Когато малко спиш, ще продължаваш да тежиш


Хелти Лайфстайл 23.10.2018

Сънят е един от ключовите фактори за премахването на излишните килограми, колкото и невероятно да ви се струва това. Често се случва най-стриктните и ефективни програми за отслабване да се провалят, само защото не сте спали достатъчно. Американски учени проведоха проучване и откриха връзка между времето за сън и телесното тегло. Ако човек спи по-малко от 8 часа, това повишава нивата на хормона, отговорен за глада и потиска производството на хормона, отговорен за ситостта. Според други проучвания, ако не спите достатъчно дълго, това ще наруши способността на тялото ви да усвоява въглехидратите до 42%.

 

Помислете колко зле се чувствате, когато не си доспите: уморени сте, липсва ви концентрация и енергия, настроението ви е лошо и сте гладни. Ако се опитвате да свалите излишните килограми като намалите приема на калории, по- добро решение би било да започнете да се наспивате вечер. Не е лесно да се отслабне здравословно, затова трябва да се възползваме от всяка една възможност.

 

За да подобрим качеството на съня си, може да използваме тези 5 лесни стъпки (опитайте за месец и се убедете сами в разликата):

  1. Стаята в която спите трябва да бъде добре проветрена.
  2. Матракът не трябва да бъде прекалено твърд или мек.
  3. Направете си кратка разходка преди да заспите за около 10-20 минути или си направите топла вана с ароматни масла ( вана за краката с морска сол също би свършила работа )
  4. Запарете си чаша успокояващ билков чай от маточина, мащерка, риган или мента. Пуснете приятна релаксираща музика.
  5. Не консумирайте храна 2 часа преди лягане.

 

Навярно сте чували израза “Почивката ражда шампиона”

От пълноценната почивка и качественото възстановяване на организма зависи жизнената енергия и ефективната загуба на теглото. Ако всяка следваща нощ спите все по-малко, през деня със сигурност ще се храните повече. Само така вашето тялото може да си набавя недостигащата му енергия. Започнете да спите най-малко 8 часа на ден, това ще ви позволи да се чувствате по-енергични. Ще бъдете в по-добро настроение и в състояние да вършите ежедневните действия с голямо желание.



Остави коментар