Защо 6 часа сън не са достатъчни?


Диляна Калинова 23.08.2021

Има редица погрешни схващания за съня, в които повечето хора все още вярват: че, ако през седмицата будуваш, можеш да наваксаш загубените часове през уикенда, или че можеш да спиш по 4-5 часа в дългосрочен план без това да повлияе негативно върху организма ти, или пък че 6 часа сън са достатъчни. Има много митове по темата, нека ги развенчаем. 

Защо 6 часа сън не са достатъчни за вас, за да се събудите и чувствате в топ форма? Много хора смятат, че това е идеалното количество сън, но това всъщност не е така, защото времето не е достатъчно и дори само една седмица е достатъчна, за да настъпят в организма промени, свързани с дейността на важни гени. Най- често се засягат тези от тях, които регулират имунната система, обмяната на веществата, реакциите на организма, свързани със справянето на стресови ситуации и други. Подобни проблеми, засягат повече от 700 гени обясняват повишения риск от редица сърдечно – съдови заболявания, диабет, затлъстяване, депресия. Според британско проучване, хора, които спят по- малко от 6 часа на денонощие рискът от развитие на рак е с 15 % по- висок. 

Любопитни са резултатите от последното изследване на Медицинско училище на университета на Пенсилвания, в което участват 48 човека на възраст от 21 до 38 години. Те разделили участниците на четири групи – такива, които да спят по 4, 6 и 8 часа в продължение на две седмици. Последната група била формирана от такива участници, които трябвало да издържат въобще да не спят в продължение на три дни. Не е изненада, че след като изтекъл периода, тази, които показали най- добри умствени резултати били точно тези, които са спали по 8 часа. По – любопитно е, че на 10 – тият ден от експеримента, тези, които са спали по 6 часа са показали толкова лошо когнитивно поведение, че то било равнопоставено на тази група от хора, която изобщо не е спала. Въпреки ниските резултати, участниците отговаряли, че не изпитват сънливост, и че при 6 – часов сън се чувстват отпочинали. Изводът, който е направен е, че въпреки, че хората не усещат липсата на сън, той се отразява върху тяхното здраве като цяло! Според друго изследване, хора, които спят по  6 часа на денонощие са  по- склонни към разболяване като настинка, защото защитните сили на организма са отхлабени и той не може да се справи дори и с по- леки неразположения. Именно затова се смята, че за да бъде тялото ни в покой и да се събудим наистина отпочинали са нужни поне 8 часа в леглото.  

Да, дълго време се смяташе, че 8 часа сън са напълно достатъчни на тялото ни, за да отпочине. Истината е, че според последни проучвания по темата, 8,5 часа сън са новите 8 часа. Любопитно е, че за да получиш здрав осемчасов сън, което е количеството, от което се нуждаят много хора, трябва да бъдеш в леглото 8,5 часа. Резултатите от изслследванията показват, че хората, които спят непробудно прекарват повече от 90% от времето си в леглото спейки, така че ако си в леглото в продължение на 8 часа и  спиш непробудно, това всъщност означава, че спиш само около 7,2 часа. Именно затова, специалистите препоъръчват сънят да продължава 8,5 часа. 

Споменавайки това, сме наясно, че някои хора се наспиват по- бързо от други. Затова може да се направи тест, за да се разбере, дали те имат генетична предразположеност към по- кратък сън. Това обаче е рядкост, въпреки че, като цяло, хората не получават достатъчно сън.

Знаете ли, че само половин час по-малко сън, отколкото се нуждаете се наслагва за период от една седмица? За да разберете, колко точно сън ви е необходим, се препоръчва, когато отидете на почивка, да се опитате да се придържате към нормалното си време за лягане и след това, да видите кога точно се събуждате. Без никакви стресови фактори, или точно определено време за ставане, просто сами ще успеете да намерите естествения модел и вероятно това е количеството сън, което ви е нужно. Може би обикновено получавате около 6-7 часа сън през нощта и се чувствате добре, но дали това е така, защото се е превърнало във вашия нормален работен режим, който може би не е най – добрият за вас. 

Всъщност, когато сте лишени от сън, резултатите от изследванията показват, че наистина не може да бъдете точни и прецизни в преценката си дали ви липсва сън, или не. Много от това е свързано с външните фактори, които ни заобикалят – стрес, работа, преумора и т.н. Всичко това неиуменуемо води до факта, че в днешно време хората, за жалост, не се радват на пълноценен и здравословен сън, от какъвто наистина имат нужда!

А какви са симптомите на твърде малко сън?

Непосредствените симптоми на недоспиване включват признаци на прекомерна сънливост, прозяване, липса на концентрация, постоянна раздразнителност, умора през деня, тревожност и други негативни чувства, които са в състояние да ни изкарат от равновесие. 

Други по- сериозни причини за проблеми, свързани със съня включват физически, неврологични и психологически проблеми. Дори стресът и тревогата могат да повлияят изключително негативно върху продължителността и качеството на съня. Липсата на такъв може да се окаже скрит здравословен проблем и при други основателни причини. Ако сте се подложили на изтощителна диета, ако сте се претоварили с неподходящи за вас упражнения, или не сте в добро психично здраве – всичко това влияе върху способността ни да спим добре, а в замяна получаваме неспособност да се представяме по най -добрия начин във всяко отношение.

Затова е важно правилото: осигурете си комфортен сън от поне 8 часа, за да се радвате на добро здраве в дългосрочен план! 



Остави коментар