4 алтернативи на ориза


Диляна Калинова 30.08.2021

Въглехидратите, които всекидневно приемаме са два вида - едните са полезни и се съдържат най-вече в бобовите култури и пълнозърнестите храни, а другите са тежки и водят до натрупване на килограми. Те се наричат още бели въглехидрати и могат да се открият основно в белите продукти, като ориз, захар и брашно. Ето за това наистина е добре да избягваме честата консумация на белия ориз. Даваме ви няколко здравословни идеи за отлични негови заместители. 

1. Киноа

Киноата се отличава с по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на протеини и фибри. Тя е чудесна алтернатива на ориза и е добър партньор в отслабването, защото протеините се усвояват по-бавно и ви поддържат по-сити за по-дълго. Фибрите от своя страна подобряват храносмилането, което намалява чувството за подуване.  Безглутеновата киноа е чудесна засищаща алтернатива на ориза! Пълна е с витамини от група В, които засилват метаболизма, и магнезий, който също така подпомага здравословното храносмилане.

Киноата е източник на протеини, въглехидрати, диетични фибри, но също така и минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Витамините в киноата включват тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, витамин В12, витамин А и витамин Е. Освен това има антиоксиданти и множество други хранителни свойства, които подпомагат отслабването. Някои от ползите за здравето от киноата са намаляването на риска от диабет, лош холестерол и сърдечно-съдови заболявания, както и подобряване на храносмилателната система.

2. Кус-кус

Друга здравословна алтернатива на ориза е кускусът, който също е с ниско съдържание на въглехидрати и е богат на протеини и фибри. Той е невероятен източник на растителни протеини за всички, но особено за тези, които не ядат месо. Получаването на достатъчно протеини от растителни източници ще ви помогне да останете сити и да поддържате нивата на кръвната захар стабилни през деня. Освен това е богат иизточник на селен, който е отличен антиоксидант и на калий – важен за регулиране на кръвното налягане. Любопитно е, че една чаша кус-кус (около 250 грама) съдържа 176 калории или 8% от необходимите ви 2 000 калории на ден. Той е по-нискокалоричен от ориза и определено е подходящ за хора, които се опитват да контролират своето тегло. 

3. Булгур

Друга здравословна алтернатива на белия ориз е булгурът, който е лесно достъпен. Това зърно е натоварено с антиоксиданти, минералните вещества и витамини. Той е източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини. Аминокиселините в булгура участват в изработването на колаген, който придава на кожата блясък и еластичност и я предпазва от бръчки. Булгурът съдържа също и много целулоза, която прочиства тялото от токсините и мастните натрупвания.

Редовната консумация на булгур действа благоприятно върху нормалното функциониране на нервната система, за която витамините от група В са най-важната и основна храна. Голямото количество минерални соли допринасят за възстановяване обмяната на веществата, прави кожата и косата "по-живи". 

4. Елда

Елда е псевдозърнена култура от азиатски произход, която не съдържа пшеница или глутен и я прави добър заместител на ориза, подходящ за тези с непоносимост към глутен. Една от основните разлики между елдата и ориза е техният аминокиселинен състав. Елдата съдържа три от осемте аминокиселини, които са най-важни за възстановяване на мускулите: лизин, треонин и триптофан. Приготвянето на елда е толкова просто, колкото оризът, който можете да сварите, и отнема около 12 минути. Осигурява ситост, а вкусът му е неутрален, така че може да се комбинира с голямо разнообразие от подправки.

И все пак, ако сте привърженици на ориза, заложете на кафевия, който има редица по - добри свойства пред белия ориз. Само в 100 грама от кафевия ориз се съдържат достатъчно полезни вещества, за да ни държат заситени дълго време, а и да помагат организма ни  да бъде по-здрав и по- издръжлив. Друг плюс е, че и не съдържа глутен, който е характерен за почти всички останали зърнени култури и предотвратява натрупването на мазнини.



Остави коментар