Защо терминът „cheat day“ е грешен?


Диляна Калинова 12.07.2021

„Cheat day“ -  въпреки, че най- вероятно всички знаят какво означава терминът, ще обобщим накратко. Това е „измамен ден“, в който може да си позволите да нарушите диетата си, тъй като за повечето хора пълното въздържание е невъзможно. Някои го смятат за планирана почивка от седмичната диета, а други го възприемат като награда, за това, че се придържат стриктно към своя хранителен план през останалата част от седмицата. 

Да, може за някой да не е чак толкова лесно да яде само „чисти“ храни, да тренира  активно и може би най-важното, да НЕ се поддава на нездравословни храни като тестени изделия, бисквитки, сладолед, шоколад, алкохол, преработени хранителни продукти, пържени храни - списъкът може да се продължи до безкрай. Но следва голямото „НО“! 

Защо терминът „cheat day“ е грешен и самата стратегия не е добра идея? 

Според специалистите, най-ефективната стратегия за дългосрочно и здравословно отслабване  е хранителният режим, който е съвместим с това, което обичате да ядете, и съответства изцяло на начина ви на живот. Ключът се крие в това, че трябва да откриете точния режим, който работи за вас, без да ви кара да чувствате угризения, или прекалено строги лишения. 

Терминът „измамен ден“ е грешен не заради идеята, че човек е посегнал към любимите си понички, или чийзбургер, а защото това е термин, вкоренен в диетичната култура, който категорично поставя храната в две категории - „добра“ и „лоша“. Асоциирането на морала с нашия избор на храна може да предизвика нездравословен, дори вреден модел на хранене, затова е хубаво да се съсредоточим върху по-полезни, позитивни хранителни стратегии.

Класифицирането на храните като добри или лоши, здравословни или нездравословни, може да ви настрои към негативни чувства като вина, угризения, страхове, несигурност в себе си. Именно поставянето на храните в неутрално поле може да ви помогне да се освободите изцяло от тревожни мисли и чувства. 

Най-важното нещо е, че храната трябва да осигурява удоволствие! Някои храни не попадат в графата здравословни, но третирането им като „греховни“, или „измамни“ им предава негативен смисъл и радостта от консумацията им изчезва. Дори ако си позволявате не особено здравословна храна само веднъж седмично, помислете за промяна на езика, който използвате. Заменете думата „измамна храна“ с „лакомство“ например и не забравяйте, че малко спонтанност е част от живота и в това няма нищо лошо. Така ще избегнете чувството на вина и ще започнете да живеете без угризения! 

Когато го наричате „Cheat Day“, вие се поставяте в положение, в което се чувствате все едно изнерверявате на себе си, което НЕ е част от балансираната, устойчива рутина. Наричането „измамен ден“ може да ви насажда вина, да ви кара да се чувствате така, сякаш правите лошо или грешно нещо, което в действителност не е така! Всички тези негативни чувства, създадени около „измамните дни“, всъщност могат да имат отрицателни ефекти и могат да доведат до лоша връзка с храната.

Важно е да се подчертае, че „измамните дни“ могат да изострят проблемите, свързани с храненето  за хора, които имат проблеми като хранително разстройство или неспособност за саморегулиране на хранителните си навици. Изследванията показват, че хората, които използват храната като механизъм за справяне с чувствата си са по-податливи към преяждане.

Вместо „измамни ястия“ или „измамен ден“, опитайте тези хранителни стратегии, които могат да ви помогнат за насърчаване на положителна връзка с храната:

1. Яжте любимото си лакомство, когато наистина чувствате нужда!

Бургер, пържени картофи, или пица? Много хора планират „измамните“ си дни през уикенда, но защо трябва да планираме такива дни? Правилно е да сте настроени и спокойни, че тези храни са ви достъпни по всяко време и че може да ги ядете тогава, когато наистина чувствате непреодолимо желание за тях.  Ако имате контрол над ситуацията това често води до по-малък риск от преяждане, по-малко вина и естествено по- балансирано хранене. 

2. Почитайте апетита си! 

Вместо да се чувствате така, сякаш „отстъпвате“ на глада за храна и разваляте своя хранителен режим, поддайте се на желанието! Телата ни имат уникален и специален начин да ни сигнализират от какво се нуждаем, просто трябва да бъдем добри слушатели. Почитането на жаждата за бургер и отделянето на време, за да се храните внимателно и наистина да му се насладите, може да доведе до много по-голямо удовлетворение след хранене.

От изключителна важност е да се създаде положителна връзка с храната, която изключва чувството на вина. Именно за това може да ви помогне специалист по хранене  и тренировки, който ще ви насочи какво, кога и как да консумирате, за да се чувствате и изглеждате във форма! Ще ви насърчи да правите правилен избор и ще ви предостави алтернативи на любими за вас „лакомства“, които не попадат в графата здравословни 

3. Пийте вода, много вода!

„Измамните дни“ се състоят от храни, които съдържат прекалено много сол или захар - или и двете! Най-добрият начин да елиминирате калориите от тази храна, освен с тренировки, разбира се, е да изхвърлите солта, захарта и други токсини от вашия организъм, като пиете вода. Опитайте се да пиете най-малко 2 литра дневно. 

4. Направете вашия ежедневен хранителен режим приятен! 

Допринасящ фактор за това защо диетите са трудни за поддържане е, че не харесвате храната, която ядете. Контролът на порциите и планираните режими на хранене може да се окаже трудна задача, но не и непосилна. Това, че дадена храна се счита за здравословна, не означава, че трябва да я ядете на всяка цена, ако тя не е по вкуса ви! 

Включването на храни, които ви харесват, дори когато нямате „измамен ден“, може да бъде чудесно средство за това диетата да ви се струва по-малко задължителна и тежка за следване. Също така, когато намерите вярната формула за себе си, вие ще притежавате повече самоконтрол и мотивация! 

В крайна сметка следването на хранителен режим и начин на живот трябва да бъдат свързани с извършване на устойчиви промени, които да отговарят на вашите уникални нужди и вкусове, защото няма универсален метод – все пак всеки организъм е различен! 

Създаването на устойчив, здравословен и балансиран начин на живот означава да научите, че може да се доверявате и да слушате тялото си! Именно когато не си вярвате, е по-вероятно да вложите вярата си в изтощаващ хранителен план, основан на прекалено строги правила, който често от самото си начало е обречен на неуспех. Доказано е, че лишенията водят до излишък. Именно „измамният ден“  като еднократно събитие може да ви накара да ядете много повече, отколкото обикновено, именно защото знаете, че това е вашата единствена възможност за седмицата. Това от своя страна създава един и безкраен цикъл на лишаване, който често води до йо-йо ефект в диетите. 

Балансирано хранене, хранителен режим, който наистина харесвате и движение – това е формулата, чрез която ще постигнете дълготраен резултат! 



Остави коментар