Здравословният живот и полезните навици


Хелти Лайфстайл 19.06.2018

Сигурно сте чували, че дългият път започва с първата крачка. Е, коя да е първата крачка към здравословния начин на живот? 

Здравословният начин на живот и навиците

В основата на всеки начин на живот стоят навиците. Това са онези автоматизирани действия, които извършвате без дори да си давате сметка, че ги правите. Те ви позволяват да сте продуктивни и не обременяват мозъка ви с хиляди въпроси във всеки миг, в който трябва да реагирате някак, защото реакцията вече е отработена. 

Навик е да палите цигара с кафето. Навик е да похапвате нещо сладко след добър обяд (вечеря). Навик е да прекарвате часове пред телевизора или монитора с кутия бонбони или пакет чипс. И тези навици съвсем не издават здравословен начин на живот. 

Затова ако искате да промените начина си на живот, започнете да променяте навиците си. 

Спете повече

Няма жизнена функция, която да не зависи от съня. Мозъкът преструктурира придобитата информация. Тялото активира пречистващите и обновителни процеси. Кожата регенерира. Ускорява се синтезът на едни хормони и се забавя на други, а те пряко въздействат върху обмяната на веществата. Затова повече сън значи повече здраве за целия организъм. 

Нужни са около 7-8 часа за възрастен. При това е добре да се научите да лягате и ставате по едно и също време – заради биологичния часовник. 

Закусвайте

Ако в продължение на две-три седмици закусвате всяка сутрин, скоро това ще стане потребност за вас. И денят ви задължително ще започва със закуска. Тя ще активира метаболизма, ще ви зареди с енергия и ще намали желанието за 1-2-3 вафлички преди обяд. 

Яжте повече домашна храна

Прясно приготвената домашна храна не съдържа консерванти, можете да контролирате солта и захарта в нея. Старайте се да има супа. Прибавяйте към гозбата или пържолата салата. Вместо сладкиши от рафинирани продукти, похапвайте пресни и сушени плодове и ядки. 

Хранете се приблизително по едно и също време три-четири пъти дневно. Така при настъпване на момента за хранене, храносмилателният тракт ще е готов за работа. Метаболизмът ще е активен през целия ден, а хранителните вещества от неголямата порция храна ще бъдат оползотворени и нищо няма да остане за натрупване в мастните депа. 

Движете се повече

Разбирайте го според собствените си възможности. За някой това ще значи още малко по-интензивна тренировка в залата, за друг – разходка за около половин час дневно или луди танци вечерта. Повечето обяснения, защо трябва да се движите и колко полезно е това за здравето, сигурно вече ги знаете. Ето ви още едно: 

Работещите мускули стягат и оформят фигурата, а не свалените с мъка килограми. При един и същ ръст и тегло спортуващата дама ще изглежда по-добре, по-стегната и с по-малки обиколки от неспортуващата. 

Мускулите имат нужда от по-висока енергийна издръжка от мастната тъкан. Тренировките ги карат да растат. По-големите мускули ще горят повече калории дори в покой. 

Правете гимнастика, разхождайте се, тренирайте рано сутрин преди закуска. За да  осигури енергия на мускулите, тялото ви ще гори от мастните си запаси. След закуска  ще се възползва от калориите, приети с нея. 

Вода, повече вода

Всички биохимични реакции в организма се извършват в течна среда. Течна е кръвта, която транспортира храна и кислород към тъканите и клетките. Ако не пиете достатъчно вода, солевият баланс се нарушава, организмът се чувства заплашен, включва механизмите за задържане на течността и вместо да изхвърлите навън отпадните продукти и токсините заедно с водата, те остават в тялото. Натрупаната в тъканите вода ви кара да подпухвате, увеличавате килограмите. Колебае се артериалното налягане. Ако дехидратацията продължи, може да се стигне и до летален изход. 

Затова пийте вода – чиста. Колкото можете, най-добре около литър и половина. 

Когато усвоите тези пет навика, здравословният начин на живот няма да ви изглежда толкова мъчителен и чужд и ще сте изминали първите стъпки към него.



Остави коментар