Какво да похапваме късно вечер?


Диляна Калинова 14.09.2021

Чудите ли се какво да ядете в късните часове на вечерта, за да не нарушавате своя хранителен режим, свъзан с отслабването и да спите по- пълноценно? Ето списък с най -добрите храни преди лягане, които няма да ви накарат да се чувствате дискомфортно, а напотив – ще ви заситят и ще подобят нощния ви сън! 

Случвало ли ви се е да гладувате точно преди лягане, защото не искате да ядете нещо, което да наруши диетата ви? Оказа се, че лягането на гладно може всъщност да навреди на усилията ви за отслабване.  Празният стомах означава неспокоен сън и има голяма вероятност да се събудите толкова гладни, че да направите нездравословен избор за закуска просто, защото апетитът ви ще надделее. Плюс това, не забравяйте, че пълноценният сън е основен ключ за отслабване!  Според последни проучвания, сънят от шест, или по - малко часа на нощ увеличава шансовете ви да наддадете на тегло! Влошавайки нещата, недоспиването стимулира хормоните, които регулират глада, което означава, че жадувате висококалорична нездравословна храна на следващия ден. Именно за това е по - добре да си отпочинете добре и да си легнете заситени. 

Ето какво да похапвате късно вечер без угризения за това.

Гръко кисело мляко

Той е чудесен избор за вечеря, благодарение на високото си съдържание на протеини и ниско съдържание на захар (в неподсладени сортове). Проучване, публикувано в American Journal of Physiology, установява, че консумацията на протеини точно преди сън стимулира нощния протеинов синтез, който възстановява и помага за растежа на мускулите. Тъй като протеинът помага на тялото ви да изгаря мазнините, получаването на достатъчно количество макроелементи е от ключово значение за отслабването.

 

Протеинов шейк

Ако сте от хората, които предпочитат да посещават фитнес залата предимно вечер, възстановяването с протеинов шейк може да ви помогне да изградите мускулна маса. Изследванията показват, че консумацията на протеини преди лягане помага на мускулите ви да използват по - добре аминокиселините за синтеза на протеини, а изграждането на чист мускул е от ключово значение за премахване на мазнините.

 

Извара

Изварата е отличен избор за похапване преди лягане. Тя е богата на казеинов протеин, бавно освобождаващ протеин, който ще ви поддържа сити за цяла нощ и ще ви помогне да възстановите мускулите, докато си почивате. Освен това, съдържа триптофан, предизвикващ съня, за да ви помогне да заспите по – лесно и бързо.

 

Банани

Знаете ли, че бананите също съдържат триптофан? Аминокиселината ще ви помогне да заспите по - бързо, а фибрите ще ви заситят. С около 100 калории всеки, този сладък плод ще ви помогне да потушите желанието за захар, което може да имате след вечеря. Опитайте да замразите обелен банан и го намачкайте с вилица, за да създадете вкусно лакомство, подобно на сладолед.

Кефир

Ключът към отслабването може да бъде в червата ви – буквално! Все повече изследвания сочат връзката между чревните бактерии и теглото. Кефирът, ферментирал млечен продукт, е пълен с пробиотици, които поддържат чревната флора. Тъй като е млечен, той съдържа и триптофан, който също ще ви помогне да заспите!

 

Бадеми

Ако ви се е преяло нещо солено в късните часове, хапнете малко бадеми. При 5 грама протеин на порция, те ще ви помогнат да възстановите мускулите за една нощ. Плюс това, бадемите са суперхрана за изгаряне на мазнини и са богат източник на фибри! Едно проучване установи, че възрастните с наднормено тегло, които са яли ¼ чаша бадеми в продължение на 6 месеца, са намалили теглото си драстично.

 

Зърнени храни

Завършете деня си така, както го започнахте - с купа зърнени храни. Въглехидратите като цяло са добри за сън, а богатите на фибри пълнозърнести зърнени храни ще ви заситят, докато топите мазнините. Последни проучванията показват, че приемът на фибри е свързан с по - ниско телесно тегло. Насладете се с чаша нискомаслено мляко за допълнителната доза триптофан, калций и витамин Д.



Остави коментар