Как да разчисим дома си така, че той да бъде хармоничен?


Хелти Лайфстайл 25.09.2019

Редизайн за здравословен начин на живот

Често държим неща у дома, които някога сме смятали за полезни и са имали някаква стойност за нас, но с времето отношението ни към предметите се е променило и те се оказват непотребни. В същото време, не сме се разделили с тях, дали заради липса на време, доза нерешителност, или просто незнание откъде да започнем. Ние отлагаме във времето, а вещите продължават да се трупат. ВНИМАНИЕ! Нашият дом е място за живеене, а не място за складиране.

Защо да разчистим дома си?

Напоследък все повече хора се ориентират към минималистичния начин на живот - изхвърлят всичко излишно и се концентрират само върху онова, от което действително имат нужда, като ползите са очевидни: по-малко стрес, уютен, хармоничен и подреден дом, спестяване на финанси, по - лесна поддръжка и почистване. Но най- забележителната причина всъщност е освобождаване на енергията. Да, точно така - всеки предмет носи своя енергия! Когато сме заобиколени от стари предмети, счупени, или просто ненужни, жизнената ни енергия се обвързва в тях. А когато се освободим от тези елементи, ние освобождавате място за нови възможности! Домашното разчистване от овехтели вещи всъщност е „емоционално препроектиране“, което ни позволява да преориентираме ума и енергията си.

Кое да разчистим?

Таванското помещение, домашният офис, складът за съхранение, кутиите върху гардероба, или под леглото, антрето – всичко, което е задръстено с предмети! Когато се огледаме около себе си и се концентрираме ще открием такива, които може би дори не помним откога и защо са на тези места. Ако отваряйки различни шкафове откриваме всевъзможни знайни и незнайни неща, значи е назрял моментът да запретнем ръкави и да се захванем с разчистването!

Откъде да започнем и как да действаме?

Има редица методи за това как да се справим с купищата ненужни предмети в дома си. Избрахме няколко от тях, които наистина работят!  

Вариант I - подреждане по категории

За някои най-лесно е да видят с какво разполагат като струпат в едно помещение всичко, което притежават от определена категория, независимо дали става въпрос за дрехи, книги, домакинска посуда и т.н. Ако изберем този вариант, трябва да направим оглед на всички помещения и да съберем на едно място всичко от този вид, който сме избрали. 

След като сме струпали вещите в средата на стаята е необходимо да направим три категории:

  • Тези, които са ни необходими и искаме да запазим
  • Тези, които не ни трябват и ще изхвърлим
  • Тези, за които не сме сигурни – понякога се чудим как да преценим дали нещо ще ни бъде полезно за в бъдеще, затова използваме този трик: ако сред вещите има такива, които не сме използвали от преди година, или две, шансът да ги използваме и  занапред е почти нулев. Ще има и такива предмети, при които изборът ще бъде по- труден, но, за да преценим трябва да си зададем въпроса: „Този предмет радва ли ме, когато го държа/ гледам?“, ако отново се колебаем, значи спокойно може да се раздлеим с него, защото не е от първостепенна важност за нас. Това е страхотен, лесен начин за опростяване на домашното разчистване. След като от купчината с вещи сме идентифицирали потенциалните съкровища, натам организационната част е много по- лесна.

Вариант II – подреждане по пространства

Друга идея е да направим разчистването, разделено по стаи. Избираме кухнята, детската, спалнята и започваме малко по-малко, чекмедже по чекмедже да изваждаме всички неща, които съдържат, като отново ги поставяме в три кутии: необходими, излишни и такива, за които се колебаем. Ако изберем този вариант може да направим поетапно разчистване на дома.

Вариант III– сезонно почистване

Смяната на сезоните е идеално време за обновяване, редизайн, разчистване. Именно тогава е най-вероятно да почувстваме прилив на енергия за създаване на нови домашни проекти– пребоядисване, разместване, изхвърляне на вехтории. Така нареченото пролетно почистване е толкова популярно, защото в синхрон със събуждащата се природа навън, у нас също се ражда желание за разцвет. Психолозите съветват хората, които имат нужда от специален момент за разчистване на дома да изберат именно пролетта, защото приливът на позитивна енергия у човек тогава надделява и така раздялата с вещите е максимално безболезнена. Тя може да бъде драматична особено ако дадените предмети са свързани с някакъв емоционален момент от миналото. Какво да правим с подаръците, които през годините само се трупат?

