5 здравословни рецепти по време на пости


Диляна 21.12.2022

Събрахме на едно място за вас 5 здравословни рецепти, които са чудесен вариант по време на пости - вкусни, полезни и лесни за приготвяне. Ето ги и тях:

Здравословна рецепта по време на пости №1

Сьомга с печено зеле и маслини

Продуктите, които ще са ви необходими са:

1 малка глава зелено зеле
5 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. ябълков оцет
1/2 кафена чаша обезкостени маслини
2 супени лъжици стафиди
4 филета от сьомга без кожа

Приготвяне:

Пуснете фурната да загрее на 220°C. Сложете зелето, нарязани на филийки, подправете ги със сол и с черен пипер. Печете около 20. Разбийте заедно оцета, солта и черня пипер и прибавете зехтина, докато се получи гладка смес. Смесете маслините и стафидите.

Обърнете зелето и го преместете в едната половина на тавата, а в другата поливна поставете фолио за печене и намажете със зехтин. След това подредете сьомгата върху фолио и подправете с малко сол и черен пипер. Върнете тавата отново във фурната и печете около 10 - 15 минути. 5 минути преди да извадите ястието го поръсете с маслините и стафидите. След това сервирайте филийките зеле, като върху тях поставите сьомгата.

Здравословна рецепта по време на пости №2

Бургери от черен боб с авокадо

Продуктите, които ще са ви необходими са:

2 консерви от черен боб
1/2 чаша зехтин
1 кафена чаша ситно нарязан стар лук
1 кафена чаша червена чушка
1 с.л. нарязан чесън
1 с.л. чили на прах
2 жълтъка
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 чаена чаша зелева салата - нарязана
4 питки за бургери
1 нарязано авокадо 
1 чаена чаша нискомаслено кисело мляко

Приготвяне:

Пуснете фурната до загряване на 180°C. След това разпределете боба върху тава, в която предварително е сложена алуминиево фолио. Печете боба за около 15 мин, след това го извадете.

В тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин и в него сложете лука, чушката, чесъна и чилито на прах. разбърквайте докато омекнат за около 5 минути. След това прехвърлете в купа.

Смесете жълтъците, солта, черния пипер, боба и лука и пасирайте. След това разделете равномерно на 4 топки и оформете всяка топка като кюфтенце. Подредете ги в тава, върху хартия за печене и покрийте с фолио. Печете около 30 мин на 180 градуса. Смесете авокадото с Вашите веган кюфтенца са готови за сервиране! За соса ще ви трябва авокадото и киселото мляко - бледнирайте ги заедно, прибавете 1 ч.л. зехтин и вашият сос за бургерите е готов. Бон апети!

Здравословна рецепта по време на пости №3

Салата от леща с рукола и спанак

Продукти:

1 кафена чаша френска леща
1/2 глава червен лук
20 листа спанак
10 листа зелена залата
1/3 кафена чаша кедрови ядки
2 връзки рукола
10 чери домата
1/2 лимон
Зехтин
Хималайска сол

Черен пипер

За дресинга:
2 супени лъжици оцет
1 чаена лъжичка сумак
1/6 чаена лъжичка сол
Черен пипер
4 с.л. зехтин
Хималайска сол и черен пипер

Приготвяне:

Може да започнете с дресинга: смесете оцета и сумака със солта и черния пипер. Към тях добавете зехтина.

Пристъпете към лещата - сложете я в тенджера с подсолена вода и я оставете да заври. Намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около 20 минути. Заемете се с кедровите ядки: в тиган бъркайте непрекъснато кедровите ядки в продължение на около 3 минути. След това ги прехвърлете в чиния.

Щом лещата е готова я отцедете от водата и я прехвърлете в купа. Докато още е гореща, добавете лука и оставете да се охлади.

След това в купа за салата сложете руколата и накъсайте листата на зелената салата и спанака. Изсипете лещата върху салатата и добавете чери доматите и кедровите ядки. Подправете със зехтин, лимон, сол и черен пипер. Вашата салата е готова, Бон апети!

Здравословна рецепта по време на пости №4

Тиквен десерт без захар

Продукти:

Тиква цигулка - 300 грама
3 с.л. фастъчен тахан
1 ч.л. канела
Чия семена - 2 с.л.
Кокосови стърготини - 2 с.л.

Приготвяне:

Сварете тиквата в малко вода (водата да покрие само дъното на тенджерата, за да не загори). Оставете на среден огън за около 20 минути и след като е готова я поставете в блендера, като към нея прибавите тахана и канелата. След като се получи гладка смес, разпределете в купички и поръсете отгоре семената от чия и кокосовите стърготини. Ще се насладите на страхотен, лесен и бърз десерт, който е чудесна идея за здравословно похапване!

Здравословна рецепта по време на пости №5

Супа с грах, праз и целина

Продукти:

грах - 700 г стерилизиран
моркови - 1 голям, или 2 по - малки
праз - 1 стрък
целина - 1 глава
чушки - 1 бр. червена
лук - 1 малка глава
доматено пюре - 4 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
брашно - 1 с.л.
зехтин - 5 с.л.
зеленчуков бульон - 1 л
кимион
сол
черен пипер
магданоз - 1/4 връзка
чесън - 2 скилидки

Нарежете на ситно зеленчуците - лук, морков, праз, целина, праз, морков, чушка и ги задушете в тенджера със зехтина. След това добавете брашното, червеният пипер и бъркайте непрекъснато до запържване. Добавете и граха, заедно със зеленчуковия бульон. След това добавете и доматеното пюре и оставете супата да се готви на средна температура на котлона. След около 25 минути вашата супа ще бъде готова. Накрая овкусете с черен пипер, кимион, сол и нарязани на ситно магданоз и чесън. Вашата супа е готова за сервиране, най- вкусна е да се похапва топла!

Тук може да откриете още страхотни рецепти за здравословен начин на хранене!

Препоръка от нас за здравословно готвене:

  • За да бъде готвенето максимално здравословно, изключете ястията, които включват термично преработени мазнини.
  • Забравете за пърженето.
  • Гоещо ви препоръчваме да приготвяте храна си на пара. Ако искате да печете или задушавате ястията си, то най-добре използвайте керамичен съд.
  • Консумирайте повече риба, сурови сезонни плодове и зеленчуци
  • Ограничете дневния прием на сол - препоръчително е да се консумира не повече от 6 грама на ден за възрастни!
  • Внимавайте с мазнините в храненето си. Има два основни типа мазнини: наситени и ненаситени. Твърде много наситени мазнини могат да увеличат количеството холестерол в кръвта и да увеличат риска от сърдечни заболявания.
  • Консумирайте ястия, в които има скорбиялни въглехидрати - картофи, хляб, ориз, тестени изделия и зърнени храни. Наблегнете на пълнозърнестите сортове, защото те съдържат повече фибри!


Остави коментар