5 Сутрешни Ритуала за Зареждащ Старт на Всеки Ден


Диляна Калинова 18.03.2020

По-голямата част от вашата реалност е оформена от вашите очаквания, вярвания и мисли и голяма част от тях са кодирани в навици, които интегрирате в своето ежедневие. Именно те са тези, които превърнати в рутина могат да преобразят значително живота ви в положителна посока. Разбира се, необходимо е време, за да проектирате сутрешна рутина, която да пасва на начина ви на живот, но след като превърнете здравословните навици в сутрешни ритуали, ползата от тях ще бъде осезаема.

По-долу ще намерите ефективни сутрешни ритуали, които са изключително приложими и лесни за изпълнение. Те имат способността да ви подарят отличен, зареждащ старт, от който имате нужда, за да се радвате на един продуктивен, страхотен ден!

Физическа активност - упражнения / медитация / йога

Направете кратка домашна сесия за упражнения! Сутрешната тренировка раздвижва метаболизма и по този начин спомага за активното горене на калории през целия ден. Тя ще разсъни тялото и ума ви по най- добрия начин и ще ви тонизира! За най-оптимален ефект изберете високо интензивни упражнения, които ще ви костват малко време. Така лесно ще може да вмъкнете в графика си тази сутрешна активност и въпреки натоварването ще имате мотивация да направите упражненията, тъй като все пак става въпрос за 15- тина минути.

Ако включите упражненията в списъка със сутрешните си ритуали ще се радвате на съществени ползи за здравето си: повишен тонус и енергия, намаляване нивата на стрес, което се дължи на намаляване на кортизола в мозъка при активност), придобиване на мускулна сила и издържливост и извайване на красиво и здраво тяло. С две думи - няма по- добър старт да започнете деня си от този!

Идея за сутрешна тренировка: има много упражнения, които може да правите у дома. Разгледайте различни видеа и изберете тези, които ви се струват най- подходящи и които ще ви заредят с енергия. Разработете собствена сутрешна стречинг процедура. Ето една примерна базисна схема: лицеви опори на швейцарска топка, коремни преси на швейцарска топка, сумо клек с гири.

Важно е да успявате да си откраднете малко време за сутрешна физическа активност. Ако не сте почитатели на упражненията, добра идея е да станете поне с 15 минути по-рано и да излезете навън преди обичайния си час на тръгване. Ходете! Изберете друг маршрут за стигане до работа – по – дълъг.

Слезте на една, или две спирки преди офиса си и използвайте времето, за да се движите. Ако припознаете това предложение като свой сутрешен ритуал и го изпълнявате редовно ще спечелите много, защото ходенето пеша тонизира, спомага за по-добрата концентрация, подобрява храносмилането и засилва мускулатурата. Освен това, съчетано със здравословен режим на хранене, може значително да ускори процеса на отслабване и изгарянето на мазнини.

Сутрините са чудесно време и за друг вид активност – йога и медитация. Освен, че могат да постигнат по-ниски нива на тревожност, апатия и други душевни неразположения, чрез редовното им практикуване се намалява рискът от сърдечен удар и инсулт. В интернет има много предложения за дихателни упражнения, които ще подобрят вашия тонус и концентрация.

Идея за медитация: Направете 30 силни вдишвания - вдишайте през носа и издишайте през устата. Поемете дълбоко въздух и задръжте за десет секунди, след това повторете още 5 пъти.

Консумация на течности – вода, билкови отвари/ тонизиращи, натурални напитки

Причина номер едно да си създадете като сутрешен навик да пиете по една чаша вода е проста – не сте консумирали течности през последните 6-8 часа, така че тялото ви е дехидратирано и има нужда. Освен това, последни изследвания показват, че коснумацията на една чаша вода сутрин забързва метаболизма, прави кожата по-здрава, дава повече енергия и пречиства натрупаните токсини в организма.

