Хранителни добавки – вредни ли са те


Хелти Лайфстайл 22.06.2018

Хранителните добавки са формули, съчетаващи биоактивни вещества, които са от жизнена важност за обмяната в човешкия организъм. Затова те не би трябвало да са вредни. Но освен химическия състав, има и други критерии, по които се определя полезността или вредността на един продукт. 

Дозата прави отровата

Звучи много клиширано, но дозировката при приема на хранителни добавки е изключително важна. Ако тя е много ниска, активните съставки няма да достигнат необходимите нива, и няма да имате полза от тях. Ако предозирате – излишъкът на витамини и минерали е не по-малко опасен от недостига им. 

Нуждаете ли се въобще от хранителни добавки и от какви точно

Това е много важен въпрос и на него може да отговори само лекарят ви – при нужда след лабораторни изследвания. 

Колкото по-комплексен е продуктът и колкото повече съставки съдържа формулата му, толкова по-важно е да съгласувате приема му със специалист. Това е задължително, ако страдате от някакви заболявания и приемате различни медикаменти. Понякога веществата от добавката могат да взаимодействат с приеманите лекарства и да усилят или потиснат действието им.

Какви да са хранителните добавки

Качеството на хранителните добавки и ясният им произход са много важни. Те са залог, че ще получите това, което очаквате. Фалшивите продукти в най-добрия случай просто няма да подействат. Но може да се окаже, че вложената в тях субстанция е опасна за здравето ви. 

Хранителните добавки трябва да са предназначени за вас – за вашето здравословно състояние, пол и възраст, за вашия стил и начин на живот. Така, ако най-голямото ви физическо натоварване е придвижването от дома до колата и от нея до офиса, формулите за спортуващи ще ви дойдат в повече. Те са разработени за хора, които понасят интензивни физически и психически натоварвания. Затова и активните вещества в тях са завишени. 

Естествени срещу синтетични добавки

Химическата структура на синтетичните витамини копира структурата на естествените от плодовете и зеленчуците. Но колкото повече време минава, толкова по-ясно става, че все пак има разлика между тях – и като действие, и като полезност. Оказва се, че преминавайки през молекулите на натуралните витамини, светлината пада (пречупва се) на дясно. 

При създадените в лабораториите светлинният лъч се пречупва и на дясно, и на ляво. Клетките или не ги разпознават и не взаимодействат с тези форми на веществата или изразходват ценен ресурс, за да разградят синтетичния витамин и да вземат само това, което им е нужно. Синтетичните продукти, които не влизат в употреба, се изхвърлят или се натрупват в организма и водят до опасни последици. 

За по-високата ефикасност на естествените съставки допринася още един факт. В растенията, които консумираме, витамините и минералите са винаги в комплекс с още много и различни биоактивни вещества. Това ги прави по-лесноусвоими и по-полезни. 

Синтетичните винаги са чисти и съответно – по-трудни за усвояване. Ако можете да избирате, е добре да отдавате предпочитанията си на натуралните хранителни добавки. 

Стероиди и анаболи

Това са изкуствени хормони, разработени по подобие на естествените андрогенни хормони (тестостерон). Те са предназначени да дадат сила, енергия и мощ на трениращите и да им позволят бързо да натрупат мускулна маса. Проблемът е, че приемът им дисбалансира хормоналното равновесие в организма и му нанася сериозни вреди. 

Хранителните добавки могат да ви донесат безусловни ползи, но могат да са и много опасни за здравето ви. Всичко зависи от вас. 

Ако ви е нужна помощ за да се ориентирате в многообразието от продукти, обадете ни се!



Остави коментар