Подценявани храни, които вършат чудеса за организма ви


Диляна Калинова 25.10.2021

Склонни сме да обсипваме с внимание определен набор от суперхрани, които са се наложили като модерни и популярни в света на здравословното хранене. В резултат на това, често пренебрегваме други храни, които имат безброй ползи за тялото! Предлагаме ви списък с широко достъпни и познати храни, които с техните отличителни вкусове и здравословни характеристики, е препоръчително да намерят място във вашето меню. Те са извор на енергия, минерали и антиоксиданти, вижте ги! 

1. Жълтъци

Често пъти белтъците са тези, които обират всички овации, а жълтъците остават някак си в страни? Те често се отхвърлят заради съдържанието на мазнини и холестерол, но не позволявайте тези цифри да ви плашат! Със своите мастноразтворими витамини A, D, E и K, яйчните жълтъци съдържат повечето от хранителните вещества на супер храните. Те са един от най-богатите източници на витамин холин, витамин В-комплекс, свързан с подобряване на мозъчната функция. Един жълтък дневно е достатъчен, за да се възползвате от здравословните му свойства!

2. Чесън

За него можем да кажем, че е мощен натурален антибиотик! Чесънът се бори успешно с всякакви вирусни, бактериални и гъбични инфекции, а редовната му консумация е вид превенция срещу сърдечни заболявания. Неговият специфичен аромат се дължи на течност, която подтиска растежа на лоши бактерии и предотвратява възпалителни процеси в организма. Има редица рецепти, които ще ви позволят да го добавите към избора си на основно ястие, разядка, или салата. 

3. Кашу

Често бадемите са тези, които е привличат цялото внимание върху себе си, но кашуто също има своите  суперсили! Малка шепа кашу може да повиши вашите енергийни нива, да подобри настроението ви и дори да предотвратят сърдечни заболявания. Предоставяйки високи дози на протеини и фибри, само с две шепи кашу може да се почувствате сити. Просто избягвайте пържените и ароматизирани версии на кашуто, а заложете на сурово и неосолено. Освен за директна консумация, може да добавите кашуто към салата, разядка, или дори към основно ястие. 

4. Кисело зеле

Киселото зеле съдържа добри бактерии, които подобряват функциите на червата. Хранителните му съставки подпомагат храносмилането и по – бързото усвояване на хранителните вещества. Здравите черва поставят основата за цялостно здраво себе си. Със способността си да повишава енергийните нива и да укрепва имунната система, киселото зеле може да влезе в списъка със суперхрани във вашия хранителен режим!

5. Цвекло

Множество резултати от изследвания доказват, че консумацията на цвекло може да подобри физическата ти активност, защото ти дават сила и енергия. Според последно проучване на Щатския университет в Канзас сокът от цвекло може да повиши притока на кръв към мускулите с цели 38% и това се случва най- вече към онази група мускули, от които зависят бързината, издържливостта и мускулната сила.

6. Лук

Той е не просто гарнитура в салатата или бургера ти, той е мощен антиоксидант за тялото, който крие редица ползи за здравето ти. Той е богат източник на керцетин и фитовещество, което намалява възпаленията и разбива мастните клетки, преди те да са се разрастнали. Страхотен източник е на фибри и хром, който е  известен с това, че стабилизира кръвната захар.

7. Гъби

Определено е хубаво да похапвате гъби, защото те са богати на холин, което намалява възпаленията в организма! Знаете ли, че сушените гъби, сорт шийтаке, се отличават с най-високото съдържание на холин сред всички зеленчуци? Любопитно е, че една гъба ти дава почти двойно количество на това, съдържащо се в жълтъка на едно яйце. Освен това, те съдържат бета-глюкани – фибри, които успешно понижават холестерола в кръвта и инсулиновата резистентност- ключови фактора за отслабване.



Остави коментар