Защо кълновете са толкова полезни?


Диляна 12.07.2022

Искате да направите информиран избор и да се храните здравословно? Включете в менюто си кълнове! Защо и какви са неговите полиз? Нека отговорим на най- важните въпроси, свързани с консумацията на кълновете.

1. Какво представяляват кълновете?

Кълновете са млади зеленчуци, обикновено само на няколко дни, чиито семена току-що са покълнали. Има разнообразие от различни кълнове, включително кълнове от боб, броколи, цвекло и грах.

2. Каква е тяхната хранителна стойност?

Хранителната стойност на много видове се различава, но те обикновено са богати на много витамини, минерали и незаменими аминокиселини. Те са с високо съдържание на витамин К, много витамини от група В като ниацин, рибофлавин, тиамин, фолат и пантотенова киселина, както и витамин С и витамин А. Освен това те съдържат минерали като цинк, калций, манган и мед.

3. Как трябва да се консумират?

Можете да консумирате кълнове сурови или леко да ги сварите. Когато се сготвят обаче те губят част от хранителната си стойност. Ако ги консумирате сурови, трябва да се отбележи, че въпреки че така те са много питателни, храносмилателната система не на всеки може да ги понесе. Проучете здравословни рецепти, които включват кълнове.

4. Кои са най- разпространените кълнове?

Зелените кълнове са най - често използваните кълнове, известни с отличителния си вкус, който се комбинира с различни видове храни. Доказано е, че кълновете поддържат доброто здраве, тъй като съдържат протеини, фибри, витамини A, C, D, E & K и минерали като калий, фолат, мед и цинк. Включете зелен боб в ежедневната си диета, тъй като може да помогне в борбата с редица болести ( като например диабет, сърдечни заболявания, рак, остеопороза и т.н.) и да защити тялото ви от възпаления.

5. Какви са ползите от консумацията на кълнове?

- Нискокалорично хранене

Една купичка кълнове, около 100 грама, съдържа малко над 100 калории, при това тя е пълна с всички основни хранителни вещества. Помага за контролиране на пристъпите на глад и помага за отслабване.

- Пълни с фибри

Кълновете съдържат около 7,6 грама фибри на порция. Богатата на фибри храна е идеална за хора, предразположени към затлъстяване, както и за диабетици. Фибрите са жизненоважни за храносмилателната система, поддържат ви сити, забавят времето за изпразване на стомаха, предотвратяват преяждането и са чудесен избор за хора със стомашни неразположения.

- Сила, пълна с протеини

Протеиновите храни предлагат разнообразни ползи за здравето. Доказателствата сочат, че високият прием на протеин води до по-бърза загуба на мазнини. Кълновете са пълни с отлично количество протеини. Една чаша кълнове съдържа 14 грама протеини.

- Намалява холестерола

Една купа кълнове съдържа само около 0,38 грама мазнини. Кълновете като храна с ниско съдържание на мазнини и богати на фибри помагат за понижаване на нивата на холестерола и поддържане на идеално телесно тегло.

- Почиства тялото

Кълновете помагат за подсилване на имунната система и пречистват организма. Хлорофилът в кълновете е полезен за премахване на токсините от клетките и лимфната система. Ензимите в кълновете улесняват процеса на храносмилане, което също помага да се отървете от токсините. Освен това, кълновете са лесно смилаеми и много вкусни!

- Кълновете помагат при хормони, акне и менструални болки

Сулфорафанът, намиращ се в кълновете от броколи, заедно с индол-3-карбинол, който се съдържа в много кръстоцветни зеленчуци, помага на женските тела да поддържат здрави и балансирани нива на естроген. Индол-3-карбинолът подпомага черния дроб при детоксикацията на излишните хормони, което може да помогне за намаляване на симптомите на менструалния синдром, нередовен цикъл и хормонално акне.

- Кълновете намаляват симптомите на махмурлука

Изпи ли една чаша вино в повече? Няма проблем, похапването на малко сурови кълнове може да ти помогне да се почувстваш по-добре. Сулфорафанът също помага на тялото да елиминира страничните продукти от алкохола, които причиняват неприятни симптоми на махмурлук.

- Кълновете подобряват инсулиновата резистентност

За хора, които се борят с инсулинова резистентност, кълновете могат да бъдат полезно допълнение към диетата им. Учените са изследвали 63 пациенти с диабет тип 2, които са консумирали кълнове от броколи или плацебо и са открили, че тези, които са яли кълнове, имат подобрение в инсулиновата резистентност, ключов фактор при диабет тип 2, при който реакцията на тялото към инсулин може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар.

- Кълновете подсилват имунната система

В допълнение към поддържането на балансирани нива на естроген и намаляване на симптомите на махмурлук, естественото биоактивно съединение сулфорафан в кълновете също помага за активиране на имунния отговор на организма срещу различни вируси.

- Кълновете могат да подобрят зрението ви

Витамин А се свързва с подобряването на здравето на зрението. Поради наличието на витамин А, кълновете също помагат за подобряване на зрението и зрението. Те също имат антиоксидантни агенти за защита на клетките на очите от свободните радикали.

- Кълновете се борят със свободните радикали в тялото

Те съдържат антиоксиданти, които са отговорни за борбата с увреждащите клетките свободни радикали в тялото и допълнително защитават кожата от увреждане. Витамин С, присъстващ в кълновете, насърчава чистата кожа чрез производството на колаген. Освен това осигурява еластичност на кожата, което ви кара да изглеждате по-млади. Кълновете съдържат силициев диоксид, който е хранително вещество, което регенерира съединителната тъкан на кожата. Освен това е отговорен за премахването на токсините от тялото, причинявайки безжизнена и матова кожа.
Искате да бъдете в ТОП форма? Хранете се здравословно, движете се, останете активни и правете информиран избор. Нашият екип може да ви помогне за всичко това!



Остави коментар