Метаболизмът през годините и как да го забързаме, част 2


Хелти Лайфстайл 22.06.2018

Можем ли да ускорим метаболизма и как да го направим 

Вероятно смятате, че за наднорменото тегло е виновен бавният ви метаболизъм. Но дали е така? 

По добър ли е бързият метаболизъм от бавния

Бърз метаболизъм

Той означава по-бързо усвояване на храната и съответно необходимост от по-висок калориен прием и повече храна. В противен случай ще имате бързи катаболни процеси. Недостигът на хранителни вещества ще забави анаболните и организмът ви ще започне да топи не само мазнините, но и собствените си протеини. Най-напред посяга на мускулите. При здравия човек колкото бързи са катаболните процеси, толкова бързи са и анаболните. 

Бавен метаболизъм

Той предполага по-бавни катаболни и анаболни процеси. Сам по себе си не би трябвало да е причина за напълняване. Проблемът по-скоро е, че при равни други условия, при него тялото има нужда от по-малко енергия и храна като цяло. Ако не се съобразявате с това, няма как да не натрупате килограми. 

От какво зависи скоростта на метаболизма

Определят го цял комплекс от фактори:

  • Наследствеността, повлияваща цялостната телесна конституция.
  • Полът и възрастта – мъжете имат повече мускулна маса и по-бърз базов метаболизъм.
  • Сънят – за оптимален метаболизъм е нужен достатъчно пълноценен сън.
  • Храненето.
  • Физическата активност.
  • Моментното здравословно състояние. 

Възможно ли е ускорите метаболизма си

Да, възможно е да ускорите базовия си метаболизъм. Това ще се случи най-сигурно като увеличите мускулната маса, която има най-висока енергийна издръжка от всички други тъкани и органи в тялото. 

Можете да контролирате и определящите фактори за скоростта му, които подлежат на контрол – сън, хранене и физическа активност. Имайте предвид, че за да сте здрави, ви е нужен не бърз метаболизъм, а оптимален метаболизъм с равновесие между катаболните и анаболни процеси. 

Какво е нужно, за да поддържате теглото си в норма

Ако искате да ускорите метаболизма си, за да отслабнете или да поддържате теглото си в норма, по-скоро имате нужда от промени в калорийния баланс и храненето. 

Както стана дума, при бавния метаболизъм по-бавно се усвоява храната и по-бавно се гори енергията. Което означава, че ви е нужна по-малко храна и по-малко енергия. Излишъкът отива за резерв в мастните депа и в случая вината не е на метаболизма. 

Тогава възниква въпросът как да не трупате мастни запаси. 

По-доброто решение от диетите

Както стана дума, диетата се приема от организма като застрашително за оцеляването му гладуване. Той рязко забавя метаболизма и трупа запас. За да го успокоите, ви е необходимо редовно системно хранене с неголеми порции, които ще бъдат напълно усвоени от тялото ви, и нищо няма да остава за резерв. 

Ускоряване на базовия метаболизъм

Това ще рече повишаване на разхода на енергия от организма в покой. Увеличете дела в тялото си на най-големия енергиен потребител – мускулите. 

Хапчетата в случая могат само да навредят, като разстроят финия баланс между биохимичните процеси, който здравият организъм поддържа. 

Увеличаване на калорийния разход или повече физическа активност

Калорийният прием не бива да пада под определени граници – това ще накара организма да мине на икономичен режим. Затова пък може да бъде увеличен калорийният разход. Колкото повече се движите и мускулите ви работят, толкова повече калории горите. В тази ситуация тялото ви ще-не ще посяга на мастните си запаси. 

Системната физическа активност е полезна поне от две гледни точки:

  1. Формира по-голяма мускулна маса, която харчи повече енергия и в покой.
  2. Принуждава организма да гори натрупаната мазнина. За добри резултати е необходимо добро съчетание на силови тренировки и кардио – танци, бягане и т. н.  

Метаболизмът сам по себе си не е нито бърз, нито бавен. Той е такъв само в сравнение с този на друг човек или с вашия собствен преди 10 години или преди една седмица. И не е добра идея да се опитвате да го дисбалансирате. Обърнете внимание – всеки път, когато се говори за ускоряване на метаболизма, се има предвид ускорен и повишен енергиен разход. А това е напълно във ваша власт. 

Обадете ни се, ако ви е нужна помощ да се научите да го контролирате.



Остави коментар