Сладки изкушения, които не са вредни


Диляна Калинова 24.01.2022

Обичате ли сладки изкушения? Е, ако отговорът ви е ДА, но изпитвате вина за количеството захар, което сте консумирали и търсите начини да намалите приема, ето няколко страхотни идеи. Предимството на здравословните алтернативи на сладките изкушения е, че те трябва да се приготвят у дома, защото ще бъдете сигурни за съставките, че не съдържат допълнително захар и че продуктите са наистина пресни. 

Как да приготвим здравословни алтернативи на любимите десерти?

Плодов сладолед

Това е една бърза и лесна рецепта, в която може да избирате и модицирате рецептата според любимия си плод. А приготовлението е за по – малко от 5 минути, като в една порция се съдържат само 55 калории. Ето какви продукти са ви необходими за него: 

- 400 гр. замразен ананас, който трябва да го нарежете на парченца

-  1 чаша манго, предварително замразено и нарязано

- 1 супена лъжица сок от лимон или лайм.

Начинът на приготвяне е лесен: Всички съставки се поставят в блендер и се миксират до получаване на хомогенна смес. След това изсипете в подходящ съд и оставете да преседи в камерата около 2 часа.

 Ако сте почитатели на шоколадовия сладолед, ето нещо интересно: 

Домашен шоколадов сладолед

Необходими продукти:

- 3 замразени, презрели банана;

- 1/3 чаша какао на прах;

- 2-3 супени лъжици фъстъчено или бадемово масло; 

- щипка сол; 

- парченца тъмен шоколад.

Начинът на приготвяне е много бърз и лесен: Може да го приготвите като смесете всички съставки и отново ги блендирате до получаване на гладка смес.  Към нея може да добавите и малко количество прясно мляко. След това поставете сместа във фризера за около час и след това десертът е готов за консумация! 


Даваме ви още една чудесна идея за страхотен десерт – здравословен, бърз и лесен за направа! 

Пълнозърнесто брауни с авокадо 

Всъщност авокадото е една от специалните съставки в тази рецепта https://healthy-lifestylefit.com/blog/zdravoslovni-retsepti , благодарение на която това изкушение съдържа 154 калории по-малко от стандартното. Причината е, че то се използва като заместител на маслото, а в две супени лъжици авокадо се съдържат 50 калории, спрямо същото количество масло, което е равно на 204 калории. 

Необходими продукти:

1 чаша пълнозърнесто брашно; 1/3 чаша неподсладено какао на прах; ½ чаена лъжичка сода за хляб; ¼ чаена лъжичка сол; 1 голямо узряло авокадо, около 230-260 гр.; 2 големи яйца; 1 чаша зехтин; 1 чаша мед, 1 чаша захар; 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия; 4 супени лъжици мини шоколадов чип.


Ето как да го приготвите: 

В голяма купа смесете брашното, какаото, содата за хляб и солта. В блендер или кухненски робот се смесват авокадото, яйцата, зехтинът, медът, захарта и ванилията до получаване на гладка смес, която след това се прибавя към микса от сухи съставки. Може да се добавят и 2 лъжици парченца шоколадов чип. Върху дъното на 20-сантиметрова тавичка за печене поставете фолио и напръскайте с незалепващ спрей за печене. След това изсипете готовата смес и я разстелете равномерно. 

Слага се във фурната да се пече за 15-18 минути, при предварително загрята на 175 градуса фурна.  Когато изстине може да се нареже на парчета и е готов за сервиране.

Следващата рецепта също заслужава внимание:

Протеинови хапки

Това е идеалният десерт, който може дълго да се съхранява във фризер, така че при неочакван глад за сладко винаги ще имате сладко изкушение под ръка. Основната съставка на тези протеинови хапки е фъстъченото масло (с което разбира се не трябва да прекалявате), което само по себе си е богато на протеин, полезни мазнини, има достатъчна собствена сладост и не е необходимо да се добавят допълнителни захари. 

Необходими продукти, които ще ви трябват за тази рецепта: фъстъчено масло, протеин на прах, мед! 

Начин на приготвяне:

Смесете 1/2 чаша фъстъчено масло, 2/3 чаша протеинов прах и 3 супени лъжици мед в купа. От готовата смес започнете да правите топки с диаметър, колкото на монетата от 2 лв. След това може да ги оваляйте в неподсладени кокосови стърготини, ленени семена или натурално какао. Оставете ги в хладилник за около час, за да стегне десерта. 

Последното ни предложение е ...

Парфе с кисело мляко и плодове

М-м –м, кулинарно предложение на което не може да устоите! А опитате ли го веднъж сме сигурни, че ще ви стане фаворит! Ето как да го приготвите у дома: 

В съд поставете 200 грама кисело мляко и смесете с 1/3 купичка овесени ядки. Добавете 1 чаена лъжичка семена от чиа https://healthy-lifestylefit.com/blog/zdravosloven-desert-s-kiselo-mlyako-chiya-med-i-malini.html и 2 супени лъжици прясно мляко към сместа. Разбъркайте добре и изсипете половината смес в буркан. Добавете отгоре пресни или замразени плодове според вашия вкус. Комбинацията от замразени ананас, боровинки и малини е наистина невероятна! Изсипете върху плодовете остатъка от сместа, а върху нея сложете още плодове и приберете буркана в хладилник. 

Изпробвайте някоя от тези рецепти! Сигурни сме, че ще повторите! 

Приятен апетит!

А ако се чудите кои са най-полезните сладки лакомства. Ето част от тях: 

- Жeлe, киceл - Oтличнa aлтepнaтивa нa мapмaлaдa и нeгoв poдcтвeник e жeлeтo.

- Mapмaлaд, съдържа така полезните пeктиним които пoнижaвaт нивaтa нa xoлecтepoлa в кpъвтa, cпoмaгaт зa изчистването нa тoкcинитe, пoдoбpявaт фyнкциятa нa cтoмaшнo-чpeвния тракт! Haй-пoлeзeн e мapмaлaдът oт ябълки, cливи и кaйcии.

- Чepeн шokoлaд

- Cyшeни плoдoвe

-  Мед – може да замени напълно захарта!  Oщe пoвeчe, чe зa paзликa oт зaxapтa, oт кoятo нa оргaнизмa e нужна caмo глюкoзaтa, тo мeдът cъдъpжa дo 70% пoлeзни вeщecтвa - фoлиeвa и пaнтoтeнoвa киceлинa, витaмини B2, PP, C, B6, E, a cъщo и магнезий, калций, нaтpий, йод и желязо! 


 



Остави коментар