Как да намерим време за физическа активност в забързаното ни ежедневие?


Диляна Калинова 04.09.2019

За да сме здрави, всички специалисти препоръчват да отделяме поне един час на ден за физическа активност. Но живеем на толкова забързани обороти, че на моменти едва успяваме да жонглираме с всички ежедневни задължения. Работа, семейството, пазаруване, готвене, други домакински дейности.  „Нямам време“ е една от най- разпространените причини, поради която хората изостават на заден план физическата активност. Логично изниква въпросът: „Как да намерим време за упражнения?“ Имаме отговорите, ще се учуидите колко са прости и приложими.

1. Съставяне на план с леснопостижими цели

Когато се научим да управляваме себе си и своето време, целите стават постижими. Затова от първостепенна важност е да формулираме реални цели. Необходимо е да забравим за тези, които гласят „плочки на корема до края на лятото“, или „стегнато дупе за 1 месец“, защото разочарованието не просто ни демотивира, но и намалява желанието ни за спорт. Вместо тях трябва да заложим на следната стратегия: нека всеки ден  си поставяме някаква лесноизпълнима цел. Пример: 100 клека + 50 лицеви упори + 50 коремни преси – след като ги запишем на листче трябва да използваме всеки удобен момент вкъщи, когато имаме времеви отрязък и да  правим заложените упражнения. Не е необходимо да бъдат изпълнени всички наведнъж, може да ги разделим на серии. По този начин, въпреки ангажираността ни ще се чувстваме удовлетворени, че сме успяли да вмъкнем в програмата си и време за упражнения! 

2. Започваме с 10 минути

Идва психологическият момент. Трябва да започнем отнякъде и всяко начало е трудно. Затова трябва да забравим за фразата „Нямам време“ и да отделим само 10 минути от деня си - преди, или след работа, за да направим няколко упражнения. Днес, 10, утре 15, след седмица 30 минути и така, когато почувстваме промяната в тялото си и бъдем по-тонизирани и фокусирани, ще имаме стимул да търсим повече време за упражнения.

3. Ограничаване на времето пред екрана, или комбиниране с упражнения

Най-добрият начин да намерим време за лесни упражнения вкъщи е да заменим стоенето пред телевизонния екран с физическа активност. Безцелното превключване на каналите, или механичното преглеждане  на информационния поток в социалните мрежи може да бъде заместено с нещо далеч по-смислено, а именно с физическо натоварване.

Разбира се, ако не целим драстична промяна и нямаме желание да се лишим от този си навик, има и алтернатива – може да изберем такъв вид домашни упражнения, които могат да се комбинират с гледането на телевизия. Може да опитаме кардио тренировка, докато гледаме някое телевизионно предаване. Също може да правим клекове и подскоци, или да използваме фотьойла като помощник за изпълнение на лицеви опори и коремни преси. Ето една ефикасна тренировка, която може да изпълняваме докато разпускаме пред телевизора. Тя стяга и оформя мускулите на краката и корема:

https://healthy-lifestylefit.com/blog/razvaryane-vstrani-s-lastik-sganat-krak.html

4. Делегиране на домашните задължения

След края на работния ден има още редица задължения, които ни чакат, нали? Хубаво е, ако можем да разпределим част от ангажиментите на другите членове от семейството ни. Ако се справим успешно с тази мисия ще спечелим малко време за себе си и нашето здраве. Заслужава си усилието.

5. Комбиниране на домакинските задължения с физическа активност

Ако успеем да го постигнем, това ще бъде чудесно, защото неусетно, съчетавайки упражненията с останалите ангажименти, ще поддържаме добра физическа форма. Трябва да помислим за всички активности, които могат да се съчетаят с нашите ежедневни задачи. Например, ходенето до хранителния магазин може да  бъде  възможност за крос? Домакинските задачи могат да бъдат изпълнявани в комбинация с лесни упражнения – клекове, напади, разтягане и др.

Друга изпитана и работеща идея е, при предвижването до работа с обществения транспорт да слезаме от автобуса две спирки по-рано или да паркираме автомобила си по-далече, за да увеличим времето си за ходене. А защо не и да заменим карането на кола с колело, или да не изберем стълбите пред асансьора? Всъщност има редица физически активности, които често пренебрегваме, но които могат да поддържат тялото и духа ни в отлично здраве.

6. Да останем мотивирани

Има различни начини да запазим мотивацията си и да  я поддържаме. При всеки тя се състои в различни аспекти, затова трябва да разберем кое ни въздейства положително и да го използваме. Например, всеки път, когато се хванем да си мислим: „Прекалено съм зает, за да тренирам“, трябва да префразираме тази мисъл в положителна алтернатива, а именно: „ Приоритет е моето здраве и физическата ми активност!“ , или „Имам време за здраве!“ С течение на времето тези положителни мисловни модели ще изместят отрицателните и ще ни помогнат да видим по-ясно наличните си избори. Факт е, че ставането сутрин 30 минути по-рано може да се окаже наистина трудоемка задача, но ако все пак решим да го направим, това ще ни осигури достатъчно време за тренировка. След нея ще се чувстваме много по-продуктивни през остатъка от деня. Добра идея е да използваме апликации, които да засичат колко крачки на ден извървяваме, така освен че ще можем да следим активността си ще се мотивираме допълнително за постигане на още по- добри резултати през утрешния ден.

7. Комбиниране на семейство и физическа активност

Наистина, когато имаме деца ситуацията става по-сложна, защото вниманието и времето ни след работа е ангажирано с тях, но няма начин да няма начин! Имаме две опции. Първата е да организираме общи активности – има различни класове за родители с деца. Освен, че ще бъде забавно е и полезно! Втората възможност е да ги ангажираме с някакъв спорт, а през това време ние да оползотворим един час в тренировки. Също добра идея е докато детето кара колело/ ролери в парка ние да тичаме след него.

8. Съчетание на физическа активност с работа

Да, би било доста странно, ако започнем да правим лицеви опори върху работното бюро, но всъщност в интернет могат да се намерят физически активности и упражнения, които са приложими на работното място. Например всеки път когато се налага да звъним по телефона, дори той да е на една ръка разстояние от нас, може да правим някакво движение, за да сменим позицията на тялото си (протягане, или изпъване на ръцете). Друга активност, която е изключително ефективна за оформяне и стягане на долната част на тялото е изкачването на стълби. Ако искаме да повишим своя тонус, да подобряим своето здравословно състояние и да бъдем по-издържливи, е хубаво да пренебрегваме асансьора, защото изкачването на стълби е страхотно физическо натоварване. Препоръчително е да използваме обедната почивка , за да се раздвижим. Може да отидем до най-близкия парк/ градинка на чист въздух, за да се разходим. Специалистите твърдят, че тези  служители, които използват своята обедна почивка за физическо разтоварване са в пъти по- продуктивни през втората половина на работния ден.

Трябва да се замислим, че когато в живота ни се появи нещо важно, ние намираме начини да го впишем в нашия график - независимо дали това е изпробване на нова игра, интересно хоби, концерт на любима група, посещение при лекар и т.н. Тогава защо не го направим и с упражненията? Всъщност, когато си дадем равносметка и осъзнаем, че здравето е приоритет номер едно в живота ни, именно тогава движението става неизменна част от него!

 



Остави коментар