10 идеи за зимни активности на открито


Диляна Калинова 13.12.2021

Обичате ли зимата? Ние, да. Обичаме да сме сред природата и да преоткриваме нейната зимна красота. Ако искате да прекарвате зимните месеци пълноценно, да бъдете във форма и да сте заредени с тонус и добро настроение, даваме ви списък с 10 активности на открито.  

1. Разходка в планината 

Преоткрийте някоя интересна екопътека! Планината е толкова вълнуваща през зимата! Облечете се с подходящо облекло и обувки, вземете със себе си напитки и храна и сте готови за планински поход. Разгледайте подходящи маршрути и се съобразете с нивото на трудност. Ако се чувствате неуверени в себе си, по – добре да се възползвате от организирани зимни походи.  

2. Ски и сноуборд

Практикуването на зимни спортове като ски и сноуборд е изключително полезно за развиване на всички мускулни групи. Те укрепват сърдечния мускул и подобрява кръвообращението, развиват белите дробове и подобряват тяхната дихателна способност и ефективност, подобряват концентрацията и баланса и повишават тонуса! Трябват ли ви още причини да изберете някой зимен спорт? 

3. Кънки на лед

Пързалянето с кънки на лед е страхотен начин да разпуснете навън и да се забавлявате, но има и редица ползи за здравето. Тази активност може да подобри баланса, координацията и се справя страхотно с горене на калории. Знаете ли, че един час каране на кънки на лед може да изгори до 600 калории? Това прави този спорт идеален, ако си решил да поддържаш добра форма. Освен това допринася за баланса, концентрацията, здравето на сърцето и намаляването на нивата на стрес. 

4. Конна езда

Ползите за здравето от конната езда са, че раздвижва мускулите, предпазва от изкривявания на гръбнака, стимулира кръвообращението, изразходва калории и подобрява дишането. А сега си представете колко страхотно би било да яздите кон, или да се учите да яздите сред заснежена гора. 

5. Пейнтбол

Пейнтболът е стратегическа игра, подходяща за всеки, който иска да прекара време на открито с приятели. Ако се чудите как да разчупите уикенда, да се раздвижте и да се заредите с настроение и тонус, изберете тази активност. 

6. Каране на моторна шейна 

През последните години този вид активност стана доста популярна в нашите планини. Карането на моторна шейна може да бъде страхотно изживяване, но само ако сме подготвени, имаме умения и екипировка и разбира се, караме на правилното място за тази дейност. Има разрешени зони за каране на моторна шейна. 

7. Параглайдинг

Искате ли да последвате полета на птиците? Ако обичате екстремните спортове, тази активност на открито е точно за вас!  С безмоторно средство за летене може да се издигнете на повече от 7000 метра височина. Чувството да видите природата, облечена в бяло, при това от високо е наистина уникално и си заслужава да се изживее! Сещате ли се за по –зареждаща идея за уикенда? 

8. Снукайтинг

Гравитацията не е това, което беше! Ако искате да прекарате време навън и да се забавлявате през зимата, може да се запишете на курсове по сноукайтинг. Родните планини предлагат отлични възможности за този спорт. Вече има утвърдени школи и инструктори, които могат да ви научат на този спорт! Сноукайтът е комбинация от зимни умения и е добре да имате представа от общите понятия и особености на ветровите спортове и преди това да имате умения за каране на ски и сноуборд. 

9. Зимен трекинг

За много хора смисълът на тази сложна дума не е нищо по-различно от обикновена туристическа разходка в планината, но същината на трекинга всъщност е в едно по-добре организирано и подготвено преживяване в по-високата планина. Зимният трекинг е вид спорт и забавление, в което планирано избираме маршрут за преход или достигаме до определено място в планината. Най-често това е стигането до хижа, до определена местност в планината, изкачването на връх и може да бъде за ден, два или повече.

10. Зимен ски туринг и фрийрайд

Ако досега схващането беше, че ски се карат само в посока надолу, това вече не е така! Ски турингът е зимна активност, която съчетава излизането в планината, избора на място чрез ходене, което става с леко приплъзване на ските в посока нагоре. Тук за разлика от ските ти си активен и в посока нагоре и в обратната посока надолу, като по този начин тренираш всички мускулни групи - крака, гръб, седалище, ръце и дишане. 

 

 



Остави коментар