Списък със супер храни за имунитет през зимата + рецепти


Диляна Калинова 06.02.2020

Има храни, чиято консумация може да ви помогне в битката с неволите в студените месеци. Знаете ли, че чрез повишена коснумация на някои храни може да засилите своята имунна система и да се преборите с различни неразположения, хрема и дори вирусни инфекции? Направихме кратък списък с храните, които притежават нужните на организма вещества, особено ценни през зимния сезон и подбрахме за вас няколко ценни рецепти, за да засилите функциите на имунната си система!

Сьомга

Тя е богата на протеини и определено е на челна позиция в списъка със суперхрани, защото осигурява основни хранителни вещества като омега-3 мастна киселина, необходима за активирането на Т-клетките. Като колкото по-голям е броят на Т-клетките в организма, толкова по-голям е шансът той да устои на инфекции и вируси.

Нар

Този плод има редица ценни качества, от които може да се възползвате! Сокът от нар е богат на антиоксиданти. Любопитно е, че само една чаша на ден може да ви помогне да се предпазите от свободните радикали от окисляване на лошия холестерол.

Рецепта:

Пасирайте 4 броя нара и към тях добавете 2 с.л. мед, 2 щипки канела, 100 мл студена вода и напитката е готова за консумация!
Даваме ви още една чудесна идея – салата с нар!

Цитрусови плодове

Всички те са особено важни през зимата - лимон, лайм, портокал, грейпфрут – те са заредени с витамин Ц! Знаехте ли, че един портокал доставя повече от 100 процента от дневната ви доза витамин Ц? Освен това са богати на флавоноиди и понижават „лошия“ холестерол.

Рецепта:

Изстискайте сока от 1 лимон и 1 портокал, добавете 2 с.л. мед и 1 стрък джинджифил.

Сладки картофи

Те са богато на хранителни вещества и са идеален избор за зимата. Факт е, че притежават по-високо съдържание на захар от обикновения картоф, но неговата хранителна стойност е и в пъти по-висока. Друг плюс на сладките картофи е, че са богат източник на фибри, витамин А и калий. А редовната им консумация намалява появата на възпаления и може да подобри имунитета!

Рецепта:

Сладките картофи се обелват, слагат се в подсолена вода и се варят на бавен огън за около 10-тина минути. След това се поръсват с подправки по желание (червен пипер, риган, шарена сол и др.) и се поставят в тава във фурната като върху тях поставете масло.

Ряпа

Тя е отличен антиоксидант, за който знаем, че помага за намаляване на риска от поява на ракови образувания. Ценна е с това, че е богата на витамин К, а листата й съдържат богато съдържание на витамин А. Освен това редовната консумация подобрява сърдечно-съдовата дейност и спомага за укрепване на костите.

Сокът от черна ряпа успешно се справя със суха или влажна кашлица! Тя има мощно въздействие върху организма и противовъзпалителни функции.

Рецепта:

Вземете ряпата и отрежете горната й част. Издълбайте дупка в нейната вътрешност и след това я напълнете с мед. Оставете я за няколко часа в хладилник и след това пийте всяка сутрин по една супена лъжица от течността, която се е получила.

Фурми

Фурмите са богати на естествени захари, включително на глюкоза, фруктоза и сукроза, които ги правят идеални за бързото подсилване на енергията. За тях важно е да се каже, че имат ниско съдържание на мазнини, което ги прави отличен помощник за контролиране на теглото. Освен това подобряват храносмилането, укрепват костите и имунната система.
Хапвайте по 3-4 фурми на ден!

Тиква

Варена, или печена - тиквата е чудесна идея за зимния период! Една порция съдържа съвсем малко калории – 80, но се отличава с високо съдържание както на витамин А, така и на витамин Ц. Освен рива е добър източник на така ценните витамини за организма – В6 и К, калий и фолат.

