Как да се мотивирате за тренировка


Диляна Калинова 01.11.2021

Всички знаем колко е важна физическата активност и редовната тренировъчна програма за нашето тяло, ум и душа. Но понякога вътрешният ни глас ни шепти да пропуснем тренировката си и да продължим да се излежаваме на дивана. Всеки има такива моменти, на какво е решението в тези ситуации? 

Даваме ви полезен списък с мотивационни съвети и трикове, които могат да ви помогнат да бъдете по – последователни и фокусирани във вашата физическа активност. 

1. Започнете с малко

Ако чувствате, че просто не можете да съберете енергия, за да се справите с дълга, интензивна тренировка, кажете си, че ще направите само нещо малко. Например, днес си заложете като задача да скочите само 100 пъти с въже, да направите само 30 коремни преси, или само 30 лицеви опори. Важното е да започнете! След това ще почувствате, че може да постигнете много повече от това, което сте си поставили за дневна цел! 

2. Отложете наградата си

Какво е нещото, което наистина обичате да правите през свободното си време? Видео игра? Книга? Любим сериал? Е, добра идея е да си дарите дозата награда едва след като свършите с тренировката си – така тя ще е заслужена и ще й се насладите максимално. 

Нагласете се, че ще може да се съсредоточите върху релаксиращата си почивка едва след като приключите със серията упражнения за деня. 

3. Създайте си забавни предизвикателства

Самоналожените предизвикателства са чудесен начин да се мотивирате да тренирате. Измислете прости упражнения и предизвикайте себе си да правите нещо всеки ден за определен период от време. Например, можете да се ангажирате да скачате на въже всеки ден в продължение на 30 дни, дори ако това е само 10 минути. Вече има редица мобилни приложения, които може да използвате, за да създавате своите фитнес предизвикателства в домашни условия. 

4.  Използвай фитнес инструктор

Ако сте от хората, които трудно се фокусират, не могат да следят резултатите си, да намерят вдъхновението сами и правилната програма от упражнения, за да постигнат резултатите, които желаят, то най- добрият начин е да заплатите абонамент и да се възползвате от услугите на личен фитнес инструктор. Той ще поддържа вашия тонус и ще ви мотивира от началото до края! Кога да работите с професионалист? Планирането на време с личен треньор е от полза за всички, независимо от нивото на напредналост. Ако сте нов в упражненията, работата с професионалист може да ви накара да започнете по правилния път – упражненията ви ще бъдат съобразени с вашите нужди. А ако сте опитен посетител на фитнес залата, личният треньор може да вдъхне малко живот на текущата ви фитнес рутина, което едновременно ще предизвика и ще ви мотивира да надхвърлите текущите си нива. 

5. Визуализирайте мотивацията си

Напишете целите, които искате да постигнете и ги закачете на видно място в къщи. Запишете мотивиращи мисли и афоризми, които също биха приповдигнали вашия тонус и желание за постигане на резултати, именно те са двигателите на мотивацията! Те ще ви служат като постоянно напомняне да се грижите за здравето си. Напишете си утвърдителни, положителни фрази като: „Днес ще се раздам на 100% в тренировката си.“, „Имам желанието, волята и мотивацията да постигна целите си!“, „Всеки ден ставам все по-силен и по-силен.“ и т.н. 

6. Създайте фитнес асоциации

Създаването на фитнес асоциации е мощна стратегия за изграждане на здравословни навици, както и за поддържане на мотивация. За да накарате това да работи за вас, започнете да свързвате рутинните дейности с движението. Как ли? 

Когато правите кафе - правете и 10 клякания. Когато гледате определено шоу, скачайте на въже. Когато изхвърляте боклука, направете бърза разходка около блока, използвайте стълбите вместо асансьора и т.н. В крайна сметка физическата активност ще ви бъде част от ежедневните ви дейности и няма да е необходимо да набирате инерция, за да ги свършите.

7. Използвайте успешните примери

Много хора се мотивират от реални, вдъхновяващи истории на хора, които са успели да постигнат целите си и дори да ги надминат. Е, ако сте от тях намерете някой вдъхновяващ подкаст, разгледайте в интернет снимки на хора, променили живота си, започнете да мотивиращи четете книги. Можете да намерите много тренировки, вдъхновяващи истории на успеха и съдържание, което да ви поддържа в социалните медии. Само не забравяйте да не сравнявате и състезавате с никой друг освен със себе си!

8. Планирайте периодични награди

Да си давате периодични награди е чудесен начин да поддържате мотивация за тренировка. Страхотен пример е, ако останете последователни за определен период от време, да си купите нов комплект дрехи за тренировка. Всъщност винаги е добра идея да се поглезите, но когато се чувствате, че сте си го заслужили повече от всякога, чувството е несравнимо!

9. Променете начина си на мислене

Наистина е важно да мислите за тренировката си с позитивизъм! Важно е да не смятате упражненията като досадни, или изтощителни, или неприятни, напротив! Започнете да мислите за упражненията като за своя умствена ваканция. Работата в офис, дългото врем, прекарано през компютъра ни изцежда психически и най- добрият начин за рестарт е именно тренировката! Това е идеалното време да дишате и да забравите за всички неприятности от деня. Като промените начина, по който мислите за фитнеса, ще започнете да очаквате това бягство с нетърпение, което само по себе си се превръща в мотивация.

Чувствате ли се по - вдъхновени? Мотивацията обикновено идва на кратки изблици, така че е добра идея да имате някои надеждни тактики за вдъхновение в арсенала си, за да продължите напред. Изберете тази техника, която работи за вас и пробвайте! 

10. Направете тренировката забавна

Не е задължително тренировката ви да бъде сериозна. Ако тренирате вкъщи може да си пуснете релаксираща музика и да я направите в пъти по – зареждаща и тонизираща, а ако сте във фитнеса слагайте слушалките! Друго важно нещо е да намерите спорт или дейности, които ви харесват, след което променяйте рутината, за да я поддържате интересна. 

11. Определете своето „защо“

Много е важно да си отговорите на въпроса „Защо да тренирам?“ Неясните и нереалистични цели са фактор да се провалите. Дефинирането на вашето „защо“ за упражнения ще ви даде лична или емоционална инвестиция в целите ви. Когато имате ясна цел, реалистична и визуализирана, така и мотивацията ви ще бъде по- голяма!

12. Следвайте правилото 3 x 10

Кратко време? Няма проблем. Правете 10-минутна разходка, три пъти на ден. Заменете вечерната разходка с няколко клякания, лицеви опори и коремни преси https://healthy-lifestylefit.com/blog/koremni-presi-na-shveycarska-topka.html и ще имате тренировка за цялото тяло. Всички тези мини-тренировки се събират бързо и правят голяма вдлъбнатина в общите ви минути за упражнения за седмицата.


Ако имате динамичен делник и се чудите как да намерите време за тренировки, ето няколко идеи за това

Начин винаги има, оправдания – също, не им се подавайте, а действайте!

Ето ги и нашите индивидуални пакети, чрез които може да започнете вашата промяна само с няколко клика: https://healthy-lifestylefit.com/services



Остави коментар