Дали сте чувствителни към глутен?


Диляна Калинова 28.02.2022

Глутеновата непоносимост може да причини значителен дискомфорт и хората, които я притежават трябва да направят промени в начина си на живот, за да овладеят симптомите. 

Непоносимостта към глутен е доста разпространен проблем. Той се характеризира с нежелани реакции към глутена - протеин, който се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. В тази статия ще разгледаме някои от най-честите симптоми на непоносимост към глутен.

Непоносимостта към глутен често се бърка с целиакия (заболяване на автоимунната система, което означава), но е важно да се подчертае, че това са две отделни състояния. Хората също понякога бъркат непоносимостта към глутен за алергия към пшеница. Алергията към пшеница може да бъде животозастрашаваща, тъй като някои симптоми могат да нарушат дишането или дори да причинят загуба на съзнание, което е съвършено различно от непоносимостта към глутена.

За симптомите на непоносимост към глутен знаят по-малко хора. Ето ги седемте симптома, които се свързват с непоносимост към глутен и кои храни съдържат глутен.

1. Диария и запек

Симптомите на непоносимост към глутен могат да включват запек, умора, главоболие и гадене. Тези, които съобщават за непоносимост към глутен, казват, че редовните случаи на диария и запек са често срещан симптом. Разбира се, понякога е нормално човек да има храносмилателни проблеми, но при по - често появяване на такива  проблеми трябва да се обърне внимание и да се направят нужните изследвания. 

2. Подуване на корема

Най- разпространената причина за това е преяждането, но може да се случи и по ред други причини. При тези хора, които имат непоносимост към глутен имат редовно усещане за подуване на корема и това не е свързано с количеството храна, което консумират. 

3. Стомашни болки

По същия начин няколко различни причини могат да доведат до коремни болки. Но, отново, тези, които съобщават за непоносимост към глутен, често отбелязват, че изпитват коремна болка често и без друга очевидна причина.

4. Умора

Умората е друг симптом, който трудно може да се идентифицират, тъй като може да има много различни причини, много от които не са свързани с никакво медицинско състояние. Хората с непоносимост към глутен може да имат постоянно чувство на умора, което нарушава ежедневното функциониране.

5. Гадене

Хората с непоносимост към глутен също могат да получат гадене, особено след консумация на храна, съдържаща глутен. Гаденето може да има много причини, но ако често се появява след консумация на глутен, това може да е признак на непоносимост към глутен.

6. Главоболие

Редовното главоболие е друг симптом, който може да се появи при хора с непоносимост към глутен.

7. Други симптоми

Хората, които имат непоносимост към глутен могат да изпитват няколко от тези симптоми редовно: 

  • болки в ставите и мускулите
  • депресия или тревожност
  • объркване
  • силна болка в корема
  • анемия

Как се диагностицира непоносимостта към глутена?

Вземането на кръвна проба, която след това се анализира, за да се открие наличието на антитела, които биха могли да показват цьолиакия или алергия към пшеница, често може да направи това. В някои случаи може да са необходими и други тестове. След като лекарят изключи по-сериозните състояния, все още може да им е трудно да потвърдят дали е налице непоносимост към глутен, тъй като няма тестове за това.

Най-често срещаният метод, който хората използват, за да определят дали е налице непоносимост към глутен, е да намалят или премахнат глутена от диетата и да наблюдават промените в симптомите.

Добър подход е да си водите дневник на храненията, за да си записвате какви храни консумирате и дали наблюдавате някакви симптоми.

Кои са храните, които да избягваме? 

Трябва да се избягват храните, които съдържат глутен, а именно тези, които включват пшеница, ръж, пшеница и всякакви производни на пшеница, като спелта, ечемик, включително малц, бирена мая, която обикновено се извлича от бира. 

Тази политика на елиминиране изключва много различни видове храни и напитки. Най-често срещаните храни и напитки, съдържащи глутен, включват: паста, хляб и сладкиши, много печени изделия, юфка, крекери, зърнени храни, палачинки, вафли и крепове, бисквити, много сосове и сосове, бири, малцови напитки. 

Как да намалим приема на глутен? 

Докато хората, които страдат от цьолиакия трябва да изключат глутена от диетата си веднага след като лекар диагностицира състоянието им, то много хора с непоносимост към глутена могат да  намаляват консумацията на глутен с бавни темпове, вместо да го премахват от раз. 

Може да се започне с това човек започне да включва едно безглутеново хранене на ден. 

В зависимост от симптомите и тяхната честота може да се изготви хранителен режим, който включва минимално количество глутен, или пък такъв, в който той е изместен от негови алтернативи. 

Ако имате нужда от професионална консултация за изготвяне на хранителен режим, разгледайте портфолиото на Мая Петрова - сертифициран Нутриционист и спеициалист с богат опит в изграждането на хранителни навици. 



Остави коментар