Тази рецепта е идеална за ударно подсилване на имунитета, както и за по- бързо и ефективно възстановяване след боледуване. За нея ще са ви нужни: 200 грама мед, 300 грама тиква, 1 лайм, 1 лимон и 1/2 корен от джинджифил. Изчистете лимона и лайма от семките и ги нарежете на парчета заедно с корите. След това нарежете тиквата и джинджифила и ги добавете. Накрая добавете меда и пасирайте всичко с блендър.

Препоръчва се да се консумира по 1 супена лъжица сутрин на гладно за профилактика, или по 3 пъти на ден, ако вече боледувате.
Ако искате здравословна и вкусна закуска, разгледайте тази рецепта за тиквени палачинки.

Броколи и карфиол

Консумацията на тези кръстоцветни зеленчуци може да са вашата най-добра защита срещу зимна болест. И двете са с високо съдържание на витамин Ц, което е свързано с повишаване функциите на имунната система. Броколите почистват организма от свободните радикали, защото съдържат така нареченото антиоксидантно вещество - глюкорафанин. Сулфорафанът в броколите унищожава бактерията Helicobacter pylori, която е основен причинител на повечето стомашно-чревни инфекции.

Има редица рецепти за приготвянето на тези зеленчуци. Могат да се приготвят на пара, запечени във фурната с добавени други зеленчуци, както и да се поднесат като гарнитура към основно ястие. Тук може да намерите страхотна рецепта за крем супа с броколи, картофи и моркови, която освен, че ще ви засити ще ви зареди с енергия.

Чесън

Да, известен е със силния си аромат, но е популярен и с това, че може да помогне да се преборите с настинката. Със своето високо съдържание на калциеви, калиеви и серни съединения, той е враг номер 1 за нежеланите бактерии.

Тази рецепта е за засилване на имунитета и въпреки, че има странен и остър аромат, неговата лечебна сила е наистина удивителна! Когато съчетаем чесън + мед получаваме един еликсир, който може да ни поддържа здрави и енергични. За целта ще ви трябва един малък буркан. Поставете в него една намачкана глава чесън и я покриете с мед, който да не е захаросан! Оставете да престои така 5 дни, след това ще имате еликсир против различни инфекции.

Куркума

Освен, че придава на храната интересен, екзотичен вкус, тази подправка се бори с инфекциите и възпаления. Тя има силни антиоксидантни свойства, които неутрализират действието на свободните радикали, а освен това подпомага и процеса на храносмилане. Ако търсите рецепта, чрез която да засилите съпротивителните сили на организма си, заложете на комбинацията мед и куркума! Към 1 ч.л. мед прибавете 1 щипка куркума и консумирайте всяка сутрин на гладно.

Още една рецепта за мощен елексир срещу вируси и засилване имунитета е следната:

Смесете 100 г мед с 1 супена лъжица куркума на прах, добавете 1/2 супена лъжица настърган джинджифил, 1 щипка черен пипер, 2 супени лъжици ябълков оцет и 1 чаена лъжичка лимонова кора. Получената смес се разбърква добре, докато не стане гладка! Към тази смес добавете сока от прясно изстискани два лимона и разбъркайте отново! Консумирайте веднъж на ден по една супена лъжица за превантивна грижа за здравето и по три пъти на ден по 1 супена лъжица, ако сте болни.

През зимния сезон трябва да подсигурим на организма си достатъчно количество от витамини, минерали и антиоксиданти, чрез които той да има силата да се бори с атакуващите го вируси. Страхотно предложение да си набавите така ценните за вас хранителни вещества е чрез смутитата. В зависимост от вашите предпочитания може д анамерите различни рецепти, които освен, че са здравословни са и невероятно вкусни и ароматни. Ето едно от тях – изпробвайте Смути с чия

Тук може да почерпите вдъхновение и да разгледате още здравословни и разнообразни рецепти за приготвяне на вкусни ястия



Остави коментар