да увеличи разреждането на кръвта. Билката жълт кантарион понякога се използва за облекчаване на депресия, тревожност или нервна болка, но също така може да ускори разграждането на много лекарства - като антидепресанти и противозачатъчни хапчета - и да ги направи в пъти по- неефективни.

Това, че добавките, които се рекламират като „естествени“, не означава непременно, че са безопасни! Има дори билки, които при редовен прием могат сериозно да натоварват черния дроб и неговите функции.

Ние ви препоръчваме при желание да включите в хранителния си режим добавки да се обърнете към специлист, който след като се запознае с Вашия здравословен статус ще може да ви даде най- обективна оценка за това кои хранителни добавки, кога и как да включите в своята рутина. Така ще бъдете спокойни, че изборът и приемът им е безопасен и ще даде резултат!

Нашият екип се състои от квалифициран специалист по здравословно хранене и професионални фитнес треньори, които могат да ти помогнат да се чувстваш и изглеждаш страхотно, следвайки свой персонален режим, който да работи за теб!



Остави коментар