Възможен ли е контрол върху лептина и лептиновата резистентност - Част Втора


Хелти Лайфстайл 22.06.2018

Вероятно след прочитането на статията „Лептин и лептинова резистентност“ сте останали с противоречиви чувства – ниските нива на лептин предизвикват глад и потребност от храна, но високите нива пък предизвикват лептинова резистентност и водят до вълчи глад и още повече храна (и килограми). Къде е истината? 

И този път тя е някъде по средата. За да се възползвате от всички добри страни на лептина, той трябва да е в оптимални нива. И твърде ниските нива, и твърде високите не работят за вашето здраве. 

Когато лептиновите нива са постоянно ниски

Това обикновено означава, че сте твърде слаби и ви липсва достатъчно мастна тъкан. Проблемът е, че при вас не са в норма не само лептина, но и повечето останали хормони – включително половите (спиране на менструацията при жените). Необходимо е да спите достатъчно, защото безсънието силно понижава производството на лептин. Полезно ще ви е нискомазнинно-високовъглехидратно хранене, както и високомазнинно-нисковъглехидратното. Но най-вече е необходимо да се обърнете към лекаря си. 

При оптималните нива на лептина

Достатъчно е да поддържате постоянен режим, без резки промени по посока гладуване или преяждане. Пълноценният сън с продължителност около 7-8 часа е задължителен. Недоспиването оставя нивата на хормона много ниски и наваксвате безсънието с много храна. Активната физическа дейност също балансира нивата му. 

Когато лептиновите нива са постоянно високи

Това винаги означава наднормен процент мастна тъкан и заплаха от развитие на лептинова резистентност. 

Затова е погрешно да се стремите да държите лептина висок. Най-често пълнеете не защото лептинът е по-скоро нисък, а защото е по-скоро постоянно висок. Необходимо е да е оптимален за вашата фигура и телесна конституция. 

Обратима ли е лептиновата резистентност

Учените смятат, че е напълно обратима. Но това не се случва с насилствени действия и гладуване. Организмът приема спокойно промените само ако са достатъчно бавни и постепенни. 

Преразгледайте менюто си

Премахнете рафинираните продукти, които носят много калории и нищо полезно. Изключете от менюто си високопреработените пакетирани храни, изключително богати на захари – включително фруктоза, трансмазнини и наситени мазнини, глутамат (подвежда ви да ядете прекомерно) и всякакви синтетични подобрители, овкусители и т. н. Празните калории отиват директно за мастен резерв, а той поддържа лептиновата резистентност. Фруктозата не увеличава нивата на кръвната захар, но пък пречи за комуникацията на лептиновите рецептори с хормона. 

Полиненаситените Омега 3 мастни киселини са ви необходими повече от всеки друг път. Това означава риба и рибни продукти, рибено масло, ядки, хранителни добавки с Омега 3. 

Наблегнете на животински протеини (мляко и млечни, крехко месо, яйца), преминали щадяща топлинна обработка, без прегаряне на скара и пържене. 

Увеличете зеленчуците – трябват ви фибри, които засищат за продължително време. Внимавайте със сладките плодове. Те освен ползите, носят и много захар, затова ограничете количеството им, без да се отказвате от тях. 

Яжте малки порции начесто

Ако се храните на 3-4 часа тялото ви ще използва храната максимално за обновителните си процеси и няма да трупа мазнини. В същото време гладът ви ще бъде притъпен и ще ви е по-лесно да се въздържате от преяждане. Старайте се използваните продукти да са богати на хранителни вещества и с по-ниска калоричност. 

Не гладувайте и намалявайте приеманите калории много бавно и внимателно. Организмът ви не трябва да се чувства заплашен. 

За достатъчния и качествен сън вече стана дума. 

Постоянната и внимателно дозирана физическа активност

Тя също предизвиква ускорено изгаряне на мазнините, понижаване на кръвната захар и намаляване на нивата на лептина (и на инсулина). 

Лептиновата резистентност и метаболитния синдром

Метаболитният синдром представлява тотален дисбаланс и дисфункции на най-важните системи и органи, несъвместими с живота. Състоянието често се обсъжда при инсулиновата резистентност и преддиабетното състояние, така че вероятно сте чували за него. Добрата новина е, че то е обратимо – общо взето със същите мерки, с които можете да обърнете и лептиновата резистентност. 

Контролът върху лептина е обвързан с общото състояние на организма и изисква индивидуални действия във всеки различен случай. Затова се консултирайте с лекар и с опитни специалисти, които ще разработят за вас оптимална индивидуална програма за хранене и физическа активност. 

Обадете ни се! Ние можем да ви помогнем!



Остави коментар