3 Релаксиращи Ритуала Преди Лягане за Спокоен Сън


Диляна Калинова 25.03.2020

Човек трудно може да бъде продуктивен през деня, ако през нощта е лишен от качествен сън. Доказано е, че релаксиращите ритуали преди лягане успокояват ума и тялото. Ако ги превърнете в навици, те могат не само да улеснят процеса на заспиване, но и да направят нощта ви по- спокойна. Даваме ви 3 от тях! Припознаете ги за свои, изпълнявайте ги редовно и сме сигурни, че ще се радвате на здрав сън, бодро утро и продуктивен ден.

Създайте си здравословни хранителни навици

Един от най- важните фактори, влияещи на добрия сън е храната. Вашите хранителни навици имат съществена роля за това колко добре спите, като особено важни са в по- късните часове, непосредствено преди лягане. Пълният стомах затормозява храносмилането, а оттам и целия процес на здравия сън. Важно е вечерята да бъде в малки количества и да не бъде прекалено тежка храна. Ппитайте се да правите по-леки ястия за вечеря, като изключите пикантните или кисели храни, защото те могат да причинят стомашни проблеми и неблагоразположения.

Специалистите препоръчват преди лягане да се избягва и прекалената коснумация на течности, защото това може да доведе чувство на подуване, а и до чести среднощни ставания до тоалетната. Консумацията на кафе след 19 часа също трябва да се избягва, защото, както знаете, кофеинът действа на нервната система. Също така важно е преди лягане да се избягват всички други продукти, съдържащи кофеин като шоколада и газираните напитки.

Идеи за лека вечеря, осигуряваща спокоен нощен сън: салата, супа, пилешка, или пуешка пържола, риба, зеленчуци. Изберете здравословни рецепти според вашия вкус, но гледайте да са щадящи стомаха. Според диетолози сънят може да бъде подобрен, ако човек кконсумира следните храни: грозде, извара, овес, фъстъци.

Създайте уют и релаксираща обстановка

Променете обстановката в спалнята така, че тя да предразполага за сън. Помислете за разместване, разчистване на вещи, за да направите помещението по-приветливо и хармонично, предразполагащо към комфорт. Внимавайте също за температурата в помещението. Според експерти тя трябва да бъде 19 градуса. Факт е, че прекалено студената, или пък прекалено топлата спалня влошава качеството на съня!

Идеи за създаване на спокойна, релаксираща атмосфера: Помислете за приглушена светлина – нощна или солна лампа. Може да заложите и на аромотерапия. Изберете успокояващи билки, или масла, които действат благоприятно на нервната система и ще ви помогнат да се отпуснете. Такива са лавандула, масло от кедрово дърво, жасмин, портокалово масло. Те предразполагат към спокоен сън. Също добра идея е да изберете тихата, релаксираща музика, която да звучи като фон преди заспиване.

За пълноценната почивка в спалнята е необходимо да махнете всички всевъзможни разсейващи технчески устройства – телефони, таблети, телевизор. Проучванията показват, че технологиите и времето, прекарано пред екрана влияят сериозно на съня и създават неразположения. Докато стане тъмно човешкото тяло създава мелатонин. Създаването на този химикал сигнализира на мозъка ни, че е нощно време и тогава започваме да ставаме сънливи.

Но когато се взираме в ярък екран, производството на мелатонин се забавя, което води до невъзможност да ни се приспи. Затова е важно да избягвате да гледате какъвто и да е екран преди лягане, защото по този начин може да провокирате ума си да остане в буден режим и има риск от това да не може да заспите дълго време.

Намерете нещото, което ще ви отпусне

Всеки има различен начин да се настрои за покой. Може да изпробвате различни техники и да видите, коя ще сработи при вас. Чудесно средство за предразполагане към почивка е топлата вана, или душ. Обикновено заспиването е споходено с повишаване на телесната температура и като я повишите изкуствено ще помогнете на организма си да се настрои за сън. А освен това банята премахва натрупания стрес!

Ако си вземете вана може да добавите във водата аромати, които ще поглезят сетивата ви. Важно е обаче да избягвате такива, които са пълни с парфюми и с химикали, защото те могат да раздразнят кожата ви. Заложете на естествените аромати, на пазара вече се предлагат редица такива! Онези като лайка и лавандула действат най-добре.

Друга добра идея е и медитацията за сън. Може да намерите различни техники, които да изпълнявате на фона на тиха, предразполагаща музика. По този начин ще се отърсите от тревожни чувства и мисли и ще може да си помогнете да превключите на режим почивка.

Ако въпреки, че сте си създали ритуали за сън продължавате да страдате от безсъние, това определено може да бъде сигнал за някакъв здравословен проблем и може би се нуждаете от консуклтация с лекар, хранителен режим, или детокскация на организма 

Обърнете си внимание, може би тялото ви иска да ви подскаже нещо..

Още идеи за осигуряване на пълноценне нощен сън

Упражнения

Неоспорим факт е, че хората, които спортуват редовно подобряват симптомите на безсъние. Физическата активност ще ви помогне да спите по-добре през нощта и да се чувствате по-продуктивни през деня. Колкото по-енергично спортувате, толкова повече ползи ще откриете за себе си. Но дори леките упражнения - като ходенето, само за 10 минути на ден могат да подобрят качеството на съня. Може да отнеме няколко месеца редовна активност, преди да изпитате пълните ефекти, стимулиращи съня, но резултатите ще бъдат налице. Затова бъдете търпеливи и се фокусирайте върху изграждането на навици за редовно изпълнение на упражнения.

Масаж

Това е едно страхотно средство за премахване на умората, релакс и настройване на организма за покой и почивка. По тялото има различни енергийни точки, които ако се стимулират правилно може да ви накарат да се отпуснете и да се почувствате страхотно.

Успокоителен чай преди лягане

Един топъл чай от лайка, хмел и ройбос са чудесни видове, които ще ви помагнат да се отпуснете и ще подобрят качеството ви на сън. А ако го комбинирате с топла баня и масаж, заспиването и пълноценният сън е гарантиран. Може също да изспиете една топла чаша мляко преди лягане, защото то съдържа аминокиселината триптофан, който има много успокояващ ефект. Освен това, в млякото се съдържа голямо количество калций, който помага на мозъка да регулира мелатонина, регулира цикъла на сън.



Остави коментар