Lactobacillus bulgaricus – бактерията от киселото мляко


Диляна Калинова 21.02.2022

Lactobacillus bulgaricus е част от рода Лактобацилус, който представлява голяма група бактерии, съставляваща съществена част от групата на млечнокиселите бактерии. 

Страната ни е известна като регион със специфичен микроклимат, който е отличен за съвместното развитие в симбиоза на автентични щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, благодарение на което се получава уникален млечнокисел продукт. Млечнокиселите бактерии са група полезни бактерии, които образуват млечна киселина при ферментация на въглехидратите. Те имат високи хранителни изисквания спрямо аминокиселини и витамини, поради което се развиват само в богата на хранителни вещества среда. Обикновено се намират в млякото и млечните продукти, но могат да се изолират от растителни или животински източници – листа, плодове, корени, интестинален тракт, фекални проби, компост и други.

Храносмилателната система има микробиом – милиони бактерии, които участват в усвояването на храната. Пробиотичното кисело мляко подсилва микробиома и може да му помогне да се възстанови, ако има някакъв проблем.

Понякога агресивни външни фактори (като прием на антибиотици, стрес, инфекции) могат да нарушат баланса на чревната микрофлора. В такива случаи трябва да приемаме храна, която да засили имунната система и да се справи с последиците. Lactobacillus bulgaricus е от съществено значение за човешкото здраве, защото участва в редица физиологични процеси:

  • разграждат храната
  • синтезират витамини
  • играе роля за чревната перисталтика
  • регулират имунната система 
  • потискат развитието на болестотворни бактерии


Доказано е също, че може да намали симптомите на синдром на раздразнените черва и колит. По същия начин тази бактерия по време на ферментационния процес произвежда късоверижни мастни киселини, които дават енергия, което допринася за производството на храносмилателни ензими. Те спомагат за усвояването на метаболити като основни витамини и минерали.

Учените предполага, че консумацията на храни с Лактобактериум булгарикум може да има роля в нормализирането на кръвната хипертония. 

Благодарение на своя състав, българското кисело мляко има благотворно действие върху храносмилателната система. Какви са другите негови лечебни свойства? 

1. Според повечето учени, българското кисело мляко въздейства благоприятно върху нивата на холестерола.

2. То се смята за природен антибиотик, защото неутрализира голяма част от токсините, попаднали в човешкия органиъм и при редовна консумация предпазва от редица възпаление и заболявания.

3. Киселото мляко има успокояващ ефект върху нервната система. 

4. То въздейства добре на кожата, поради което се използва в народната козметика. Освен това, при слънчево изгаряне много хора използват кисело мляко, защото резултатът е доказан.

5. Благодарение на съдържащите се в киселото мляко витамини A и D, то може да се използва ефективно срещу появата на бръчки.

Любопитен факт е, че нacĸopo нeмcĸи yчeни oтĸpиxa, чe нaшeтo мляĸo мoжe дa пoмoгнe пpи лeчeниeтo нa болестта Πapĸинcoн. A в Япoния e издигнaтo в ĸyлт и e eдин oт нaй-paзпoзнaвaeмитe бългapcĸи пpoдyĸти.

Ако се стремите към здравословен начин на живот, похапвайте често кисело мляко, защото ползите му са ненадминати! 



Остави коментар