Храни, които подуват корем


Диляна 09.05.2022

Някои храни са склонни да се задържат по-дълго, отколкото би трябвало в организма ни, а храната, която седи, започва да се разлага и ферментира. Ето защо е добре да не прекалявате с тези храни, ако имате чувствителен стомах.

1. Боб

Едва ли ви изненадва да видите боб на върха в списъка с храни, причиняващи подуване. Усещането за подуване, което получавате след хранене на определени храни се дължи на газове, които се натрупват вътрешно в органзима. А бобът е газообразуваща храна, която може да причини стомашен дискофорт. Много видове боб, богати на фибри, са пълни с въглехидрати и - по-конкретно - захари, наречени олигозахариди. Тези захари не се усвояват бързо. В крайна сметка този процес води до ферментация и изобилие от газове.

Съвет: Накисването на богати на хранителни вещества зърна във вода може да ги направи по-лесни за храносмилане.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Тези продукти, пълни с витамини, част от семейството на зелето, могат да бъдат трудни за корема. В списъка са броколи, брюкселско зеле, карфиол и др.
Съвети, които да опитате: Суровите зеленчуци са по-трудни за смилане, така че готвенето на кръстоцветни зеленчуци може да ограничи подуването. Може също да опитате различни зеленчуци като спанак, тиквички, краставици и аспержи – най – добре да ги приготвите на пара.

3. Лук

Лукът съдържа разтворими фибри, известни като фруктан, които могат да причинят хаос в храносмилателния тракт.
Съвети за опит: Суровият лук създава повече проблеми от варения, така че започнете с това, ако лукът води до подуване на корема, но искате да запазите тази противовъзпалителна храна в диетата си. Лукът на прах също е опция.

4. Млечни продукти

Знаете ли, че 3 от 4 души в крайна сметка губят способността си да усвояват лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти? Лактозната непоносимост може да причини подуване на корема и други доста значителни храносмилателни проблеми. Ако имате непоносимост към лактозата, то списъкът със забранени храни включва млечни продукти като мляко, масло, сирене, сладолед, кисело мляко и др.
Съвет, който да опитате: Разгледайте нарастващия избор от алтернативи на млякото, налични в магазините - растителни млека: соево, бадемово, кокосово, оризово; растителни сирена – соево, ядково, кокосово.

5. Ябълки/круши

Захарите или фруктозата, които правят тези лесно достъпни плодове толкова вкусни, могат да усложнят храносмилането и да доведат до подуване на корема. Ябълките и крушите също могат да бъдат с високо съдържание на трудни за преработка фибри, ако ядете кожата. От друга страна, ябълките могат също да подпомогнат храносмилането, като ограничават запека. Ключът към най – доброто решение е умереността и баланса в храненето.
Съвет, който да опитате: Беленето на плодовете може да помогне, както и приготвянето им. Плодове като банани, горски плодове и цитрусови плодове също са по-малко склонни да доведат до подуване на корема.

6. Изкуствени подсладители

Разчитайте на естествени подсладители като мед, нектар от агаве, кленов сироп. Ако имате диабет и искате да избягвате естествените захари, опитайте подсладителя на растителна основа стевия.

7. Вредни и бързи храни

Бургер? Пица? Дюнер? По- добре не!освен на хранителния ви режим, ориентиран към балансираната храна, те са враг и на корема ви. Храни с високо съдържание на мазнини като говеждо, свинско и почти всичко, което е пържено, може да отнеме известно време, за да се разгради в корема ви. Ето защо често се чувствате препълнени за дълго, дълго време след хапване на мазно ястие.

8. Готови бульони и супи

Полу- и готовите супи и бульони съдържат в състава си високи нива на сол, която води до задържане на вода и подуване на стомаха. За да избегнете това опредлено по- добър вариант е да си направите домашна супа!

9. Сушени плодове

Сушените плодове съдържат високо количество фруктоза, която може да затрудни храносмилането. А по-бавното й храносмилане кара фруктозата да започне да ферментира в стомаха, което да доведе до появата на подуване и газове.

10. Определени видове мазнини

Има три вида мазнини, които не са добри за храносмилателната система и се свързват с повишения риск от появата на възпалителни процеси и мастни натрупвания в областта на корема:

  • Транс мазнини
  • Наситени мазнини (червено месо, колбаси)
  • Омега-6 мазнини (в растителни масла, пшеница, ядки, пилешко месо). Тук е важно да се усточни следното: макар, че омега-6 мастните киселини са важни за цялостното ни здраве трябва да се внимава да не се превиши консумацията. Балансът между омега-3 (сьомга, чия, ленено семе) и омега-6 е особено важен, за да се избегнат възпалителните процеси и стомашният дискомфорт.

Съвети за избягване на подуване

Не само това, което ядете, може да причини подуване. Как се храните и колко ядете също играе роля!

  • Дъвчете по-дълго време. По-малките парчета храна са по-лесни за смилане от големите парчета, което прави по-малко вероятно вечерята да остане твърде дълго в червата ви.
  • Останете хидратирани. Пиенето на повече течности помага на стомашно-чревния тракт да функционира нормално.
  • Не прекалявайте с порциите. Прекомерното хранене претоварва храносмилателната ви система.
  • Внимавайте с промените в диетата ви! Вашето тяло се приспособява към това, което ядете до известна степен, но ако внезапно започнете да консумирате различни храни, храносмилателната ви система може да се бори да се справи с промяната.
  • Пробиотици – има храни, които действат изключително благоприятно на чревната флора.


Остави коментар