5 рецепти за здравословни ледени близалки


Диляна Калинова 03.07.2019

Обичаме лятото! Причините са много, но една от тях е, че то е щедро на какви ли не ароматни, вкусни и полезни плодове, с които можем да разнообразим менюто си. Даваме ви 5 идеи за домашни ледени близалки с плодове - здравословни, натурални, без наличието на каквито и да е оцветители, консерванти и изкуствени аромати. Те ще разхладят летните ви дни и ще ви тонизират. Приготвят се бързо и лесно! Трябват ли ви още причини, за да изпробвате някоя от тези рецепти?

Малинови близалки

Богати на витамини и фибри – здравословните ползи от малините са много. Заради високото си съдържание на елагонова киселина и витамин C, те са мощен антиоксидант и подобряват храносмислането. Освен това утоляват жаждата и освежават. Ако сте любители на малините, вижте тази изкушаваща рецепта за разхлаждаща близалка.

Необходими продукти:
  • 250 г цедено кисело мляко
  • 80 мл портокалов фреш
  • 60 г мед
  • 1 опаковка ванилия
  • 200 г малини
Начин на приготвяне:

Смесете цеденото мляко с фреша от портокал и добавете мед и ванилия. Разбъркайте енергично и прибавете малините. Налейте във формички за сладолед и оставете за 10 минути във фризера, след което поставете в тях клечки за близалки. Изваждат се от формичките непосредствено преди консумация. След два часа може да им се насладите!

Прасковено – малинови близалки

Съчетанието на праскова и малина е експлозия от вкусове и аромати, които ще ви пленят още с първата хапка! За нея ще ви трябват само 4 продукта, които ухаят на лято! Рецептата е чудесно предложение дори и за по-малките любители на сладоледените изкушения, тъй като тя не съдържа добавена захар, а съставките й са изцяло натурални.

Необходими съставки:
  • 2 праскови
  • 250 г пълномаслено кисело мляко
  • 1 – 2 с л мед (количеството зависи от това колко сладка предпочитате да е близалката)
  • 1 чаена чаша малини
Начин на приготвяне:

Всички съставки без малините се разбиват в блендър до получаване на еднородна смес. След получаването й вземете формичките и във всяка една от тях поставете по няколко малини, после ги залейте с получената смес. Оставете във фризера за десет минути, изкарайте ги и постаете в тях сладоледени клечки. Близалките се замразяват във фризера за поне 4 часа.

Ягодови – черешово изкушение

Ако обичате ягоди, тази рецепта е именно за вас. Тя отново е бърза и лесна за изпълнение, а резултатът е мммм... ще си оближете пръстите, буквално! Ето от какво имате нужда, за да направите деня си по-ароматен.

Необходими съставки:
  • 1 чаена чаша ягоди
  • 1 чаена чаша череши
  • 1-2 лъжици домашен мед
  • ½ изцеден лимон
  • 5-6 листа от мента
Начин на приготвяне:

Нарежете ягодите и черешите на ситно, залейте ги с меда и ги оставете да престоят във фризера за един час. След това вземете половината от плодовете и ги пасирайте, като към тях прибавите лимоновия сок и листата от мента. Сипете ги във формички за сладолед и ги замразете за поне 2 часа. След това смесете останалата част от плодовете с киселото мляко, като тази смес се поставя върху вече замразеното плодово пюре. Накрая сложете клечка и поставете отново във фризера за около още два часа.

С аромат на пъпеш

Знаете ли, че пъпешът съдържа така важните за организма: фибри, калий, витамини, фосфор, мед, магнезий, калций? Този плод освен, че е невероятно вкусен е и страхотен помощник за укрепване на имунната система. Предлагаме ви неговата консумация му във вид на ледена близалка. Заслужава си да пробвате рецептата, има голяма вероятност да ви стане любима! 

Необходими съставки:
  • 4 парчета пъпеш
  • Изцеден сок от 1 портокал
  • ½ изцеден сок от лимон
  • 2 листа мента
Начин на приготвяне:

Пасирайте пъпеша и към него добавете прясно изстискан портокалов сок. Тази смес се разпределя във формички за лед, като важно е да ги напълните до половината. В средата на всяка формичка се поставя клечка за сладолед, след което се поставя във фризера за около 30 минути. После пасирайте още 2 парчета пъпеш, като към тях добавете лимоновия сок и двете листа мента.
След това извадете от фризера формичките с първата смес и досипете към тях от новата. След два часа ще имате ледени близалки, които ще ви освежат и завладеят със своя ароматен вкус на лято.

Боровинкова наслада

Боровинките се славят с ниското си съдържание на калории и с високите нива на хранителни вещества. Те са на челни позиции сред най - силните антиоксиданти, защото имат мощно влияние върху свободните радикали. Тази суперхрана може да забави процеса на стареене и да накара кожата ви да сияе. Ползите от консумацията на тези плодове са наистина много! Предлагаме ви рецепта за ледена близалка, която освен, че ще ви очарова с невероятен, горски вкус, ще ви освежи и разведри.

Необходими съставки:
  • 2 ч чаши боровинки
  • 1 ч чаша кисело мляко
  • 1 банан
  • 2 лъжици домашен мед
Начин на приготвяне:

Нарежете банана на малки кръгчета, прибавете към тях боровинките и ги оставете във фризера за поне два часа. След това пасирайте плодовете заедно с две чаени чаши кисело мляко и добаваете 2, или 3 лъжици мед, в зависимост от това колко сладка искате да бъде ледената близалка. Получената смес се разпределя във формички и те се оставят във фризера за 10 минути. Извадете ги и поставете в тях сладоледени клечки. След това отново се оставят във фризера за поне 4 часа. Ако срещнете трудност при изваждането на близалките, потопете еднократко и за кратко долната част на формичката в топла вода.

Кайсия, диня, къпина, вишни ябълки, круши – сезонът на изобилието е! Ако любимия ви плод не е сред тези рецепти, бързо и лесно може да го превърнете в ледена наслада за сетивата като към него прибавите цедено кисело мляко и лъжичка мед. Лятото тепърва предстои - експериментирайте на воля, вариантите са много!



Остави коментар