Метаболизмът през годините и как да го забързаме, част 1


Хелти Лайфстайл 22.06.2018

Що е метаболизъм и как се променя през годините 

Проблемът с напълняването има характер на епидемия. Страдат мнозина. При това колкото повече са излишните килограми, толкова по-трудно се свалят. Още по-важно – колкото по-дълго сте били с излишни килограми, толкова по-трудно ще ги свалите. И вероятно все ще се намери някой да подхвърли, че сигурно сте с бавен метаболизъм. 

Що е метаболизъм

Това е обмяната на веществата, чрез която приетата храна се разгражда на основните си съставки, за да може тялото от тях да изгради и обнови собствените си клетки и тъкани и да произведе нужната енергия за този градеж. Това се случва посредством цяла  поредица от биохимични процеси. Най-общо те се разделят в две големи групи: 

Катаболни процеси

Те са разграждащи. Чрез тях приетата храна се смила до аминокиселини (от белтъчините), глюкоза (от въглехидратите) и мастни киселини (от мазнините). При протичането си генерират енергия. Ако храната е недостатъчна, за енергия се горят собствените мазнини и протеини. Затова трениращите, които се стремят да натрупат мускули, не обичат катаболизма. 

Анаболни процеси

Те са изграждащи. От аминокиселините, мастните киселини и глюкозата изграждат и обновяват клетките, тъканите, органите. Синтезират биоактивните вещества, необходими за фината регулация, която поддържа организма в оптимално състояние. Нуждаят се от много енергия. 

Двата типа процеси работят в единство и едновременно. В едни ситуации могат да преобладават едните, в други – другите. Но като цяло са в баланс. 

Каква е връзката на метаболизма с калориите

Базов метаболизъм

Това е тази обмяна на веществата, при която приетата и усвоена за 24 часа храна дава точно толкова енергия, колкото е нужна на организма да запази равновесието си – без увеличаване или намаляване на килограмите. При това говорим само за издръжката на жизнената дейност т. е. когато организмът не извършва никаква работа и е в покой. Този енергиен разход обичайно е някъде около 60% от общата енергия, която изразходвате за денонощието. 

Най-много енергия горят мускулите. Колкото повече мускули имате – толкова повече енергия изгаряте. 

Калориен баланс

Калориите са мерната единица за енергия. Количеството калории, необходимо за поддържане на базовия метаболизъм за едно денонощие, осигурява оптималния калориен баланс. 

Би трябвало, като увеличавате калориите, да увеличавате теглото си и това се случва. Съответно, при намаляването им, би трябвало теглото да се понижава. Но това общо взето не се случва или поне не в степента, в която ни се иска. Оказва се, че логиката на живата система (организма) е различна от математическата логика. 

Намаляването на калорийния прием означава за тялото ви, че храната недостига. Недостигът на храна пряко заплашва оцеляването му и то включва изработваните хилядолетия наред механизми за икономия. Забавя метаболизма, изразходва по-малко енергия, отделя всичко възможно за резерв. Когато храната отново е достатъчна, тялото ви най-напред попълва използваните резерви и натрупва дори в повече – за следващия период на недостиг. 

Метаболизмът и възрастта

Метаболизмът при децата е много бърз. Той се подчинява на усиления растеж на организма и присъщата висока физическа активност – необходими са много градивни вещества и енергия. С годините растежът се забавя, потребностите постепенно намаляват, а с тях и необходимите количества храна и енергия. 

В началото на двадесетте години растежът спира. След 30-те метаболизмът постепенно се забавя. Ако запазите същия калориен прием, започват да се трупат първите излишни килограми. След 40-те години процесът става много видим. 

След 50-те настъпват характерни хормонални промени при дамите (и при господата). Те допълнително забавят метаболизма. Дори хората, които са били слаби на младини, започват да натежават. 

И настъпва едно чудене – как да се забърза този проклет метаболизъм, за да изчезнат тлъстинките? Но дали точно от това имате нужда? 

Четете следващата статия „Можем ли да ускорим метаболизма и как да го направим“



Остави коментар