7 причини да тренирате на открито


Диляна Калинова 09.08.2021

Тренировка на открито срещу тренировка във фитнес залата? Колебаете ли се кой вариант да изберете? След като прочетете тази статия имаме подозрение, че ще изберете упражненията на чист въздух. Ето защо предпочитаме тренировките навън, особено през летния сезон:

1. Тренировките на открито ще подобрят настроението ви! 

Неоспорим факт е, че времето, прекарано навън, сред природата подобрява благоразположението и намалява нивата на тревожност, депресия и отрицателни емоции. Тренировките навън оказват положително влияние и върху човешкия мозък, защото именно физическите упражнения на въздух могат да стимулират сетивата по начин, по който не може да бъде сравнен с тези, практикувани във фитнес залата. 

Според британски изследвания по темата, само 5 минутна тренировка сред природата е в състояние да повлияе позитивно върху човешката психика! Дори една кратка разходка в най- близкия парк ще ви зареди с тонус – наблюдавайте промяната в своите емоции. 

2. Ще си набавите витамин D 

Липсата на слънчеви дни, по време на зимните месеци, или по време на социална изолация води до дефицит на витамин D, която е важна хранителна добавка за всеки организъм. Според изследвания по темата е известно, че, за да си осигурите достатъчен прием на витамин D e нужно да бъдете на слънце два пъти седмично, между 6 и 30 минути в часовете от 10:00 до 15:00. Заменете фитнес пътеката за бягане с разходка, или тичане навън, за да си набавите този така важен витамин без прием на допълните хранителни добавки! 

3. Ще изгорите повече калории отколкото във фитнеса

Всъщност бягането на пътеката във фитнес залата няма нищо общо с тичането навън. Движението на тялото https://healthy-lifestylefit.com/blog/bezplatni-trenirovki-prez-toplite-dni.html по различни повърхности е много по-ефективен метод, поради своята по - разнообразна натовареност. Много по-лесно е да пробягаш 5 км на фитнес пътека, отколкото по маршрут в парка, по който има различна настилка, денивелация на терена, препятствия и т.н. Освен това, тичайки навън, ще стимулирате и изгарянето на калории, тъй като въздушното съпротивление може да увеличи броя на изгорените  калории с до 10 %. 

4. Тренировката навън засилва имунната система

Любопитно е, че тренировките, практикувани навън подсилват имунната система. Предпочитайки чистия въздух, ние се лишаваме от престоя на затворено място, което често изобилства от множество микроби. По този начин метаболизмът се подобрява и се стимулира освобождаването на токсичните вещества от организма.

5. Финансово изгодно

Възползвайте се от хубавото време навън и тренирайте безплатно! Разходките и тренировките на открито са напълно безплатни удоволствия! Колоездене, бягане, ходене, скачане на въже, физически упражнения на открито - има толкова много идеи и всички са безплатни! Добра идея е и използването на открити фитнес уреди в парковете, с които също може да поддържате форма и то тренирайки сред зелените площи. 

6. Тренировката навън подобрява сърдечното здраве

Знаете ли, че, когато спортувате на открито вие активизирате „хормоните на еуфорията“?  Тези хормони подпомагат сърдечното и психическото здраве на човека. 

7. Тренировката навън е по - забавна и неусетна

Няма как да отречем, че един час, прекаран в ободряваща разходка в парка е по - вълнуващ от същото време, но прекарано във фитнес залата! Всъщност тренирането сред природата минава много, много бързо. Сменяйки терена и местата, на които тренирате няма как да ви доскучае! 

Как да се подготвим преди тренировките на открито? Има няколко основни правила, които е препоръчително да спазвате: 

1.Загряване 

Най- важната част – подготовката на тялото за самата тренировка! Независимо дали ще тренирате в зала или на открито, загрейте тялото си добре! Така ще избегнете травми.

2. Стречинг                                                                                                                                 

Разтягането е също много важна част от цялостната тренировка. С нея ще отпуснете мускулите и ще успокоите пулса си след упражненията. Главната цел на стречинга е да предпазва от „мускулна треска“.

3. Хидратация 

Тя е задължителна, особено, когато става въпрос за тренировка навън през летните месеци. Предпазва от това организмът ви да не „прегрее“ и да не се обезводните по време на спортуване. 

4. Удобни дрехи 

За да се насладите максимално на своята тренировка и да бъде тя ефективна е необходимо да изберете леки, удобни дрехи. Най- добре е те да бъдат от естествени, дишащи материи, създадени специално за физическа натовареност, които може да откриете в специализираните спортни магазини. 

Какви упражнения да изберем на открито?  Даваме ви няколко идеи за трениране на открито! 

Вариант 1

Място: парк, морски бряг, площадка, или друг равен терен

Упражнения: Скок-клек  : 3 серии по 5 повторения. Спринтове: 10 серии с по 15 секунди спринтове на всяка минута.

Вариант 2

Място: стадион

Упражнения: Спринт нагоре по пейките. Слезте по стълбите, ходейки.

Лицеви опори: 30. Изкачете се нагоре по пейките с напади. Слезте по стълбите отново ходейки. Планк: до отказ.

Изпълнявайте тези упражнения в описаната последователност с продължителност 20 минути. Почивайте при нужда. 

Вариант 3

Място: Равно пространство

Упражнения: Придвижване чрез напади за достигане до 800 метра.

Придвижването с напред с напади подобрява силата в долната част на тялото. 

Може да маркирате къде се падат 800 метра, а може да използвате и мобилно приложение, чрез което ще прецените къде трябва да бъде краят на тренировката. 

Вариантите не се изчерпват дотук. Може да използвате лятната си почивка на морето, за да тичате по бреговата ивица, да изпълнявате упражнения на плажа, а защо не и да медитирате  навън. Ето тук може да разгледате и нашите видео упражнения, като по- голямата част от тях могат да се изпълняват на открито.


Нашият съвет е: тренирайте на открито! Това е страхотна алтернатива на фитнеса, от която може да извлечете максимума, най – вече сега, през топлите месеци. 

Разбира се, държим да отбележим, че независимо дали ще изберете фитнес залата или спортуването на открито, безспорен факт е, че движението ни дарява с тонус, здраве и мотивация! 



Остави коментар