Колко вида ориз има?


Диляна Калинова 09.08.2022

Има множество различни сортове ориз, които неподозирате, но човек трябва да опита! Те са ароматни и здравословни. Ако сте любител на ориза, ще бъдете изумени от това колко подобни, но толкова различни са тези сортове ориз. От цвят до текстура и вкус, във всеки един от тях има нещо уникално! Опитайте иновативни рецепти и бъдете креативни с тези здравословни видове ориз и си направете оризов празник, който семейството ви ще хареса. 

Оризът е много засищащ и осигурява енергия на тялото. Освен това оризът също е здравословен и пълен с минерали, които отговарят на ежедневните нужди на тялото. Искате ли да научите повече за ориза и неговите видове, а защо не да го опитате в нова форма? Всеки сорт ориз има уникален вкус, аромат и свойства и се използва за приготвяне на различни видове ястия. Нека да разгледаме списъка с имена на ориз с тяхната текстура!

Оризът може да се определи на няколко групи по неговия размер (дълъг, среден и кръгъл/къс) и/или по сорт. Различните видове ориз варират в своята текстура от пухкав до лепкав, а според цветовете варират от бял, през червен до кафяв. Много е важно да се знае, че в зависимост от формата, големината, структурата и останалите характеристики на различните сортове влияят на начина, по които оризът се приготвя.

Ето как да приготвяте различните видове ориз:

Видове ориз според дължината на зърното

Късозърнестият ориз е с размери 4-5 мм дължина и ширина 2,5 мм и съдържа по-голямо съдържание на нишесте и по - ниско съдържание на глутен. Подходящ е за приготвяне на някои видове ризото, паеля, пудинги, мляко с ориз.

Среднозърнестият ориз е около 5 мм и ще го разпознаете по това, че е по – закръглен от едрозърнестия. Характерно е, че след като изстине се слепва. Приготвя се за някои видове ризото, за суши и сладки блюда.

Дългозърнестият ориз е с дължина не по малко от 6 мм, а зърната не се слепват при приготвяне, а остават отделени едно от друго. Чудесно предложение за приготвяне на пилафи. Този вид ориз се използва много в индийската кухня и като цяло в азиатската.

Видове ориз според цвета

Кафяв ориз или целозърнест ориз 

Кафявият ориз е началото на всички видове ориз. Кафявият ориз е по полезен, но по-нетраен от белия. Преди употреба кафявият ориз трябва да се накисне поне половин час, като преди това се измива неколко пъти със студена вода.

Кафявият ориз има мек орехов вкус, който придава приятен вкус на всяко ястие с кафяв ориз. Много хора, които се грижат за здравето, предпочитат да ядат кафяв ориз пред други видове ориз, тъй като е с ниско съдържание на калории и е пълен с витамини и минерали. Това е 100% пълнозърнест хранителен продукт и лек за консумация! Варенето трябва да продължи около 40-45 минути на слаб огън. След това се маха капака и се оставя около 10-15 минути да се охлади. Свареният кафяв ориз е по-твърд от белия.

Белият ориз е най-използваният ориз в българската кухня, а също така и в световен мащаб. Той съдържа голямо съдържание на нишесте. Преди употреба трябва да се измие, за да не се слепват отделните зърна. Приготвя се на слаб огън и най-често отнема време за приготвяне не по вече от 15 минути.

Белият полиран ориз е по-беден на хранителни вещества, но се възприема по-добре от организма. Полира се на ръка или специални машини. Зърната на ориза се покриват с глюкоза , нишесте или талк. Приготвя се сравнително бързо – за около 10 минути.

Белият бързосваряващ се ориз е беден на полезни вещества. Оризът е предварително варен.

Десертният ориз е белият късозърнест ориз, подходящ за мляко с ориз. След като изстине, зърната на ориза се слепват. 

Жасминов ориз

Жасминовият ориз се използва за екзотичен акцент в много азиатски ястия. Този ориз се отглежда главно в Тайланд и има мека и лепкава текстура, когато е напълно сготвен. Много карибски ястия също се приготвят с жасминов ориз и се наслаждават по целия свят. Неговият аромат и вкус допълват повечето ястия с къри. Жасминовият ориз се предлага в бял и пълнозърнест вариант и има приятен вкус на ядки.

Бамбуков ориз

Бамбуковият ориз е един от основните в списъка с имена на ориз, той се прави от бамбукови издънки и всъщност е семе в края на живота си. Може да бъде предизвикателство да намерите бамбуков ориз в местния магазин за хранителни стоки, тъй като е много необичайно. Бамбуковият ориз обаче е много питателен и има страхотен вкус.

Див ориз

Дивият ориз идва от вид трева, която обикновено се среща в езерния регион на Съединените щати. Този ориз обикновено се среща около езера като диви треви и се прибира като пълнозърнест ориз. Дивият ориз е пълен с протеини и е цветен отвън. Въпреки това, след като се сготви, той се разцепва и белият ориз отвътре се показва. Известен е със земния си и орехов вкус.

Черен ориз

Черният ориз, известен още като забранения ориз, е форма на лепкав ориз. Този ориз е малко по-скъп от другия ориз и се смята, че само висшата класа е можела да си позволи да яде черен ориз в древен Китай. На пазара и онлайн има много разновидности на черен ориз и човек трябва да опита този уникален ориз поне веднъж!

Червен ориз

Червеният ориз е с високо съдържание на антоцианин, антиоксидант, който оцветява триците на оризовото зърно в червеникав цвят. Това се използва широко в Тайланд, Африка и някои части на Бутан. Червеният ориз традиционно се приготвя с много билки и подправки черен пипер, чесън и чили.

Ориз Арборио

Ориз Arborio се събира в Италия и се използва широко в италианската кухня. Оризът има кремообразна и дъвчаща текстура и се харесва на хора от всички възрастови групи. Може да абсорбира много вода и да запази формата си, когато е напълно сготвен. Италиански ястия като аранчини и минестроне се приготвят с помощта на този ориз.

Ориз Rosematta

Той се отглежда в Индия и съдържа основни витамини и минерали. Оризът изглежда червеникав, докато слоевете трици не бъдат отстранени. Ако мислите, че само оризът розема има различен вкус, вероятно грешите. Най-добре се сервира с месни ястия с къри като агнешко, телешко или овнешко.



Остави коментар