5 съвета да поддържаме здравословен начин на живот с деца и семейство


Диляна Калинова 07.08.2019

Кариера, социален живот, семейство – намирането на баланса не е лека задача, но с ясни приоритети и малки корекции в ежедневния график, здравословният начин на живот е постижим. Разбира се не за ден, или за два, но с елементарни, малки крачки към целта ще успеете да водите пълноценен живот. Здравословните навици се раждат и утвърждават в семейството! Ето най- важните стъпки, които да предприемете още днес, защото сме щастливи тогава, когато сме здрави!

Хранете се разнообразно, контролирано и здравословно

Вие сте тези, които решавате каква храна да внесете вкъщи. Вие решавате и какъв личен пример да дадете на децата си, които често обичат да подражават на възрастните. Ако искате да подобрите здравето на децата си, първо трябва да се погрижите за своето. Замислете се за своите собствени навици и на какво те учат малчуганите ви. Да се храните здравословно не е толкова сложно, даже напротив! Ако спазвате тези съвети ще се радвате на по-добро здраве:

  • Наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци.
  • Включете в седмичното си меню ядки и семена.
  • Приготвяйте храната си на пара, или във фурната, но избягвайте пържената храна.
  • Пийте много вода – минимум 2 л дневно.
  • Ограничете консумацията на сол и захар, а също и на наситени мазнини, които запушват артериите.
  • Създайте си часови хранителен режим, като похапвате по 4 пъти дневно - често, но с по-малки порции.

Всъщност има толкова много здравословни рецепти с полезни храни, които дори може би не подозирате, че са толкова ароматни и вкусни. Забравете за полуфабрикатите и замразените храни - апетитните алтернативи за приготвяне на здравословна храна наистина не са за подминаване.

Чудесно предложение е салата със спанак, а защо не крем супа?

Здравословното хранене е комбинация от това какво, кога и колко ядем. Ако искате да се развихрите в кухнята и да приготвите нещо по - различно, може да разгледате нашите предложения със здравословни вкусотии, които гарантираме, че ако опитате веднъж, ще повторите отново:

Съвет: Ограничете всякакви вредни изкушения и ги заместете с техни полезни алтернативи. Един от примерите е разнообразието на брашна – оризово, рожково, шипково, лимецово – с тях може да си направите страхотни, вкусни и здравословни тестени вкусотии.

Движете се повече

Независимо дали ще изберете тренировки във фитнеса, упражнения у дома, някакъв вид спорт, или просто разходки в парка - възможностите са толкова много! Движението ще ви донесе само позитиви, а резултатите няма да закъснеят, защото ще се чувствате тонизирани и заредени с енергия през целия ден. Освен това, системната физическа активност намалява стреса и предпазва от редица болести.
Съвет: Приемете предизвикателството един път в седмицата да отделите време само за вашето семейство и направете заедно нещо различно. Организирайте разходка до някое непознато място, пикник в планината, риболов. А защо не и семейна война с воден пистолет? Също добра идея е да си намирате допълнителни причини за разходка навън – разходете кучето за малко по-дълго, отидете за нещо дребно до магазина, удължете разходката си с 15 минути като изберете по-дълъг маршрут за прибиране.

Бъдете повече време навън сред природата

Ограничете гледането на телевизия и компютърните игри и ги заместете със занимания навън! Организирайте семейни излети, които включват игри на федербал, футбол, тичане и всякакви други активности, с които да покажете на децата си, че движението може да бъде забавно. Природата зарежда сетивата, премахва умората, стреса, всякакви тревожни мисли и има силата да ви тонизира така, както нищо друго. Времето, прекарамо навън със семейството може да бъде вълнуващо и зареждащо. Към семейните традиции, укрепващи тялото и духа, причисляваме разходките сред природата, излетите и пътешествията. Освен, че имат ползи за здравето, тези моменти заедно раждат спомени, за които след време ще си спомняте с усмивка.

Съвет: Добра идея е да направите седмичен/месечен график с различни активности, с които да се ангажирате цялото семейство. Обсъдете го с всички членове на домакинството и избирайте заедно кой ден какво да правите. Възползвайте се от хубавото време навън и го използвайте максимално.

Осигурете си време за почивка

Въпреки жонглирането с всички задачи, натоварения работен график, семейните и домакински задължения, старайте се да намирате време за отдих. Абсолютен и неоспорим факт е, че за да работите пълноценно, трябва и да си почивате пълноценно - това правило важи, както за възрастните, така и за децата. През уикендите създайте режим у дома, който включва поне 2 часа почивка на ден. За малките деца – следобеден сън, който е изключително важен за тяхното здраве, а за вас – ако не обичате да поспивате през деня, просто се отпуснете на дивана под звуците на тиха музика – отдъхнете си от всички задачи и си дайте почивка – физическа и умствена, за да се заредите с нови сили. А що се отнася до пълноценния нощен сън – той е основен фактор, както за вашето физическо и умствено здраве, така и за това на децата ви. Осигурете такъв! Създайте си уютна и релаксираща среда за спане.

Съвет: Създайте навици и график у дома: игра с децата, ранна вечеря, тоалет и лягане по едно и също време. Направете комфортна атмосфера в детската стая, която да успокоява. Не допускайте в леглото да се правят разсейващи дейности като гледане на телевизия, или похапване, защото те не предразполагат към пълноценен отдих. Единственото нещо, което децата трябва да поискат, когато се излегнат в леглото е да спят. Всеизвестен факт е, че отпочиналият човек, независимо от възрастта, винаги е по-ползотворен и щастлив.

Позтивна нагласа към заобикалящия ни свят

Ако за тялото най- важна е храната, която й предлагаме, то за душевното ни благополучие е важна позитивната ни нагласа към заобикалящата ни реалност. Нагласата е начинът, по който гледаме на нещата около нас. Тя е като "контролен център" на нашия живот. Тревога, стрес, страх, чувство на завист, безсилие - всички тези негативни емоции, чувства и мисли разболяват! Те изсмукват жизнените ни сили и ни правят емоционално изтощени, което пък от своя страна води до отключване на редица здравословни неразположения и болести. Именно за това е важно да се стремим да запазим своя позитивен поглед към нещата, които ни заобикалят, въпреки проблемите в ежедневието, през които минаваме. Няма как да водите позитивен живот с негативен ум. Има много начини за справяне с черните мисли, но за всеки те са строго индивидуални. Един може да се мотивира от хубава книга, друг от слушането на любима музика, или спорт. Намерете вашето бягство от стреса и негативизма и не им се оставяйте да ви завладеят.

Съвет: Когато се чувствате подтиснати и обезверени ще се почувствате по-добре когато се сетите за най- любимите си неща. Избройте 5 от тях, за които сте благодарни! Деца, семейство, приятели, дом, кариера, пътешествия – списъкът за всеки е различен. Освен това, любимото хоби също е страхотна идея за разсейване от всички онези черни мисли.

Четете положителни цитати. Записвайте си положителни мисли. Записвайте си ги на лепящи листчета и ги поставяйте, където намерите за добре – вкъщи, на работа, а защо не и на улицата. Така ще усмихнете и други хора.

Здравословният начин на живот е въпрос на личен избор!



Остави коментар