5 причини да НЕ сваляте килограми, независимо какво правите


Диляна Калинова 07.09.2021

Храните се максимално здравословно, спортувате, но въпреки това не отслабвате? Вижте най-вероятните причини за това! 

1. ГРЕШИТЕ В ХРАНИТЕЛНИЯ ВИ РЕЖИМ

НЕ СЛЕДИТЕ КАКВО ЯДЕТЕ

Ядете значително по – малко, но все още не избирате здравословни храни, които да работят за вас. Да, разбира се, ако консумирате по - малко калории, отколкото изразходвате, определено е възможно да загубите около 10 процента от общото си телесно тегло само чрез спазване на диета. Но ако искате да загубите повече, не можете просто да продължите да намалявате калориите. В такъв случай е нужно да промените вида на храната, която ядете, като се фокусирате най- вече върху качеството на калориите в сравнение с количеството! Не забравяйте, че качеството на храната е също толкова важно, колкото и количеството! 

Хранителните режими, пълни с пълноценни храни, като плодове, зеленчуци, зърнени храни и протеини, са свързани с по-добри резултати за отслабване, отколкото диети, пълни с преработени храни. Имайте предвид, че много преработени храни, обозначени като „здравословни храни“, всъщност не са здравословни. Не забравяйте да прочетете съставките на опаковката и да внимавате за храни, съдържащи допълнителни въглехидрати.

Друга възможна причина е, че не можете да комбинирате храните по правилен начин, за да видите напредък от диетата си. Ако не се справяте сами, чудесна идея е да се обърнете към специалист по хранене, който ще изготви за вас индивидуален хранителен режим, съобразен с вашите нужди и предпочитания. По този начин ще следвате с удоволствие вашия хранителен режим и той няма да ви тежи, защото няма да бъде свързан с драстични ограничения и изтощителни забрани. 

Любопитно е, че понякога твърде много добро, здравословно нещо може да не бъде толкова добро. Това, че сте заменили среднощната си купа сладолед с гръцко кисело мляко, не означава, че можете да ядете два пъти повече. Приемът на повече калории, отколкото са необходими на тялото ви, може да попречи на усилията ви за отслабване, независимо от вида на храната или съотношението между въглехидрати, мазнини и протеини. Проследяването на приема на калории по видим и осезаем начин - например в хранителен дневник или в мобилно приложение - може да ви помогне да бъдете по- отговорни. 


НЕ ЯДЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ПРОТЕИНИ НА РАСТИТЕЛНА ОСНОВА

Най - общо казано, протеинът има следните основни предимства: той ви засища и ви помага да изградите мускулна маса, подобрява вашата кожа и кости. Протеинът е важно хранително вещество за отслабване, защото приемът му може да засили метаболизма с 80-100 калории на ден и да ви накара автоматично да ядете няколкостотин по -малко калории на ден. Също така може драстично да намали апетита ви, но да ви държи сити. 

Ако закусвате, не забравяйте да се заредите с протеини, защото проучванията показват, че тези, които закусват с високо съдържание на протеини изпитват по - малко глад през целия ден. Високият прием на протеини също помага за предотвратяване на метаболитно забавяне, често срещан страничен ефект от отслабването. Освен това помага за предотвратяване на възстановяването на теглото.

Важно е да се отбележи, че когато става въпрос за загуба на тегло, не всички протеини са подходящи за целта. Прекомерната консумация на животински протеини и мазнини могат да доведат до наддаване на тегло и други здравословни проблеми като диабет.

НЕ СТЕ СПРЯЛИ ДА КОНСУМИРАТЕ СЛАДКИ НАПИТКИ

Неоспорим факт е, че  когато пиете захар, това увеличава наддаването на тегло много повече, отколкото когато ядете. Именно затова премахнете от менюто си всички подсладени напитки (кола, сода, студен чай, сокове и т.н.) и заложете на повече консумация на вода! 

2.  НЕ СТЕ ИЗБРАЛИ ПРАВИЛНИТЕ  УПРАЖНЕНИЯ

Едно от най -важните неща, които можете да направите, когато отслабвате, е да правите някаква форма на тренировка за съпротива, като вдигане на тежести. Това може да ви помогне да поддържате мускулна маса, която често се изгаря заедно с телесните мазнини, ако не тренирате. Вдигането на тежести също може да помогне за предотвратяване на метаболитно забавяне и да гарантира, че тялото ви остава тонизирано и мускулесто. Силовите тренировки са ефективен начин да отслабнете. Те предотвратяват загубата на мускулна маса, често свързана със загуба на тегло, и спомага за поддържането на дългосрочна загуба на мазнини.

