4 съвета за трениращи жени, които искат да пият


Диляна Калинова 02.08.2021

Повечето експерти са съгласни, че при ниска до умерена консумация, пиенето и тренировките могат да съществуват едновременно и няма да има фатални последици за организма, но има някои специфики. Ако сте от трениращите жени, но не искате да пропуснете възможност да вдигнете чаша за „Наздраве“, следващите съвети са точно за вас. Ето как може да сведете вредите от алкохола до минимум, ако искате да запазите мускулната си маса. Разбира се, това не се отнася за тези, които излизат всяка вечер и прекаляват с консумацията на питиета, защото тренировките и прекомерната консумация на алкохол, за жалост не вървят ръка за ръка. 

1. Пийте на пълен стомах, но избягвайте преяждането

Хубаво е преди да пиете алкохол да сте хапнали нещо преди това, за да избегнете напиване, но  въпреки, ч алкохолът е високо калоричен не ни кара да се чувстваме сити, защото съдържа “празни калории”! Той има обратен ефект, за това е добре да си оставим някои излишни калории, ако след това решим, че сме гладни и ще си дояждаме. След консумацията на алкохол най-добрата храна не са висококалорийните и мазни храни, а високо протеиново ядене! 

2. Не пийте непосредствено преди и след тренировка

Алкохолът влияе върху енергийните ни нива, способността ни да се концентрираме и времето за реакция. Точно затова, да изпиеш една – две чаша вино вечерта и на следващата сутрин да отидеш да тренираш не е огромна работа, но да започнеш да пиеш през деня и непосредствено след това да отидеш на тренировка наистина не е добра идея! Хубаво е да има времеви интервал между консумацията на алкохол и физическата натовареност! Ако вечерта сте обърнали някоя друга чашка и на сутринта се чувствате замаяни и не особено координирани, пропуснете тренировката, но ако се събудите със свежи сили и искате да се упражнявате, изберете бърза разходка или 20 – минутна тренировка с телесно тегло и пропуснете тежкото вдигане и силовите упражнения. 

Изследванията показват, че алкохолът може да понижи нивата на човешкия хормон на растежа, който помага на тялото да изгради мускули и затова консумацията не трябва да бъде непосредтсвено след тренировка. Алкохолът влияе на скоростта на протеиновия синтез - процесът, при който мускулите се възстановяват. Така че консумацията на алкохол след упражнения може значително да намали напредъка. Дайте си почивка поне един час за релаксация след тренировка. Въпреки че все още няма подробни изследвания по този въпрос, може да се каже, че алкохолът трябва да се избягва през първия час след тренировка. През това време се крие критичната фаза на регенерация, в която тялото трябва да бъде снабдено с достатъчно енергия и вода, за да попълни запасите си. Този час обаче е минимумът, би било по-добре да се направи още по-дълга почивка, за да може тялото да се възстанови.

Ако решите да тренирате – направете го сутринта, защото когато пиете алкохол, шансът протеинът да се изгради в мускул е по-малък. 

3. Хидратация, хидратация, хидратация

Алкохолът може да наруши водния баланс в клетките ви, причинявайки сериозна дехидратация, което означава, че най - вероятно можете да очаквате махмурлук. А той от своя страна води до лошо качество на съня (което се отразява негативно на мускулния растеж и хормоните, регулиращи апетита) и увеличава шансовете да направите неправилен избор на храна на следващия ден. 

Ако пиете повече от едно алкохолно питие, следвайте всяко с чаша вода. Това не само ще забави пиенето ви, но ще помогне за хидратацията на организма. Рискът, който носи дехидратацията след себе си е, че намалява способността за регулиране на телесната ни температура и нарушава баланса на течности и електролити, което може да бъде много опасно, особено ако ще тренирате в гореща среда.

4. Придържайте се към умерени дози 

Тайната на успешната комбинация алкохол – тренировки се крие в умерените количества! Чаша вино или бира няма да развалят резултатите, които сте постигнали от тренировките, но големите количества алкохол определено могат сериозно да нарушат процеса на растеж и възстановяване на мускулите. 

Ако сте планирали вечер за пийване е добре да „предвидите“ мускулни гликогенни хранилища. Как? Като поне три дни преди това  сте на ниско въглехидратна диета. По този начин ще се увеличи инсулиновата чувствителност и ще помогне на тялото ви да съхрани въглехидратите, а не мазнините като гликоген! 



Остави коментар