9 начина да контролираш апетита си за нездравословни храни


Денис Атанасов 07.02.2019

Отиваш до хладилника след часове работа... но не намираш нищо, подходящо за хранителния ти режим. В този момент съзираш на плота кутия бисквити, която някой е забравил (уж без да иска). Приближаваш се тихомълком, като внимаваш никой да не те види. Отваряш кутията и... о, да, не е празна, има няколко бисквити. Толкова си гладен, че не устояваш и си хапваш една. Но какво пък, и без друго си изял една, защо не още една? И така цялата кутия. Връщаш се на бюрото си, но не можеш да се концентрираш да работиш. Изяжда те мисълта, че си прегрешил (точно както изяде всичките бисквити). Следват яд, отчаяние, после пък прилив на адреналин и всякакви емоции. Май нещо се получи спад в системата ти?

Ако този сценарий ти звучи познато, не се притеснявай, не си единствен. Голяма част от хората, които спазват хранителни режими, преживяват подобни моменти. Борбата с най-големия враг в този момент – нездравословните храни и захарта – е изключително трудна. Но с времето нещата стават по-лесни, въпросът е да имаш волята, желанието и мотивацията да минеш през този период.

Ето и няколко съвета от нас как да контролираш апетита си за нездравословни храни:

1. Пий повече вода

Често човек не може да направи разликата между глад и жажда. Когато водиш заседнал начин на живот (например работиш на бюро), мозъкът те подтиква да станеш и да правиш нещо. Но вместо да се запътиш към хладилника, първо изпий чаша вода и почакай няколко минути. Ще забележиш, че често гладът отминава и просто ти е било скучно.

2. Нека ментовият чай стане любимата ти напитка

Според някои изследвания, вдишването на аромата на мента през 2 часа води до приема на 1800 калории по-малко от обикновено. Също така потиска апетита за мазни храни и захар.

3. Хапвай повече протеини и фибри

Приемът на повече протеини и фибри ще те кара да се чувстваш сит за по-дълго, ще намали апетита ти и ще се чувстваш удовлетворен (за разлика от чипса, белия хляб и други под знаменателя „празни калории“). Можеш да включиш в менюто си например нетлъсто месо плюс зелена салата или бисквити с овесени ядки и извара.

4. Стой далеч от нездравословните храни

Например ако усетиш, че ти се дояжда нещо сладичко, вместо да отидеш до шкафа да провериш дали има, излез на бърза разходка или направи каквото и да е, което ще те накара да мислиш за нещо друго. Също може да пробваш да дъвчеш дъвка.

5. Медитирай

Странно, но факт: според изследвания медитацията помага за контролиране на апетита за вредни храни и намалява консумацията им от хора, пристрастени към храната, с цели 70%! Освен това, медитацията ще ти помогне с концентрацията, ще подобри съня ти, ще намали стреса и безспокойството, както и ще ти помогне в отношенията с останалите хора. Не е необходимо да стоиш половин час в поза „Ом“ и да опитваш да се пребориш с дяволчетата в главата си. Може просто да се отпуснеш на стола, да затвориш очи и да запазиш спокойствие за 5 минути.

6. Планирай храненията си

Когато имаш ясен план какво точно ще включиш в менюто си през деня или дори през седмицата и разбира се отделиш време да сготвиш и подготвиш порциите си, вероятността да се поддадеш на привикващите те вкусотии, които обаче в същността си крещят „Нездравословно!“, намалява значително. Така че колкото и ангажименти да имаш на главата си – работа, деца, чистене и прочие – не забравяй, че тялото ти е твоят храм и има нужда от грижа.

7. Не си позволявай да оставаш прекалено гладен

Това, както можеш да се досетиш, ще доведе само до едно – ще се нахвърлиш на първото вкусно нещо за ядене, което видиш. Само да не започнеш да прилагаш на практика онова понятие Зърнена диета – каквото зърна, това ям. 😉 Храни се редовно и дръж под ръка сурови ядки, плодове и други полезни храни, които ще заситят глада ти и няма да мислиш толкова за чипса в шкафа.

8. Спи достатъчно

Ако не си прочел статията ни за това защо сънят е толкова важен, сега е моментът да го направиш. Накратко: Върху апетита ти влияят хормони, които от своя страна зависят от количеството и качеството на съня ти. Когато спиш малко, освен че си изморен, липсва ти концентрация, изнервяш се лесно, също така чувстваш силен глад. Особено за нездравословни мазни банички и домашни курабии. Според някои проучвания при хората, които не спят достатъчно, вероятността да качат килограми е до 55%! Така че помисли внимателно в колко часа ще си легнеш довечера.

9. Не отивай до магазина, когато си гладен

Никога, ама никога не го прави! Магазините са вероятно най-лошото място, на което можеш да се намираш, когато си гладен. Първо, достъпът до храната е улеснен. Второ, магазините използват мърчандайзингови трикове и обикновено вредните храни са разположени на нивото на очите ти, на касите и други места, където лесно ще ги забележиш и импулсивно ще посегнеш към тях.

Здравословното хранене е доста сложна задача, особено в забързаното ни и изпълнено със задължения ежедневие. Но тялото ни е машина, която изисква поддръжка. Ако не я поддържаме, тя просто ще се повреди и няма да работи добре.

Надяваме се тази статия да ти е помогнала. Ако имаш нужда от консултация кои храни са полезни ЗА ТЕБ, не се колебай – свържи се с нас чрез контактната ни форма, на телефон +359 896 152 692 или поръчай своя хранителен режим.



Остави коментар