Авокадото - видове, ползи, начини на приготвяне


Диляна Калинова 31.01.2022

Авокадото e плод с форма на круша, който расте на тропически вечнозелени дървета. То се предлага в много форми, размери, цветове и текстури, вкусът му често се описва като леко орехов и кремообразен.

Въпреки че може да сте запознати само с няколко вида авокадо, има над 400 разновидности, които се култивират по целия свят - като 56 вида растат само във Флорида. Много от тях са хибриди, което означава, че са резултат от отглеждането на два сорта заедно, за да се създаде нов. Мексикански или субтропичен, Гватемалски или междинни продукти, Западно-индийски или тропически – разновидностите са наистина много! Много сортове имат сходни характеристики, с леки разлики в размера, цвета, вкуса, формата. 

Ползите за здравето от авокадото също са много, защото то е много хранително и е богато на фолиева киселина, калий и здравословни мазнини, както и на витамини K, C и E. Този плод също така съдържа малки количества витамини и минерали от група В, като мед, фосфор, магнезий, манган, желязо и цинк. 

В 100 грама авокадо се съдържат:  160 калории,  14,7 гр мазнини, 8,5 гр въглехидрати, 6,7 гр фибри и по-малко от 1 гр захар!

Ето най- полезните свойства на авокадото:

1. Авокадото е полезно за здравето на червата

Авокадото е с високо съдържание на фибри, осигурявайки около 14 грама във всяко авокадо. Получаването на достатъчно фибри във вашата диета е от съществено значение за здравето на храносмилателната система, тъй като спомага за насърчаване на растежа на здрави бактерии.

Имайте предвид, че всички храни, съдържащи фибри, включително плодове, зеленчуци, ядки и семена, са важни за здравето на червата. Най-важният фактор за поддържане на здравето на храносмилателната система е яденето на различни храни, съдържащи фибри, а не само авокадо.

2. Може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания

Редовната консумация на богати на хранителни вещества храни като авокадо може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Витамините, минералите, здравословните мазнини и фибрите, открити в авокадото, играят роля в поддържането на сърдечно-съдовата система здрава. Освен това високото съдържание на калий и магнезий в авокадото е полезно за регулиране на кръвното налягане. Поддържането на кръвното налягане на здравословно ниво е от решаващо значение за превенцията на сърдечни заболявания. 

3. Богат източник на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения

В допълнение към витамини, минерали, здравословни мазнини и фибри, авокадото е пълно с биоактивни съединения, включително каротеноиди, витамин С, витамин Е и фенолни съединения.

Доказано е, че тези вещества имат значителна антиоксидантна, невропротективна и кардиопротективна активност. Тъй като авокадото е с високо съдържание на антиоксиданти, редовното ядене на авокадо може да помогне за повишаване на антиоксидантната защита на организма.

4. Може да помогне за насърчаване на здравословно телесно тегло

Въпреки че има множество фактори, които влияят на теглото, спазването на хранителна и балансирана диета е може би най-важното, когато става въпрос за достигане и поддържане на здравословно телесно тегло, което е от решаващо значение за превенцията на заболявания.

Въпреки че авокадото е с високо съдържание на калории, те са пълни с хранителни вещества и спомагат за насищане, благодарение на високото си съдържание на фибри и здравословни мазнини.

5. Авокадото намалява риска от депресия

Той е ценен заради високото си съдържание на фолиева киселина, която е особено важна за цялостното здравословно хранене. Последни проучвания откриват връзки между ниските нива на фолиева киселина и депресията! 

6. Полезен е за зрението

Плодът съдържа лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, присъстващи в очната тъкан. Те осигуряват антиоксидантна защита, за да минимизират щетите, включително от UV светлина. 

7. Детоксикация на тялото

Приемът на достатъчно фибри насърчава редовните движения на червата, които са от решаващо значение за отделянето на токсините чрез жлъчката и изпражненията. Редовната консумация на авокадо помага на тялото да поддържа здравословен бактериален баланс. Тя може да намали възпалението и влошаването на храносмилателния тракт и да детоксикира организма. 

8. То помага да се усвояват други вещества в организма

Полезните вещества, които приемаме с храната, е важно не само да бъдат в достатъчни количества, но и да бъдат усвоени добре от организма ни! Някои от тях – като витамините А, D, E и К и някои антиоксиданти – са мастноразтворими, тоест трябва да ги приемаме в комбинация с мазнини, за да можем да ги усвоим.

Затова добавеното към салатата авокадо не само ще придаде още по – добър вкус на ястието ни, но и ще увеличи драстично приема на полезните вещества от зеленчуците.

Авокадото може да бъде универсална и вкусна съставка от салата, предястие. Освен че е много хранително, авокадото може да се използва в редица рецепти, както сладки, така и солени.

Ето няколко идеи как да включите повече консумацията на авокадо в своето меню: 

Използвайте авокадо вместо майонеза с гръцко кисело мляко в салати с пилешко, сьомга, яйца и риба тон.
Направете класическо гуакамоле, като използвате съставки като авокадо, лук, лайм и кориандър.
Нарежете на кубчета авокадо в салата от домати и комбинирайте с пилешки гърди 
Сложете парченца замразено авокадо в смутита за източник на повече здравословни мазнини.
Включете авокадото в приготвянето на студени супи. Пробвали ли сте таратор с авокадо? 
Ето как да я направите: сложете в блендера кисело мляко, краставица, парчета авокадото и пресен лук. Разредете с вода, в зависимост от това каква плътност искате да получите. Сложете в купички и нарежете на ситно малки парченца краставица за поръсване. Тази супа може да се приготви до 3 часа преди сервиране. Консумира се студена.

Използвайте авокадото за дресинг - смесете го със зехтин, лимонов сок и любими подправки, така ще получите бърз и лесен кремообразен дресинг.
Панирайте авокадо и ги изпечете като хрупкаво лакомство
Натрошете авокадото върху препечена филийка хляб, или върху половин печен сладък картоф, сложете малко зехтин и подправки за повече аромат.
Използвайте авокадо в тако и бурито.
Пастет от авокадо- блендирайте краставица, авокадо, 30 мл вода, босилек, лимонов сок и ще получите страхотна, здравословна и вкусна разядка. Може да добавите и сварени тиквички! 
Може да използвате авокадо и за рецепта със сварени яйца. Обелете яйцата и ги разполовете на две по дължина и издълбайте жълтъците с чаена лъжичка. След това блендирайте желтъците, прибавете 50 грама авокадо, 2 стръка копър, лимонов сок, горчица, 2 щипки черен пипер и щипка сол. С получената смес напълнете варените белтъци. 

Ако се стремите към здравословен начин на живот, може да разгледате нашата селекция с идеи за здравословни рецепти тук



Остави коментар