Сърдечно -съдовите упражнения, известни още като кардио или аеробни упражнения, са всеки вид упражнения, които увеличават сърдечната честота. Те включват дейности като джогинг, колоездене и плуване.

Това е един от най -ефективните начини да подобрите здравето си. Също така е много ефективен при изгаряне на коремните мазнини, вредни мазнини, които се натрупват около органите ви и причиняват редица заболявания. Опитайте се да правите редовно кардио. Това ще ви помогне да изгаряте мазнини. Липсата на правилните упражнения може да бъде една от причините за невъзможно отслабване. 

Ако тренирате редовно, но няма видим резултат, значи най- вероятно тренировъчната ви прогама трябва да претърпи корекция. Това най- лесно и ефективно може да бъде направено от личен професионален фитнес треньор, който ще бъде до вас през цялото време – от началото  до края, докато постигнете вашите цели. 

3. НЯМАТЕ ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН

Добрият сън е един от най - важните фактори за вашето физическо и психическо здраве, както и за теглото ви. Липсата му може да попречи на напредъка ви в отслабването. Работата през нощта, будуването и накъсания сън могат да ви поставят в неравностойно положение. Нарушаването на цикъла на пълноценния сън може да доведе до наддаване на тегло, а постоянното превключване между нощни и дневни смени, е прекъсване на иначе здравословен, нормален модел на спящо - будно състояние. Проучванията показват, че лошият сън е един от най -големите рискови фактори за затлъстяването. Възрастните и децата с лош сън имат съответно 55% и 89% по -голям риск от затлъстяване.

4. ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ ЕМОЦИОНАЛНИЯ БАЛАНС И РАВНОВЕСИЕ

Емоциите, влияят на отслабването! Ако сте жертва на стрес, или депресивни ситуации, опредлено шансът да отслабнете е малък. Важно е да намерите цялостен начин за управление на стреса. Открийте вашия начин за разпускане – разходка в парка, пракикуване на любимо хоби, редовни тренировки, слушане на релаксираща музика и т.н. 

Големите промени в живота, като развод или смърт в семейството, често също са причина за наддаване на тегло. Храненето заради стрес е разпространено и когато човек е потиснат и депресиран, обикновено не се фокусира върху следенето на калории или упражненията. 

5. ИМАТЕ НЕРЕАЛИСТИЧНИ ОЧАКВАНИЯ

Очакванията на хората понякога са нереалистични, когато става въпрос за отслабване. Имайте предвид, че отслабването отнема време и не всеки ще изглежда като фитнес модел. Съсредоточете се върху разработването на индивидуален план и цел за отслабване въз основа на вашите нужди.

Често пъти хората не гледат голямата картина, а се фокусират само и единствено върху резултата. И ако той не е задоволителен имат склоност да се разколебават, дори да се откажат от поетия път на промяната. 

Разочаровани сте, защото сте били на диета от три месеца и сте загубили само два килограма? Преди да сте се отказали и да изпробвате някаква нова драстична диета, помислете дали целта ви е просто да отслабнете възможно най -много при това възможно най- скоро, или да отслабнете здравословно с течение на времето, така че да можете да поддържате топ форма постоянно. 

Отслабването обикновено е бавен процес. Много хора губят търпение, преди да постигнат целта си. Въпреки че в началото често е възможно да отслабнете бързо, малко хора могат да продължат да отслабват със скорост над 1-2 килограма на седмица.

Когато следвате хранителен режим и тренировъчен план не гледайте резултатът, който сте постигнали в краткосрочен план, а мислете затова как тялото ви се променя в дългосрочен план. Когато промените навиците си, започнете да се храните и да живеете здравословно и сте удовлетворени от себе си, тогава и резултатите, които ще постигнете няма да закъснеят и ще успеете да ги запазите в дългосрочен план.  Успешната формула е: следване на балансирана диета, богата на хранителни вещества, упражнения, колкото се може по-често и фокусиране върху нещата, които ви правят щастливи.


Ако имаш нужда от помощ за изготвяне на хранителен режим, който ще ти доставя удоволствие и от тренировъчен план, съобразен с твоите възможности, можеш да се довериш на нашия екип https://healthy-lifestylefit.com/team  от специалисти, които ще бъдат до теб по пътя ти на промяната. Можеш да разгледаш нашите индивидуални пакети тук



Остави коментар