Тренировка във фитнеса или в къщи? Предимства и недостатъци


Диляна Калинова 22.11.2021

Ходенето на фитнес не е единственият начин, за да направите страхотна тренировка. Тренировката у дома може да бъде също толкова ефективна и зареждаща. Всяко едно от тях имат своите предимства и недостатъци, вие трябва да претеглите плюсовете и минусите и да решите кой е най- подходящият вариант за вас. Докато фитнес залата предоставя специално място, домашните тренировки предлагат повече гъвкавост. Все пак, каквото и да решите, трябва да изберете това, което отговаря най-добре на вашия начин на живот, цели и желания. 

Какви са плюсовете на тренировките у дома?

Удобни са! Можете да пропуснете трафика и не е нужно да напускате дома си, за да поддържате своето здраве. 
Има разнообразие от опции за тренировка, от които да избирате. Можете да използвате мобилно приложение, да гледате видеоклипове, да разгледате нашия блог с видео упражнения, или да се включите в класове на живо.
Бюджетно е! Не е нужно да плащате такси за членство във фитнес залата и няма нужда от луксозно или скъпо оборудване, за да получите страхотна тренировка.
Може да тренирате с каквото облекло вие решите, дори по пижама, ако искате... Може също така да тренирате, когато пожелаете, което наистина е страхотно. 
Безплатно е! Няма членска такса и можете да оборудвате дома си с няколко евтини ленти и топка за упражнения и да сте готови. Можете дори да правите тренировки с телесно тегло, които също не изискват никакво оборудване.
Разнообразие! Има различен вид разнообразни упражнения, които може да изпълнявате в домашни условия.
Може сами да съставите своята фитнес програма: да смесвате и да съчетавате всички упражнения, които обичате, да правите кардио, или пък да изберете йога. Изборът е изцяло ваш и зависи от вашите предпочитания!
Какви са недостатъците на тренировките вкъщи? 

Лесно е да намирате извинения и оправдания у дома, за да не изпълнявате упражненията си. Ако не сте самомотивирани и лесно се разфокусирате, може да се изкушите да пропуснете тренировките си или да се разсеете и да ги съкратите значително.
Възможно е пространството да е проблем. Докато във фитнеса разполагате с много пространство и всеки уред е на мястото си, то у дома може да се наложи разместване на мебели, за да си осигурите ефективна тренировка. 
Може да не знаете правилното изпълнение за различни упражнения  и те да не ви дадат желаните резултати.
Ако нямате достатъчно разнообразие у дома, може просто да се отегчите твърде бързо от тренировките си и да се откажете за в бъдеще от активност

Как да направите тренировката вкъщи по – ефективна?

Имаме няколко полезна съвета:

1. Планирайте тренировките си. Задайте си определени дни и часове за упражнения и се придържайте стриктно към тях! Бъдете отговорни, настройте си аларма на вашия смартфон, който да ви напомня.  

2. Ако се борите с мотивацията, обединете се с член на семейството или приятел. Приложенията за проследяване на фитнес или видеоклиповете за тренировки също могат да ви помогнат да поддържате мотивация за редовни упражнения

3. Ако ви липсва мотивация, разгледайте истории за успеха на други хора, които се гордеят със своята трансформация. Изгледайте вдъхновяващи видеоклипове, прочетете блог, книга, които ще поддържат вашата мотивация на високи нива.

4. Пуснете си зареждаща музика, която да ви тонизира и да ви държи на фокус по време на тренировката. 

5. Направете кардиото си, като скачате на въже, заложете на аеробика, танцувайте на любимите си песни, правете джогинг или се разхождайте навън.

Какви са предимствата на тренировката във фитнеса?

Ако, подобно на много, имате нужда от последователна рутина, за да се придържате към сесиите си, тогава най-добрият залог може би е да отидете във фитнес залата. Може да е трудно да се мотивирате у дома, особено с разсейванията, които домашната атмосфера неименуемо носи. Бягството от ежедневието, като отидете на фитнес, ще ви гарантира, че сте на път, а това, че сте в среда за тренировка, също ще ви насърчи да дадете всичко от себе си.
Упражненията в залата могат да бъдат много по-лесни, когато имате много възможности за избор. Ако сте човек с кардио тренажори, вашият избор във фитнес залата изобилства: бягаща пътека, степер, стационарно колело – изборът е наистина голям. Разполагате с опции за вдигане на тежести, машини, свободни тежести и други.
Друга отлична възможност е часът с личен фитнес инструктор, който да ви ръководи по време на вашата тренировка. Разбира се, можете да правите онлайн уроци у дома, но това не е същото като да ходите на фитнес и да сте очи в очи със своя треньор. Личният конатк е от огромно значение! 
Разнообразие от уреди и свободни тежести, от които можете да избирате, тренировките във фитнеса могат да бъдат по –динамични и разнообразни. 
Във фитнес залата няма какво да правите, освен упражнения, които могат да ви помогнат да останете фокусирани върху тренировките си. Няма домашни задължения, които да са пред очите ви и да ви притесняват, няма деца, които да ви прекъсват и нищо, което да ви изкуши да се отлоните от тренировките. Оставате на фокус през цялата тренировка! 

Какви са недостатъци на тренирвоката във фитнес залата?

Губене на време, за да стигнете до залата. Да, няма как да скрием, че си е разправия- да съберете сака с всичко необходимо, да  шофирате до там и да паркирате, ако фитнесът не е на близко разстояние. И така, като теглите чертата, общият ви ангажимент може да стане доста по-дългъг, отколкото самата тренировка.
Посещенията във фитнес залата ще ви струва финанси. За разлика от домашните упражнения, фитнес тренировките ще ви костват финанси. 

Как да направите тренировката във фитнеса по – ефективна?  

Тук отговорът ни е кратък: изберете личен фитнес треньор! Той ще бъде този, който ще ви напътства, мотивира, съветва и ще проследи вашия прогрес от началото до края на постигането на целите, които сте си поставили.

Дали трябва да тренирате във фитнес зала или да тренирате у дома, често се свежда до личните предпочитания и вашия бюджет. Ако имате способността да се мотивирате сами и знаете, че ще тренирате без значение какво, тренировката у дома може да е добър вариант. Ако обаче откриете твърде много разсейващи фактори, излизането от вкъщи може би е по-добрият избор.



Остави коментар