Бисквити с овесени ядки


Хелти Лайфстайл 17.10.2018

Продукти за 6 порции:

200 гр. овесени ядки ( трици )
250 гр. извара
1  цяло яйце
2 белтъка
2 с.л. чиа
3 с.л. мед
1 ч.л. канела

Рецепта:

Чията се накисва предварително във вода. Яйцето и белтъците се разбиват. Добавя се изварата, меда, канелата и се разбъркват добре ( пожелание може да сложите още мед )
Накрая, постепенно се добавят овесените ядки като не спирате да бъркате.
От получената смес се оформят бисквити ( може да използвате форми  за тях ), които се слагат в тава върху хартия за печене. Пекат се за 15-20 минути на 180-190 градуса.

Време за приготвяне: 30 минути

Хранителни стойности:

Порция - 80 гр.
Калории - 120 кал
Белтъчини - 10 гр.
Мазнини - 4 гр.
Въглехидрати - 20 гр.

И във връзка със статията малко полезно инфо в допълнение: Става ли медът токсичен след термична обработка?

По тази тема има доста теории и предположения. В търсене на истината стигнахме до следния извод: медът не става токсичен след термична обработка! При загряване на меда, част от фруктозата се разпада до хидроксиметилфурфурал (ХМФ). Смята се, че в големи количества това вещество е токсично. Но в количествата, в които то се среща в пчелния мед и други хранителни продукти, не е опасно. 
Това вещество се открива и в доста други храни, приготвени чрез печене или сушене – в сушените сливи, кафето, препечените филийки, различни бисквити и сладки. 


Извод: Загрят над 100 градуса медът губи част от лечебните си свойства, превръща се в захар и е вреден точно толкова, колкото и тя. Спокойно можем да готвим с него.



Остави коментар