Kак да избегнеш преяждането по време на празниците


Хелти Лайфстайл 22.12.2018

Предполагаме, че очакваш с нетърпение Коледните и Новогодишни празници. Време за семейство, приятели, емоции, топлина, подаръци. Разбира се и време да похапнеш от любимите си баница, тиквеник, сарми, свинско, приготвени по бабините рецепти. Винаги си обещаваш, че няма да прекаляваш, а после следват самообвинения „Пак преядох“, „Тежко ми е“... все познати фрази. За да не причиняваш този стрес на тялото си, може да се възползваш от няколко полезни съвета за здравословно хранене и избягване на преяждане:

  • Избирай по-здравословния вариант между ястията: например пред теб има тиквеник и плодове. Вместо да изядеш огромно парче тиквеник, може да хапнеш едно по-малко и повечко плодове!
  • Стой далеч от съблазнителната купа с чипс, ядки и други солени изкушения – докато водиш вълнуващ разговор с някой любим роднина неусетно може да си изядеш дори и самата купа!
  • Концентрирай се върху храната, докато хапваш. Дъвчи добре и се наслаждавай на аромата, вкуса, текстурата. Бързото ядене може да доведе до приема на голямо количество излишни калории.
  • Прекарай повече време в помагане в кухнята или си избери други занимания, които те отдалечават от отрупаната трапеза.
  • Не се нахвърляй на храната, защото на мозъка му трябва време, за да осъзнае, че стомахът вече е пълен. Хапвай на интервали и приключи с вечерята малко преди да усетиш ситост.

Здравословното хранене не е Мисия невъзможна по време на празниците! Всичко зависи от теб! 😊 Ако имаш нужда от помощ за справяне с наднорменото тегло и апетита, винаги можеш да се свържеш с нас.

А ако още се чудиш какъв десерт да приготвиш за празниците, скоро очаквай и идея за тематични сурови бонбони! 😋



Остави коментар