10 съвета за влизане във форма след празниците


Хелти Лайфстайл 03.01.2019

Похапна малко повече баница, сарми и тиквеник и качи някой и друг килограм по време на празниците? Е, не се притеснявай, ако следваш нашите съвети бързо ще свалиш килограми и ще се чувстваш страхотно!👌

1. Не се самообвинявай 

Предполагаме празниците за теб са време да наваксаш пропуснатите разговори със семейството и приятелите. Също и време да похапнеш от любимите си манджи. И в това няма нищо лошо! На всеки е позволено да се отпусне и да забрави за миг рутинното си ежедневие, включващо и трудни понякога тренировки. Просто го приеми, не се самообвинявай и гледай напред!

2. Не спирай да се храниш

След Великото преяждане е възможно да мислиш, че е добре да пропускаш някое и друго хранене. Да, ама не! По този начин ще чувстваш още повече глад, а така ще ти е още по-трудно да се храниш здравословно. Ако пък се случи да пропуснеш да речем вечерята си, в закуската си включи протеин – яйца, кисело мляко с чия и плодове, авокадо, бадеми и прочее. Така ще задоволиш апетита си и няма да се нахвърляш на храна през деня.

3. Започни да тренираш

Е, това няма как да ти се размине, ако целта ти е да свалиш килограми. Дори тренировките ти по време на празниците да са били от типа вдигане на вилица и гребане с лъжица в паница, сега е време да се раздвижиш. Тренирането не само гори калории, но също води до позитивна нагласа, което пък ще ти помогне да следваш по-лесно хранителния си режим.

4. Спри белия хляб, солените и сладките изкушения и пастата за известно време

Колкото и да обичаш бял хляб, соленки, паста и други храни, съдържащи бяло брашно, знаеш, че именно те са една от причините да свалиш още по-трудно килограми и да поддържаш добра форма. Тези храни съдържат така наречените „лоши въглехидрати“, които са направени от рафинирани зърнени култури. В тях се съдържа голямо количество захар и сол, поради което тялото задържа много вода. Освен това те карат да чувстваш глад по-бързо, нямат хранителна стойност и бързо покачват кръвната захар.

5. Постави си точни и ясни цели

Постави си конкретна цел и ако трябва си я запиши и остави на видно място. Ако просто искаш да свалиш 3 килограма, то целта ти не е точно определена. Но ако си кажеш „Искам да сваля 3 килограма до 20 февруари“ вече имаш и срок, в който да я изпълниш. Запиши си и плана за хранене и тренировки, за да избегнеш всякакви нездравословни отклонения.

6. Хапвай повече зеленчуци

Зеленчуците, освен че съдържат голямо количество витамини и минерали, потискат и апетита. Това е така, защото са източник на фибри. Зеленчуците помагат и за регулиране на кръвната захар, редовна елиминация (това, което тялото не е усвоило и изхвърля), както и за протичане на естествените детокс процеси в тялото.

7. Останалата храна от празничната трапеза раздай на приятели и роднини

След Нова година, Йордановден, Ивановден и всички останали празници раздай каквото е останало от празничната трапеза. Ако искаш да свалиш килограми, то около теб не трябва да има изкушения. Замени вредните вкусотии със здравословни храни – например коледните бисквитки с плодове.

8. Планирай тренировките и храненията си

Поддаването на изкушения е по-трудно, когато имаш предварителен план за тренировки и хранене. Носи си домашно приготвена храна, плодове или суров енергиен бар например, за да избегнеш купуването на вредна храна. Ако знаеш, че след вечеря има вероятност да огладнееш, си приготви нещо дребно и полезно за похапване. После просто си измий зъбите и „затвори“ кухнята.

9. Пий повече вода

Колкото и странно да звучи, често когато чувстваш глад всъщност имаш нужда от вода. Освен че те кара да се чувстваш сит, водата ти помага да изчистиш тялото си.

10. Зареди се с търпение

Възможно е да чувстваш глад, докато тялото ти свикне с новия режим, което ще направи още по-трудно спазването му. Затова не губи търпение. Тялото ти ще ти се отблагодари!

Съветите ни ти се струват трудни за спазване? Или пък не знаеш откъде точно да започнеш? Смяташ, че сам няма да се справиш и ти трябва някой, който да ти помага? Е, имаме добра новина – ние сме насреща! Можем да ти изготвим индивидуален хранителен режим чрез нашия калкулатор, както и тренировъчна програма за вкъщи или фитнес зала под формата на видео клипове. Ще бъдем до теб по този труден (особено в началото) път и заедно с теб ще се стремим към постигането на целите ти! 🤜



Остави коментар