Вредни закуски


Диляна Калинова 07.02.2022

Направихме селекция на някои от най-популярните закуски, които  обаче в същото време са възможно най-лошият избор за закуска! Ето го и него - списък с най- вредните закуски, които е добре да избягвате, за да се чувствате и изглеждате добре! 

1. Палачинки/ Мекици/ Бухти

М-м-м, да! Палачинките са доста вкусни и ни засищат, но не са здравословни! А ако ги консумираме с мед или сладко, нивото на инсулин в кръвта става доста високо. Необходимо е да се избягва този вид закуска, защото допринася за затлъстяването, влияе на настроението и може дори да се почувстваме зле от избора си. 

Не започвайте своята сутрин със сладък, тестен и при това пържен продукт.

Съвет: Експериментирайте!  Заменете пшеничното брашно с овесено брашно, брашно от елда, или рожков и ги гарнирайте с пресни плодове, вместо сладко. Но внимавайте с консумацията на плодове сутрин, защото те могат да причинят стомашни неразположения. 

2. Зърнени храни и мюсли

Те съдържат твърде много захар вместо фибри и протеини. Според диетолози закуската, която съдържа прекалено много въглехидрати, може да ви кара да ядете повече по време на обяда си. Според последни изследвания, тези, които сутрин приемат 3 грама протеини и 40 грама въглехидрати, чувстват глад по-бързо от тези, които са избрали храни, богати на протеини. Хората, податливи на развиване на диабет и малки деца, трябва да избягват зърнените храни поради високото количество захар в състава си. 

Зърнените закуски, по уверение на производителите, съдържат минерали, желязо и много витамини. В действителност обаче продукти съдържат много малко пълнозърнесто брашно и повече подсладители, оцветители и транс мазнини.

3. Бял препечен хляб

Белият хляб не е най- доброто, което може да изберете за закуска, а колкото повече го препичате, толкова по-вредно е същност. Знаете ли, че колкото повече е препечен/ изгорял, толкова повече канцерогени съдържа? 

Съвет: Купувайте пълнозърнест хляб и ако го обичате като препечен тост, уверете се, че няма кората му не е изгорена.

4. Нутела 

Знаете ли, че само две лъжици Нутела съдържат 83% от препоръчвания дневен прием на захар за жените? Определено това количество захар може да  ви даде настроение сутрин, но това ще е за кратко и енергията ще изчезне скоро, а след това идва чувството на умора.  Освен това, такива продукти съдържат палмово масло, което е наистина  много опасно за здравето.

Съвет: Заменете течния шоколад с фъстъчено масло, което няма съдържание на захар, но пък съдържа добра доза протеини и здравословни мазнини. Тук може да видите сладки изкушения, които не са вредни.

5. Прясно мляко

Учените не препоръчват консумацията на мляко сутрин преди хранене, защото то стимулира производството на киселина в стомаха и може да предизвика киселини. Освен това не се препоръчва при хора с акне. 

Съвет: Може да пиете мляко сутрин, но само след като сте закусили! 

6. Безмасленото кисело мляко

Според мнението на диетолозите, безмасленото кисело мляко съдържат толкова полезни вещества, колкото и сладоледа. Ако искате да следвате здравословна диета, не спирайте да ядете млечна мазнина, която допринася за производството на хормона холецистокинин, който повишава устойчивостта ни на стрес и ни държи в добро настроение.

Съвет: Изберете естествено кисело мляко, съдържащо 3-5% мазнини.

7. Крекери/ Чипс и други снаксове

Снаксовете наистина може да са решение за заети хора, но не трябва да правим компромис със здравето си и затова трябва да ги премахнем от менюто си! 

Те са без никаква хранителна стойност, съдържат наситени мазнини, натрий и множество консерванти, които с враг на организма. 

Съвет: Ако искате по – добра алтернатива: изберете пълнозърнести снаксове, крекери, комбинирайте с малко сирене и непреработено месо. 

Тук може да разгледате за вдъхновение рецепти за здравословни ястия.



Остави коментар