Витамин Ц - ползи за здрава и жизнена коса


Диляна 21.06.2021

Човешкото тяло не може да произвежда и съхранява витамин Ц, затова е важно да си го набавяме чрез хранителни продукти, ежедневно! Той е от съществено значение за биосинтеза на колаген,  известен е като силен имуностимулатор  и е основен витамин във всеки витаминен комплекс за здраве и красота.  Освен това, витамин Ц е мощен антиоксидант, който помага за регенерирането на други антиоксиданти в тялото като подобрява усвояването на желязо. Ползите от консумацията на Витамин Ц са много за организма, но ние ще се съсредоточим върху плюсовете му върху косата. 

Красивата и здрава коса е важна част от добрия външен вид, но промяната на цвета ѝ,  химическото третиране със стилизанти и термичната обработка могат да нарушат нейната структура. Ето защо е важно да се грижим за косата си не само в моментите, в които установим, че тя има остра нужда от това. Какви са ползите от Витамин Ц за нея? 

Витамин Ц спира косопада

Загубата на коса може да се дължи на различни причини - хормонален дисбаланс, бременност, смяна на сезоните, хранителни проблеми, дефицит на хранителни елементи и др. Като споменаваме дефицит, именно липсата на желязо в организма може да бъде причина за косопада. В този и други случаи, Витамин Ц може да спомогне за регулиране на такива проблеми, защото има мощни антиоксидантни функции, които спомагат на тялото да усвоява желязото по-добре.

Освен това, витамин Ц е добър партньор в борбата срещу свободните радикали, които също са причина за увреждането на космените фоликули, което също увеличава риска от загубата на коса.

Витамин Ц се бори успешно с пърхота 

Пърхотът е един от най-упоритите, досадни и неприятни проблеми, когато си говорим за коса. Неговата поява може да се корени в различни фактори – слаб имунитет, хранителен недостатък, третиране с агресивни методи и препапарати и т.н. Приемът на витамин Ц помага не само за подсилване на имунитета, но и се грижи за здравето на кожата като цяло, включително и за скалпа. Пърхотът може да бъде постоянен проблем и поради увеличеното количество замърсяване, което натрупва свободни радикали върху скалпа ни, което води до запушване на порите на скалпа и появата на пърхот. 

Свободните радикали, които се натрупват върху кожата поради замърсителите на околната среда оказват много вредно въздействие върху косата, правейки я суха, слаба, чуплива и увредена. Антиоксидантните свойства на витамин Ц изчистват свободните радикали от порите и правят косата ви да изглежда здрава и блестяща.

Витамин Ц насърчава растежа на косата

Искате ли косата ви да расте по-бързо? В този случай също трябва да заложите на Витамин Ц! Всъщност именно този витамин улеснява растежа на космения фоликул. Също така помага за укрепване и прочистване на косата. Падането на косата или отделянето на косата е често срещано явление. В този случай производството на колаген на витамин Ц работи като чудесен протеин за растежа на косата, тъй като увеличава кръвообращението и насърчава растежа на по-плътна коса.

Растежът на нова коса, поддържането на оптимална гъстота и състояние са част от признаците на здравата коса. Те могат да се подобрят чрез редовен прием на Витамин Ц, защото той има важна роля в синтеза на колаген.

ВАЖНО: 

Ако вашето тяло има дефицит на витамин Ц винаги може да компенсирате като се придържате към здравословен хранителен режим, състоящ се предимно от свежи, сезонни плодове и зеленчуци, съдържащи витамин Ц в себе си. Добра идея е да приемате и добавки с Витамин Ц.

При умерен прием от 30 до 180 mg на ден се абсорбира 70 до 90% от витамин Ц. Когато приемът надхвърли 1 g на ден, абсорбцията пада под 50%. В случай, че приемате добавки, оптималният дневен прием е 500 mg.

От кои храни можем да си набавим най-много витамин Ц?

  • Цитруси - портокали, грейпфрут, мандарини, лимони и лайм, райска ябълка, 
  • Плодове – ягоди, гуава, киви, касис, папая, ананас
  • Зеленчуци – чушки, броколи, брюкселско зеле, домати, карфиол, спанак
  • Също може да си набавите Витамин Ц и чрез консумация на  мащерка и магданоз. 

Тук може да видите нашите предложения за здравословни, вкусни и лесни рецепти.



Остави коментар