Подаръците от приятели и близки са обмислени и добронамерени, но понякога те просто не са по нашия вкус и отлежават по рафтове, гардероба и места за съхранение безцелно. Как да преценим дали сме готови да се разделим с тях? Има въпроси, които можем да си зададем и които ще улеснят избора ни – ето ги и тях:

Имаме ли нужда от този подарък? Какви чувства провокира в нас докато го наблюдаваме? Как ще се почувстваме, ако се разделим с него и той вече не е вкъщи?

Всеки има такива - магнитчета от посетени места, туристически сувенири, брошури, свещници... трябва да помислим за всички дреболии, които ни заобикалят. Важно е да си напомняме, че пускането на онова, което вече не ни служи ще създаде пространство за свежа енергия, нова активност и радост, които да влязат в живота ни. За да бъде по-лесен моментът на раздяла с дадена вещ, наситена с емоционални спомени, важно е да осъзнаем, че самият акт на пускането на ненужните неща носят усещане за облекчение, надежда и нова енергия.

Друга тактика, за да преценим кое да изхвърлим е да струпаме всички онези сувенири, подаръци, спомени на едно място и да направим три купчини за сортиране на предмети – такива, които ни зареждат с положителна емоция, такива които носят отрицателна и такива, които имат неутрална. Разчитайки на интуицията си можем сами да отсеем с кое можем да се разделим и с кое не.

Всъщност дори може да се почувстваме комфортно от разделянето с предмети, особено с тези, които ни напомнят за болезнени периоди в миналото ни. Ако ни е трудно да ги изхвърлим е добре да си припомняме, че „Миналото е добро място за посещение, но не бихме искали да живеем там.“ Може дори да намерим радост от раздялата с някоя наша вещ тогава, когато я предадем за ползване на друг човек.  Има редица дарителски акции, насочени към нуждаещи се хора, които с радост ще приемат вашите излишни дрехи, обувки, посуда и какви ли не други неща от бита.

Всъщност съзнателното разчистване на дома = внасяне на баланс, уют, здраве, елиминиране на стреса! Този процес е смислен и прост! Само трябва да си зададем въпроса дали сме готови да се отървем от ненужните вехтории и да вкараме ред у дома. И тъй като всяко начало е трудно, ето няколко творчески начини да започнем:

Да направим списък

Нещата могат да се случат организирано и контролирано с поставяне на конкретни срокове. Може да създадем списък с места / райони в дома си, за да започнем  с най-лесното (чекмеджета в хола, скрина в спалнята, шкафовете за съхранение в килера и т.н.) като отбележим срещу конкретната зона краен срок за действие. По този начин домашното разчистване може да се случи лесно, поетапно, вписвайки конкретните действия във всекидневния ни график с други задачи.

Предизвикателство 12-12

Лесно е, трябва само да се огледаме и да намерим в дома си 12 предмета, които да изхвърлим и 12 предмета, които да дарим. Това може да бъде един наистина забавен начин за бързо организиране на нещата в къщата ни. А когато го направим отново и отново може да предизвикаме в себе си желание да живеем с по-малко вещи.

Методът на 4 кутии

Изберете една зона от дома и започнете да сортирате вещите си в кутии, които са наименувани: за изхвърляне, рециклиране, поправяне, подаряване. Разпредлението между няколко категории определено услеснява избора, процесът на разичстване ще бъде по-динамичен, а резултатът налице.  

Каква промяна ще настъпи в живота ни след като разчистим дома си от всички вехтории, събиращи прах и се ориентираме към минималистичен начин на живот?

  • Ще освободим място в дома си за истински важните неща и така той ще бъде по-подреден и уютен, зареден с положителна енергия!
  • Ще дарим свобода на помещенията си и ще се чувстваме по - щастливи!
  • Ще можем да отделяме повече време за себе си и за любимите си хобита, защото поддръжката на дома ни ще бъде значително по-лесна и бърза!
  • Ще си подарим релакс и повече умствен покой! Празните пространства, които не са претрупани от всевъзможни предмети внасят спокойствие!
  • Ще бъдем по-уверени и независими от материални придобивки! Материалните блага често действат като товар, а когато се осовбодим от него ще се чувстваме по- самоуверени и неуязвими!

Нека възвърнем баланса в живота си чрез по- простичък живот, изчистен от ненужно количество вещи.



Остави коментар