Как да поддържаш тялото си във форма през лятото? 5 безплатни идеи за тренировки на открито


Диляна Калинова 29.08.2019

Още е лято, въпреки, че е краят на Aвгуст! Как да поддържаш добра форма през летните дни? Предлагаме ти кратък наръчник с няколко начина, при това напълно безплатни! Възползвай се от оставащите топли дни, за да поддържаш тялото си във форма, най-вече навън! Ето няколко страхотни летни идеи за активности, които не само ще те заредят с позитивни емоции, но и ще ти помогнат да поддържаш балансирано тегло.

Разходки / Поход

Изразходвани калории за 1 час: 200- 220 калории с бавно ходене; 360-400 калории с бърз темп

Ходенето е лесен и много приятен начин да останеш във форма, защото може да го практикуваш навсякъде. Независимо дали си на планинска или морска почивка, в градска среда, или си избрал селски туризъм, пешеходната разходка е страхотен начин да останеш във форма, да разнообразиш деня си, а защо не и да научиш нещо ново? Кога за последно направи пешеходен тур на историческите забележителности в някоя местност? Още две причини да избереш ходенето като физическа активност, която ще те поддържа в страхотна форма:

  1. Не е стресиращо за тялото и няма да имаш негативен хормонален отговор.
  2. Разходките навън включват „консумирането“ на дневна светлина от тялото ни, която е изключително ценна за нас, защото регулира освобождаването на хормоните в тялото.

Съвет: Използвай хубавото време и удължи ходенето с 15-20 минути сутрин и вечер и сме сигурни, че ще усетиш съществена разлика - ще бъдеш по-свеж, зараеден с положителна енергия, а и тялото ти ще ти бъде благодарно!

Планинските походи също са чудесен начин за поддържане на добра форма. Докато се наслаждаваш на чистия въздух и на пейзажа около теб неусетно, без напрежение може да си осигуриш много добра дневна доза от физическа активност, която ще ти донесе удовлетвореност и хармония.

Джогинг

Изразходвани калории на час: от 550 до 900

Той определено е в листата с топ 10 на активностите, които са враг на наднорменото тегло. Със системен, спокоен джогинг, изпълняван с равномерно темпо, може да се справиш отлично с натрупаните, излишни мазнини. Хубавото тук е, че не е нужно да тичаш с всички сили, умереното темпо ще активизира сърдечната дейност и ще ти помогне да подсилиш мускулатурата си. Преди и след края на джогинга е необходимо да направиш няколко упражнения за стречинг, които предпазват мускулите от травми. Ако си начинаещ започени с бързо ходене, напредвай бавно и увеличавай постепенно интензитета на натоварване.

Бягане

Безплатен, страхотен, ефективен начин за поддържане на топ форма! Приемуществата от системното бягане са наистина много! Освен, че повишава имунитета, то увеличава и нивата на еритроцитите и хемоглобина в кръвта. Друг плюс е, че натоварването по време на крос значително понижава холестерола и намалява чувството на глад, защото стимулира работата на храносмилателната система. Бягането спомага за правилната обмяна на веществата и успешно работи за балансиране на телесното тегло. Чрез него могат да се достигнат същите резултати както при ходенето, но със значително по-бързи темпове. Недостатъкът обаче се крие в това, че поради високата степен на натоварване на мускулите и ставите, съществува риск от поява на травми. Разбира се, може да минимилизирате, или дори елиминирате тази опасност с избор на подходящи спортни обувки и предварителна, качествена загрявка. Слагай удобни дрехи и обувки и се възползвай от хубавото време навън!

Фитнес на открито

На немалко места в градската среда има различни съоръжения, които може да използваш, за да поддържаш добра форма. Уредите в обществените паркове всъщност са една добра възможност да направиш качествена тренировка при това на въздух, сред зеленина. Няма спор, че спортуването навън е много по-приятно и мотивиращо!

Танци

Изразходвани калории за 30 минути с енергични движения: около 250

Раздвижи се под звуците на любимата си музика! Не говорим за професионални занимания...Направи го у дома. Пусни някоя енергична, зареждаща песен, след това още една и още една.. и ще усетиш колко е разпускащо и приятно! Освен, че ще се почувстваш тонизиран, ще изгориш и доста калории. Друга идея е да се разровиш за летни музикални събития, които най-често се организират в обществените паркове. Енергията на множество позитивни хора на едно място е заразителна и има голяма вероятност да се улисаш в танци, така ще съчетаеш полезното с приятното.

Колоездене

Изразходвани калории на час: При каране с 9км/ч - 180 калории, при каране със скорост 21км/ч - 570 калории.

Това е друг подходящ начин за интензивна тренировка, която ще тонизира мускулатурата ти през лятото. Дали ще бъде в градска среда, или ще избереш някакъв алтернативен маршрут, далеч от шума, изборът е твой, но определено си заслужава да опиташ. Чрез системно каране на колело може да увеличиш максимално загубата на тегло и да поддържаш тялото си във форма. Освен, че колоезденето подобрява мускулния тонус, има редица други предимства за здравето. Повишава физическата сила и издържливост. Също и помага за стимулирането на сърдечната дейност, правейки сърцето по-силно и издръжливо. Освен това, понижава пулса, намалява нивата на мазнини в кръвта, както и риска от сърдено-съдови заболявания. Колоезденето е страхотна кардио тренировка, с която освен, че ще топиш килограми, ще стегнеш и оформиш бедрата и корема си.

Разбира се, когато говорим за физическо натоварване не трябва да подминаваме и факта, че по време на него кръвта отделя "хормонът на щастието“ - ендорфин и колкото повече се произвежда той толкова повече човек изпитва чувство на еуфория, щастие и прилив на позитивна енергия. Т.е., редовната физическата активност е твоето хапче против депресия и други тревожни чувства.

За да припознаеш някоя от горните физически активности като своя, създай си настроение и позитивна нагласа към нея. Слушай любимата си музика докато тренираш и не приемай спорта като досадно задължение. Важна е нагласата! Ако обичаш компания, покани позитивен приятел, за да споделите момента заедно. Разкажи на близките си за свооите спортни постижения – подкрепата им може да те стимулира допълнително и да те зареди с повече хъс и мотивация.

Физическа активност, съчетана с лека и здравословна храна и добра хидратация – това е формулата за красиво и здраво тяло, не само през лятото!



Остави коментар