Друга страхотна идея е водата с лимон!  - Най- голямото й предимство е, че съдържа високо съдържание на витамин С. Един лимон има между 30-45 грама витамин С, което е 33% от препоръчителния дневен прием за мъже и 40% за жени. Друго предимство - това е чудесен начин за изхвърляне на токсините от организма. Лимонът балансира и поддържа нивата на PH в тялото, намалява болката и възпалението в ставите и коленете и спомага за подхранването на мозъчните и нервните клетки.

Конусмацията на зелен чай също се отличава с редица предимства! Той може да понижи нивата на лошия холестерол и да бъде детоксикиращ метод за изхвърляне на натрупаните вредни вещества в тялото.

"Освен това, самият акт на пиене на топъл чай и успокояващ, което е достатъчно основание да го включите в сутрешната си рутина."

Стигаме до билковите отвари. Всяка билка има различно въздействие – едни спомагат за подобряване на стомашно чревния тракт (мента, лайка, лавандула, шипка и др.), други имат антиоксидантна и противовъзпалителна роля (джинджифил, мащерка, жълт кантарьон и др.).

Идея за тонизираща сутрешна напитка: Смесете в едно шише куркума, джинджифил и зелен чай. С добавянето на чай от куркума напитката се превръща в страхотно противовъзпалително средство, което помага за предотвратяване на рак, докато чаят от джинджифил често се използва за успокояване на стомаха, облекчаване на възпалените мускули и облекчаване на болезнените периоди. Включвайки зелен чай вие вече сте създали напитка, заредена с антиоксиданти!

Доза настроение

Тук всичко е във вашите ръце. Помислете за онези малки неща, които ви зареждат – любима музика, интересно списание, преглеждане на креативни сайтове, четене на мъдри фрази. Помислете кои са нещата, които могат да приповдигнат настроението ви и отделете няколко минути за тях.

Планирайте деня си

Това е много практичен ритуал. Започнете деня си, като идентифицирате и запишете всички задачи, които стоят пред вас на дневен ред. Под звуците на любимата си музика, въоръжени с чаша ароматна напитка, отделете време за кратък списък със задължения за деня. Добра идея също е да сте го подготвили от предния ден, а сутринта просто да го проверите. Планирайки всички ангажименти извън офиса ще имате по-голям контрол над деня си. Опитайте се да ги разпределите на три части и да ги степенувате по важност– тези, които да свършите преди работа, такива, които да отметнете в обедната си почивка и такива, които ще останат за след работно време. Такъв списък ще ви помогне да останете фокусирани и ще ви направи в пъти по- продуктивни!

Идея за по - добра организация на деня: Има редица мобилни приложения, които ще ви помогнат да планирате ангажиментите си. Благодарение на електронните списъци сортирането на задачите е много по-лесно, защото може да ги селектирате по категории и по времетраене. Може да настроите уведомления, да записвате важни бележки към тях и да създавате контакти, които са свързани с тяхното изпълнение.

Заложете на здравословна закуска

Позитивният, зареждащ сутрешен старт зависи и от закуската. Много хора я пренебрегват, но след нощната пауза, именно тя е тази, която ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества, нужни на организма, за да извършва своята физическа и умствена дейност. Пълноценната, здравословна закуска може да подобри паметта, концентрацията и да повиши работната продуктивност на човек.

Освен това, любопитно е, че според многобройни изследвания тези хора, които закусват редовно отслабват в пъти по-бързо в сравнение с тези, които пропускат закуската. Всъщност закуската задейства метаболизма за целия ден. Разбира се, тя трябва да бъде балансирана и внимателно подбрана!

Идеи за здравословна закуска: пълнозърнеста филийка със сусамов тахан с мед, яйца, авокадо, домати, кисело мляко, ядки и овесени ядки, пълнозърнеста филия с извара и пуешко месо, плодова салата, жито с плодове, смути, кисело мляко с плодове.

Ето още едно предложениe за вкусна и здравословна закуска: Кисело млако с чия, мед и малини

Изберете си от списъка тези дейности, които са най- близки до вашата нагаласа и ежедневен ритъм, припознайте ги като свои, превърнете ги в сутрешни ритуали и ще се учудите колко продуктивни и заредени с положителна енергия може да бъдете рано сутрин.



Остави коментар